Wednesday, December 30, 2009

meronggeng bersama bf

best sgt keluar hari ni..sungguh besh..sbb hari ni boleh buat 3 perkara dalam satu masa..pertama dpt spend time ngan my bf,kedua shopping smpi nak patah betis2 kaki ku ni (sebab meronda KB smpi tak hengat dunia..hahha) dan ketiga dengan tak sengaja aku terjumpa geng2 skolah rendah n menengah..sangat2 hepi hati ni..berbelas2 tahun tak jumpe akhirnye, dengan tak sengaja terjumpa korang2 di merata2 tempat sekitar KB..ade sorang tu siap tukar2 namecard..aiyyooo..tau r ade bisnes..segam I,sbb takde bisnes card mcm U..hahahahgedikkkk..seb bek dua2 masih single lagi..phewwiiittt..leh tumpang ngorat..kahkaha.. <----sila maafkan kesewelan cik azna ni ye..maafla azna hari da tak bape nk btol stesen..habis spanjang kuar tadi asyik buat gimik aje..tak fasal2 jd tumpuan jap..kahkahkah..giler buat publisiti murahan..

td mse jmpe geng2 skolah, soalan cepumaut yang ditanye, dah kawin??
respon aku adalah...HAHAHAHAHA..azna gelak secara ayu n sopan santun..bukan gelak mcm hantu "TUT"..klu korang tgk konfem terpikat ah..konfem ah..hahaha =p

pape pun, hari ni aku enjoy!!!..mane boleh bermuran durjana..kang kurang aura persona yang dimiliki oleh anak dara milik En Awang&Pn Rahmah..

thanks my dear sbb hepi kan mood ore yang mereng2 tadi...

nah muke orang da senyummmmm... :)


p/s;
babe, BF yang aku maksudkan tu bestfriend la..bukannye boyfriend..n die adalah kawan perempuan yang paling baik dgn aku..kahkahkahtipahtertipu..

Saturday, December 26, 2009

Friday, December 25, 2009

Farewell

Ade beberapa hari je lagi kita akan mengucapkan "selamat tinggal" kepada tahun 2009..

selamat tinggal kepada kisah2 manis..
selamat tinggal kepada kisah2 duka yang dah tercipta sepanjang tahun 2009..
yang pergi tetap pergi
yang dah berlaku jangan dikenang balik..

sebab kau akan menghadapi satu cabaran yang lagi besar dalam tahun 2010..buat ape lagi nak dikenang benda yang lepas..walapun sebesar mane dugaan yang kau n aku terima, anggaplah ia satu permainan dalam kehidupan..Yes, aku tahu sungguh perit untuk lepaskan semuanya..tapi ingatlah Allah bersama dengan hambaNya..mengadaplah kepadaNya mohon kekuatan supaya kau tabah untuk mengharungi semua ini..sebab segala yang terjadi pasti ade hikmahnya..cume perlu bersabar dan reda menerimanya..

jangan menangis wahai hatiku..jangan menangis wahai sahabatku kalau ape yang kau kenang tu tidak memberi apa2 makna dalam hidup kau..sebab airmata tu sangat mahal nilainya untuk kau laburkan kepada benda yang tak berharga...

"this time was different felt like I was just a victim
and it cut me like a knife when you walked outta my life
now i'm in this condition and I've got all the symptoms
of a girl with a broken heart but no matter
what you'll never see me cry "(petikan dari lirik lagu CRY-Rihanna)

Wednesday, December 23, 2009

Jenuh aih

mak aih,b0ring giler duk di gerik neh. kalu kat umh kau xde tenet n astr0,knfem2 kau rase menyampah bagai r.rase nk isi b0rang tukar sk0lah 24jam tr0s je.tp b0leh ke?huahua.ok,umh aku ade la tenet n astr0,cme msalahnye aku xbwak lapt0p..bajet nk blik tr0sla hari ni kn pas mesy guru,tp terpksa p0stp0ned ke es0k sbab ade mesy panitia pulakkk..haish!busan! lani pun aku duk curik2 wifi di kfc gerik,eh eh bku curik r,die0rg da bg kbenaran da suh gune..huahua..xmsuk kfc,cme park kete sblah kfc smbil update bl0g n fb gne my 2nd 'bf'..(el0,gne hp la,xkn aku nk gne manusia k0t updet seme tuh..haha)..ok,d0ne.nk blik.da maghrb da..esk,update lg tp mase tu aku da kt kg la..hehe

Monday, December 21, 2009

Sangat Bengang

Actually cite ni adalah sambungan dari semalam..lokasinya adalah KBMALL..aku tekankan lg KBMALL..

ok, kisah die mcm ni...mase on day way nk g butik first lady, stop la kejap kat stu tmpt ni..menjual brg2 'tutt'..mse ni staff tgh nak keluarkan brg2 tu letak dlm rak la kan..dua kali aku menjengah kat tempat ni..mula2..staff yang layan aku sgt2 friendly n die adalah berbangsa cina..walaupun bz mne, aunty ni tetap layan dengan snyuman..

ok, second time da lepas beli aiskrim..adik aku ajak sekali lagi pegi tempat tu..pastu ternampak yang len pulak..berkenan la pulak..kali ni staff yang jge rak ni org melayu,perempuan..nk dijadikan cite, aku tnye la kan
"ok ke kak barang brand ni"
"besh ke pakai"
pastu staff tu jwb dengan muke masam tanpa senyum n tak friendly langsung..
"ok"
simple giler jwpan..aku punye la berpatah2 jawab...kau jwb sepatah jeww..ok,aku sabar lagi...

lepas tu, duk cr2la kan saiz yang sesuai..tpi saiz yang aku nk tak terjmpe...sepatutnye mmg ade kan, bru je keluar dr bungkusn, konfem ade stok lagi...so aku tnye la lagi staf tu..

"akak takde ke saiz L"
die buat2 tak dengar lagi..pdahal jarak aku ngn die bukan jauh mne pun..beberapa inci je
so aku repeat lagi soklan yang same..beberapa kali aku repeat,bru die nak layan..mmg aku da hangin da..agaknye telinga kau penuh dengan taik telinga kot, itu yang susah nak dgr..

pastu die balas,
"tu.." kire die tunjuk kat stu tmpt tu la di mana saiz yang aku nak ade kat situ..mmg dengan muke seorang pemalas yang amat sangat..

ok, aku ni jenis takkan tanye bile aku da betul2 pastikan takde..n mmg akak tu tunjuk kat tmpt yang salah..sbb tu bukan saiz L tapi XL..mmg aku da kutuk2 giler2 da dlm hati ni..apekah kau tak boleh nak kenal huruf ke antara saiz L n saiz XL..wahhh..aku da bengang da..

klu ikutkn hati, mmg nak sound r minah tu..org cina boleh layan dengan ramah pelanggan die, tp kau layan orang yang same bangsa macam taik jew...menyampah giler..seb bek jiwa aku ngah kosong..klu aku tgh pms, sah2 aku sound da...

kau ingt aku tak penah keje mcm kau ke???aku pun pnah la dulu wut part time..tp takde pulak aku nak berlagak pemalas macam tu..even banyak mane keje aku lu n letih mane aku lu, pelanggan mesti di utamakan...

klu skali lagi aku jumpe minah ni, n die layan aku mcm tu lagi, aku akan sound direct r..klu nak keje buatla cara nak keje..klu taknak jual, bek kau buang kat longkang aje..eh2 mne leh buang kat longkang..die kuli je..bkn tokey besaq pom..poyo gilerrrzzzz minah ni..
This entry was posted in

EuwwW

Petang tadi, kami tiga beradik plan nak ke KbmAlL...sesaje menjengah tempat tragedi..kunun2 mcm CSI (Cewek Suke Intai)..betulla kan..duk intai sane intai sini kt tempat tragedi berdarah tu..kejadian yang betul2 mengerikan diriku..sumpah menakutkan..mase nak nek eskalator pun duk intai2 kat atas...haisshhh..ape nak jadi neh..hahaha..

Sambil2 duk ngintai tempat tu,tibe2 mata I terlekat pada perkataan
S.A.L.E
OMG..OMG..kaum hawa mne leh tahan dgn godaan SALE..berlambak2 barang yang manyak murah..stat dr jeans,baju,blouse,kasut n seme lahhh..70%..50%..30%..10%..20%..semenye ade..cume takde 100% je..klu ade, konfem aku ligan yang tu dulu..hahaha..dan2 la nyempat rembat jeans,kasut n barang2 len..hihihi..

Haaa..ade stu kejadian yang agakla lucu (aku rselakan..) terjadi..mse aku duk syok belek2 jeans, adela dua orang lelaki neh kire mcm pangkat ayah aku dahla..lalu depan aku..mse dieorg lalu tu, tibe2 tekak aku neh kegatalan..so dengan tak sengajanye aku berdehem2 la kan..n secara tak langsung dat uncles berhenti dpn aku..lagaknye pura2 belek jeans wanita jugakk..tp aku wut dunno je la kan..pastu mungkin dieorg tgk aku takde respon, so dieorg pun berdehem la..aku terkejutla kan..reaksi aku mcm neh: sambil angkat muke tgk sape yang gatal duk berdehem tu,aku jwb "eh..eh.."smbil tu muke aku mmg blurr gile..pastu tros aku lari ke rak sebelah n sebelah..mmg dieorg gelak2 la kan tgk aksi aku tu..mase dieorg nak beredar tu, de la sorang pakcik ni tanye "takde gewe (bf) ke"..aduhhs..tibe2 hatiku terasa hampa n kecewa..smpi hati kau pakcik tnye soklan gitu..tau la aku neh single n available..huhuhuuhu..tapi aku balas jugak..respon aku mcm neh " ade gewe (bf), tp die duk jauh"..biarpun takde bf, tapi aku tetap berlagak ade sbb takmo pakcik2 tu gatal..huhu..kang tak pasal2 terjadik sugar daddy secara tak disengajakan..wakaka..dh2 jangan nak merepek..=p

then, mse aku jawab mcm tu dkt pakcik2 tu...de la mamat neh ..muke bole tahan r..duk senyum2 kat aku..pastu duk sokseksoksek ngn kwn die smbil duk tgk aku..apekah salah aku jawab mcmtu?lucu sangat ke smpi kau tgk aku tak habis2?..smpi ke eskalator die duk tgk2 aku je smbil senyum..gila kot..huahua..

dh habis shopping, beli aiskrim kat mcD..tros balik umah..mlm pulak kuar jap, ingt nk g klinik gigi..tp kene buat appointment plak dh..alang2 keluar, pegila pizza hut..telan spagheti ngn piza+smoothies manggo..kenyang giler lps tu..hehehe..

habis dah cite hari ni =)

Sunday, December 20, 2009

CintaKu YaNg SeJati

Ya Allah
Engkau Maha Pemurah lagi Maha Pengasih..
Aku bersujud dan menadah tangan dengan penuh syukur kepada Mu atas segala limpahan rahmat dan nikmat yang telah Kau berikan kepadaku..
Ya Allah
Sesungguhnya aku sedar aku adalah hambaMu yang sangat hina dan kerdil..dan tak pernah lari dari melakukan kesalahan dan dosa..
Walau ku nekad untuk menjauhi segalanya, namun aku mudah lupa akan segala janji yang ku ikrarkan..ampunkan aku Ya Allah..
Ya Allah
Bantulah aku dalam mengharungi segala dugaan hidup ini...tunjukkanlah padaku jalan yang sepatutnya aku lalui agar aku tak tersesat lagi..sesungguhnya aku adalah insan yang teramat lemah dengan dugaan dunia..
Ya Allah
Pimpinlah hati ini supaya ia tidak lari dari landasan agamaMu..Kuatkanlah imanku..
Aku tetap bersujud di hadapanMu mengharapkan cinta dari Mu..
Ya Allah
Luruhnya airmata ini adalah kerana mengharapkan hidayah dan petunjuk dariMu..Ku mohon semoga selamanya aku kekal di landasan Mu

Amin

Thursday, December 17, 2009

salam maal hijrah dan sekalung tahniah

Ku dahulukan dengan ucapan;

SALAM MAAL HIJRAH 1431H

kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia dan mesia...

"buang yang keruh ambil yang jernih"

Jika sebelum ni kita bukan orang yang baik, maka berhijrahlah untuk menjadi orang yang baik

Jika sebelum ni kita sudah berbuat baik, maka berhijrahlah supaya kali kita dapat berbuat yang lebih baik

Firman Allah S.W.T;
"Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum, sehingga mereka mengubah keadaan yg ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tidak ada yg dapat menolaknya, dan sekali-kali tidak ada pelindung bagi mereka selain DIA” .. (Surah Al-Ra’du, 11).

sama-samalah kita berdoa memohon keberkatan dan rahmat dariNya..amin



dan di kesempatan ini, suke sangat hati ni nak ucapkan sekalung tahniah kepada skuad bola sepak Malaysia kerana akhirnya berjaya meraih pingat emas mengalahkan skuad Vietnam .Alhamdulillah selepas 20tahun menunggu...Go Malaysia gO!!!

Tuesday, December 15, 2009

Rindula

Hari ni terlampau rajin sampai beberapa cite telah aku post kan kat dalam neh..haishhh tak lenguh la jari2 aku hr neh kan duk tekan papan kekunci laptop neh..selalunye kalau de kengkawan aku ajak men msg banyak2 konfem aku surender di pertengahan jalan sbb jari aku perlukan rehat..bak satu iklan tu jom berehat sebentar bersama kit kat..huahuah..manja la jari neh..mengalahkan tuan die..huh! =p

tadi lepas masukkan gambo di pantai, tetibe je hati neh terdetik kerinduan dekat si dia..eh eh bukanlah..dekat budak2 kelas 1A la...yela selama setahun..eh setahun ke ek aku jd guru kelas dieorg???...klu salah abaikan jela ye..besala aku neh lemah dlam mengira tapi terer dalam matematik..muahahak ...sah dah mabuk ngn bau pantai tadi!..huhuh

sebelum akhir tahun hr tu kan dieorg excited nak buat jamuan akhir tahun..aku da ckp duit kelas takde..cemane nak makan2..tapi mereka sanggup masak secara sukerela..wahhh..baiknye kamu sume..terharu cikgu sebentar..hikhik..last skali aku suh dieorang bawak sikit2 makanan..so bile dikumpulkan, akan jadi banyak..

tapi sebelum jamuan tu, kami buat gotong royong sket utk kelas..yela pasni nak kene cuti panjang..dan inilah antara aksi2 pelajar2 kesayanganku..hehehe


belah petang brula mula jamuan secara kecil-kecilan..walaupun sederhana, tapi kami tetap enjoy!!..masakan yang dieorg bwk pun besh2..sungguh...aku sponsor utk dieorg air mirinda ngn kekacang..almaklumlah cikgu die bz,tak sempat nak mrasa air tangan dr cik azna..hahaha..


seb bek aku pegang kelas yang kedua terbaik..ade jugakla budak2 yang sayangkan aku..hehehe

Nyamannye II

Nah seperti yang dijanjikan oleh die neh


akan menempek2 gamba2 yang telah diambil beberapa kepingnye petang tadi....di ambil ketika badan ini dihembus2 angin bayu petang yang sungguh nyaman sambil diganggu oleh nyanyian ombak menghempas pantai...cehhhwaahhh..ayat sudah mantop sekarang ini ye cikgu..hahahaha...

mula-mula sudah tentu la gamba tuan punya blog dulu..ahakks
pegi dengan my sisters..atikah n aliaa


panorama petang di Pantai Irama Bachok

sesi makan2 aiskrim dengan roti...hehehe..siokkkkk!!

kat sana ade aktiviti paramotor..kalu kat langkawi dikenali sebagai parasailing..aku ingt nak try sbb rm30 je skali naik..sbb kat langkawi hr tu rm80 beb..mahal giler pastu ronda sekali je da siap..cam tak berbaloi..yang kat sini murah sket..tapi memandangkan dah gelap pastu tgk ramai org duk beratur, so kensel kan dulu niat tu.next time kot i cube..hehehe..

Nyamannye

beshnye dapat hirup angin petang di pantai irama bachok neh..kat sini la antara feveret place yang suke aku lepak especially bile aku ngah stress..huhuhu...kat sini la terapi yang sesuai skali..kau datang sini rse mcm nak jerit2 je..biar angin bayu bawak pegi segala ketekanan neh..cehh..ayat jiwang jap..ahakss...nnti utk tgk gambo2 nye dlm entry seterusnye ek..sbb skng aku update blog pakai hp neh....
This entry was posted in

Jiwa Kosong

Entah ape yang tak kene ngn mood aku skng neh, tetibe da jadi mcm manusia yang tak berperasaan, mcm si the click five nyanyi lagu empty....

tapi kalau mengadap makanan berperasaan gelojoh pulak..adoiishh..penim r..cube kau bayangkan..kalu aku tak makan aku leh jadi sedih sesedihnye..tapi bile aku makan, hati jadi hepi kembali..menyampah betul r..sesungguhnye sudah dua hari aku melantak sepuas2 hati..dua hari lepas pegi mkn kt kedai (mkn malam)..semalam pulak pegi pasar malam..beli itu la beli ini la..sudahnye perut kembung mcm nak melet0p sbb kekenyangan..berat pownn aku rse nek berkilo2 neh..gilerrr..hr tu timbang da turun 3 kilo..tp kali neh klu tgk gayanye rasenye berdabel2 kilo naik kot...sadisssnye..hukhukhuk


bile nak diet neh???bile nak kurus ni klu gini perangainye..adoiii..mak aku pulak da kecoh2 suh aku kecikkan badan..mak aku ckp tak cun kalau gemuk2..skng neh pun klu nak mkn bnyk2 pun kene mkn sembunyi2..klu tak, bisingla my mom..huhuhu

tapi itula, mcm aku ckp sblm neh..klu aku diet..aku akan sedih, tpi kalau makan puas2..aku jd hepi sgt..

nk kata bendera jepon nak nek, dh lepas dh..haishh

da mcm konfius da skng neh.. ='(
This entry was posted in

Monday, December 14, 2009

Entry Simple

Mula-mula nak menempek muka empunya blog neh dulu sebelum memasukkan intipati2 yang len..nak feel la kunun2..hahaha

**mmg tuan empunya blog neh takde keje..asik nak menempek gambo die aje..pdahal dop encem pun..ehehe..**

semalam punye cerita,

pukul 830mlm; bersiap2 nak g amik pipah kat airport.. die bru balik dr KL..

pastu gataii tangan nak abiskan duit..ajak my mom,adik2 n aku (nak kene ajak eh???) pegi makan2 makanan yang ringan2 di Restoran Terapung Cerana..of coss la I yang banje..name lagi nak abiskan duit..hajat di hati nak makan pizza kat pizza hut, tp abah pulak takde..sbb abah gi kursus di T'ganu selama 4hari..maybe next time kot..

dan korang layankan aje la gambo yang tak di edit neh..sbb azna malas nak ngedit..huhu



~pipah&aliaa~


~aizuddin~


~my mom&me~


keropok n popia nye sangat melet0p..hehe


~nasi goreng pattaya~

**baru aku perasan ade sorang lagi adikku yang takde dlm neh..aiyyooo lupe nak snap ur pic la lil sis..hihi..besala bile da jd photographer, gamba sendirik pun lupe nk hamik..hehehe

Wednesday, December 9, 2009

Takde Tajuk Yang Sesuai

Banyak betul hari2 cuti aku isi dengan melepak di rumah sahaja tanpa ade kegatalan jari jemari nan mulus neh untuk ku letak pape yang besh dalam blog..sungguh aku da takde idea pape pom semenjak cuti sekolah yang panjang neh..musim cuti membuatkan otakku jadi lembab sekejap..huahuahua..ape takknye..tido mahunye selambat yang boleh..bangun pun mahunye tak terbit sinaran matahari nan memukau pandangan mataku..hahaha..tu time mak aku keje la, leh r aku curi tulang sekejap..klu mak aku cuti, mahunye nak kene berleter..sbb anak dara mana sesuai bangun lambat..nanti tak berseri muka la..nanti tak cantek muka la..blablabla...huhuhu

almaklumlah anak die neh tak kawen lagi..kang klu asyik bangun lambat, org datang merisik pun terus kensel niat dieorg sbb melihatkan aksi2 aku yang pemalas ini..hahahaha..

tapi disebabkan bangun lambat neh la..menyebabkan berat aku da turun sket..sungguh..so, sape2 yang terasa nak kecikkan badan tu..amal2kan lah diet yang tak berapa sehat neh ye..ahahahaha..

ok, cukup je la setakat neh..bye2..

p/s: esok nak kene jage student lagi di sekolah..gantikan tmpt 'kawan' aku..tapi takpe, die janji nak beli sumthing utk aku..tunggu je la..hehehe..
This entry was posted in

Friday, November 27, 2009

video

Aku ini wanita biasa
Bisa sakit luka karena cinta
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

Reff:
Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih
Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih hatiku

Kekasih hatiku maafkan aku
Aku wanita biasa

Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga
Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

Back to Reff

Maafkan aku


p/s: layannnnnn dan amati bait2 lagu neh.. =)

Mode: Aidiladha

Sape cakap Hari Raya Haji tak semeriah dengan sambutan Hari Raya Puasa..sambutan kat sini sentiasa meriah..memang kedatangan 10 Zulhijjah di sambut dengan perasaan gumbira oleh penduduk di sini..walaupun musim sekarang musim tengkujuh kat negeri neh, tapi Alhamdulillah 2 3 hari sebelum kedatangan hari raya, takde hujan pun yang menitik turun dari langit..

Ape yang beza dengan sambutan raya kurban dengan raya puasa ialah dari segi juadah yang disajikan..kalau raya puasa, kita akan sajikan pelbagai rupa dan bentuk kueh mueh dan juga aneka masakan..pastu bertanding sapa paling banyak buat kueh raya..hahah..tapi raya kurban, kita akan sajikan dengan pelbagai lauk pauk daging sahaja..

Kalau kat sini, lepas kami tumbangkan lembu,geng lelaki atau veteran lelaki akan melapah daging tu utk diagih2kan sebanyak 7 bahagian..manakala geng wanita akan duk dapur..ber sok sek sok sek sesame mereka sambil tangan giat mengupas bawang n pelbagai bahan untuk masak..lepas tu tuan rumah tempat korban tu akan ambil bahagiannye dan bermulala aksi masak memasak beramai2 di dapur beliau..macam satu famili..secara tak langsung kau kenal aku, aku kenal kau..jadi makin eratlah silaturrahim sesama umat Islam...cewahhh..hehhee...dah siap, kami akan makan ramai2 secara berjemaah..mase neh macam2 hidangan ade..start dari daging+hati+limpa goreng, singgang daging, acar mentah, perut dengn air cecah, sambal..sumenye masak dari lembu tu la..lepas tu makan bersama2..meriah I tell U..kalau tak caye meh datang sini..meh2..hahaha

Beb, neh baru intro..lom masuk cite sbnrnye lagi..Wah, panjang gilezz intro aku..asalnye nak cite sal alkisah korban yang aku buat tahun neh..(first time tu beb)..tapi I terlanjur bercerita pasal kejadian yang selalu jadi di tempat I klu musim raya haji..hehehe..

Ok..Mula2 sekali mcam bese,bangun pagi seawalnye..siap2kan diri..pastu pekena nasi dagang buatan I..buatan I ok..hehehe..sebelum pegi masjid untuk solat sunat aidiladha..

~nasi dagang neh buat simple aje..sekadar untuk bekfes sebelum ke masjid~

dah abes semayang, balikla umah..makan lagik..bertambah 2 pinggan pulak tu..besela my feveret,tak leh nak buat ape dah..hahaha..da kenyang sume..pakai tudung n tros ke tempat kejadian..iaitu tempat lembu itu bakal ditumbangkan..

sebelum tu sempat lagi gatal tangan bergambar dengan kezen2 I..aksi neh dirakam selepas sesi jual beli dengan empunya lembu tu...hah kau ingat korban neh bleh memain ke..ade cara jugak..kene pegang tali lembu tu..pastu duk berjual beli..dengan lafaz ok..

lepas tu, mase dieorang da ready nak sembelih, kene niat pulak..mase lembu neh nak dikorbankan air mata die menitik jatuh ke bumi...tak sampai hati nak tengok..mase kene sembelih pun tak sampai hati..beselah aku neh kan sensitif sket..huhuhu

nah neh gambo2 di ambil mase dieorg tgh bergelut nak kasi baringkan lembu tu..bagi senang nak disembelihkan..
~cube tgk di matanya..mengalir airmata..~


sekarang neh aktiviti melapah daging lembu..geng2 laki buat keje neh..lepas tu akan diberikan kepada geng wanita untuk di masak..sebelum aktiviti makan beramai2..
balik umah pulak, aku, adik2 n my mom masak2 utk sedara2 kami pulak..bergotong royong masak ape2 aje..last year gotong royong umah mak ngah aku, tpi diz year turn abah pulak..pastu panggil sedara2 makan ramai2 kat umah..besh gilerzzzz...(opss sowi tak sempat nak snap pics lauk pauk tu..)..selebihnye daging tu diagih2 kan kepada jiran2 n org miskin sekitar kampung aku..

habisla alkisah cite hari raya aldiladha neh..esok bermula aktiviti makan gulai kawah..banyak betul kenduri taun neh..kenduri aku bile pulak ek??hahahha..

Thursday, November 26, 2009

R.A.Y.A

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
ku tujukan buat:
  • family ku yang tersayang (ming,abah,pipah,aliaa,judin n tikah)
  • suadara mara ku belah abah - esok kite pakat korban ramai2 ye depan umah pakcik naim..=p
  • saudara mara ku belah ming
  • buat org yang tersayang.. =p
  • buat suma kawan2 ku yang berada di seluruh pelusuk malaysia neh..
  • dan tak lupa buat muslimin dan muslimat yang sempat menyinggah di blog aku yang tak seberepa neh..
nasihat : jom kite pakat robohkan tiang diet kite utk raya kali ini..lepas raya, kita pakat diet balik...rugi kalau tak merasa daging korban..kemanisannya lain dripada daging biasa..... =)

Monday, November 23, 2009

Terkilan

Beberapa hari kebelakangan ni, banyak perkara yang berlaku n semuanya men terkilankan hati aku yang kecik ni..sungguh aku sangat2 tertekan especially bile aku teringat muke2 itu..muke2 yang dulu aku anggap mcm ...(anggapan baik ok). tp skng aku da tak rse mereka tu sesuai dengan title tersebut..terase mcm da tak boleh nak dipercayai da..(biarlah...aku selalu pujuk hati aku neh..)

tapi seb baik ade orang tu..ajar aku utk jadi hati kering mcm die..hahaha..

p/s: baru je selamat jejakkan kaki di kampung dengan aman n selamat semalam..walaupun sepanjang jalan hujan lebat tak henti2..
This entry was posted in

Tuesday, November 17, 2009

Makan-makan sampai kenyang

Tarikh: 16 Nov 2009
Tempat: Kelab Kilat TNB
Masa: 8pm

Program untuk hari neh adalah jamuan akhir tahun sekolah..maksudnye setiap sekolah mesti kene buat program neh..mmg acara rasmi r...tak buat maunye cikgu2 buat perhimpunan haram memboikot sekolah..ade kew?kahkahakah..

So, ekoran kerana kehidupan sekolah kami yang amat daif..bkn daif sbb kami takde duit..mukan..tp kedaifan tempat2 yang exclusive untuk dibuat makan2 yang grand..jadi kami membuat lew acara makan2 ni ala kadar di satu tempat yang ku kire ok jugakla..(cube rujuk kat atas..mls nak taip)..

makan western food seyh..hilir r kami neh (ore kelate punye stail)..kan kan kan..so jgn korang ckp kami duk hulu, kami tak leh nak makan bende2 gini..hahaha..tp klu makan nasi mesti lagi syok kan..de tomyam,ikan siakap,sayur goreng..wahhhh syoknye klu pat mkn nasi..da la lapo skng neh..ahahahaa...

da penat bebel sorang2 dlm neh..layannn aje gambo bwh neh...

~muke I n muke kak siti~

~muke-muke ceria~


~santapan kami keluarga SMKBF~

mknan bole tahan sedap jugakla..okeyla kot..hehehe..habis segala acara sume mcam dalam kul 10lbh..balik umah dengan kekenyangan n mcm bese aku pun bing menidokan diri..like ular sawa..hahaha
This entry was posted in

Sunday, November 15, 2009

Cerita Semalam

Semalam merupakan hari outing sedunia bersama dengan kak ct..kenapa sedunia..ok, meh sini aku nak cite..
pertama; sebab meronggeng ngn kak ct..kategori bujang+berkahwin..hehehe
kedua; aku drive kete dr gerik ke penang wooo..mane penah aku wut mcm tu..seyes cuak mase mula2 nak ke sane..mmg stail aku gini pun..bole drive,tp agak kecut sket bile nak drive tmpt baru..riso klu termakan 'buah langsat'..kahkahkah..tp mmg kami da termakan buah langsat pun mse nak cr jambatan penang tu..terikut jalan salah..sudahnye sesat kejap..hahaha..(kak ct,sori ye I tercite kat dlm neh..)

target kami nak tgk wayang dulu..mmg plan nak tgk cite neh...


tgk iklan mcm gempak je cite neh, rupanye bese2 aje..intro mmg boring giler...aku tak penah2 masuk panggung ngantuk&tertido..tp bile tgk cite neh, leh wut aku tertido 2saat..hahaha..

pastu, da abis cite neh..ronda2 sekitar queensbay mall smbil shopping..da letih shopping..g makan kat seagate..konon2 nak menikmati aroma pantai r..hehehe

ini kak ct..

ini saya..

pastu g shopping kat bukit jambul pulak...kul 930mlm baru gerak balik gerik..smpinye dkt kul 1130mlm...

letih..tp hati mmg hepi..hehehe

Tuesday, November 10, 2009

Sape cakap cuti sekolah....

Petang tadi baru abis meeting terakhir bersama cikgu2 sekolah ni..punyela banyak amanat yang diperturunkan sebelum abis persekolahan untuk tahun ni..
dan hari ni jugak genap setahun aku menjadi seorang guru...happy 1st anniversary to me..hahaha

ni antara beberapa senarai yang perlu aku kene sudahkan sebelum cuti:
  1. kene lengkapkan buku rekod mengajar
  2. memandangkan aku ni setiausaha untuk panitia..so kene pastikan fail lengkap..
  3. kene lengkapkan jugak buku jadual kedatangan..
  4. pastikan fail persatuan di lengkapkan dan di serahkan kat PK KO
  5. hari selasa next week kene kemaskan meja guru..sbb next year de perubahan muke baru kat bilik guru..
  6. kene pulangkan segala ABM atau buku rujukan yang aku pinjam di library or mane2 tmpat..
  7. kene simpan fail peribadi pelajar di bilik PKHEM
  8. kene siapkan n kemaskini fail PEKA Sains..
kalau tak lengkap, mahunye pihak sekolah kol kau suh datang sekolah balik walaupun time tu kau tengah cuti..tak sanggup aku...klu sekolah sebelah umah aku je, tarak hal..huhu

lepas tu pulak, cuti sekolah tahun ni mcm tak besh sbbnye..
  1. aku kene datang sekolah balik pada 7hb disember sbb nye 8hb disember kene bertugas sbg guru bertugas SPM..tencen!
  2. 22hb disember de mesyuarat guru kali pertama utk sesi 2010..
  3. 23hb disember de mesyuarat panitia pulak..

sungguh tak puas hati lol..jarak kg aku ngn gerik bukannye sejengkal..tp beribu2 jengkal..aiyooo apesal la buat tarikh tak pk org2 yang duk jauh mcm aku neh??bukannye aku dpt elaun pun..kalu leh claim, aku tak kesah sgt..dhla bukak sekolah 4hb januari..lambat lagi..takkan aku nak stay sane berminggu2...boring beb!..

so sudahnye..sape cakap cuti sekolah adalah honeymoon utk cikgu2 mcm kami neh..takde ok..kamu kene sedia anytime kalau pihak sekolah nakkan khidmat kamu...sabar aje la..

Monday, November 9, 2009

HoneyMoon SMKBF @ LanGkawi IslaNd

hari pertama bertolak dr SMKBF


sampai di Jeti Kuala Perlis..nek feri pulak


malam tu, pegi meronggeng jap smbil cuci mata..hehhe..besela org bujang =p

Hari Kedua di Langkawi..
aktiviti: jelajah pulau+underwater world+meronggeng lagi..


ngah dalam bot, bru nak bertolak ke pulau dayang bunting..


pulau dayang bunting+tasik dayang bunting


menurut mitos, sape2 yang minum air di tasik dayang bunting, die akan bunting..atau pun dlm bahasa sainsnye tahap kesuburannye meningkat..tak tahula betul ke tidk mitos neh..tp besh g sini..sgt cantekk..(aku tak mandi, sbb tak pandai berenang..ahak)
bergelak geli dengan ikan keli kat tasik dayang bunting..
lepas g pulau dayang bunting..kami singgah di pulau singa besar sbb nak tgk pemandangan burung2 helang menyambar makanan kami.. =)


dah puas tgk aksi burung2 tu, bergerak ke pulau beras basah pulak..kat sini aktivitinye hanyala cuci mata tgk mat2 saleh (hahaha) ngn mandi di pantainye yg sgt cantek..
petangnye pulak..masuk underwater world..antara gamba2 yang smpt dirakam..



malamnye..aktiviti bebas..so kami memilih untuk meronggeng sahaja sambil makan2 aiskrim+minum2..hehehe

hari terakhir kami di atas cabel car..di geopark Langkawi..
perasaan: sangat beshhhh..rase nak nek lagi..tak puas..hahaha


bg makan arnab ngn rusa..besh besh n besh..sebelum balik..adalah aktiviti shopping..mcm2 ada.. =p

p/s: rindu sangat...rase mcm nak pegi je lagi..

>>>sekian<<<

Thursday, November 5, 2009

Jodoh II

aku nak kongsi stu kisah benar n bukan sesekali dicipta khas dari Miss Azna.. ;p

Pengalaman hidup neh berdasarkan dr kakak kepada kawan aku..biar aku kenalkan die dgn N..

mcm yang aku citekan sblm neh dlm JODOH bahagian 1 (ceh, bile pulak de part 1 utk entry hr tu hah??)...bile si hawa neh jejak je kaki ke alam dewasa (umo 23th ke atas)..soalan (bile nak kawin?) yang lazim ditanye..mcm tu la yang jd pd kakak N...die sangat2 tensen dengan pertanyaan yang mcm2 dr org kampung....org kampung die tu sgt annoying..slumber badak je die labelkan kakak N dengan status andartu..ckp tak laku la...ckp itu la..ckp inila..sengal ape punye org kampung mcm neh..sebok betul jage tepi kain org..kain sendiri kene taik ayam pun tak sedar..huhuhu

masalahnye dieorg neh bukan saje duk kaco emosi kakak N malah emak N pun dieorg kaco..punyela berhati busuk mereka neh..smpi emak die duk nangis2 pk sal anak2 dara die yang tak kawin2 lagi..iye aku pham hati seorang ibu..sape tak susah hati kan kalau org kampung asyik duk mengata anak kite..pdahal anak die tak buat salah pape pun..hanya lambat kawin..itupun korang nak jdikan isu..so pathetic..

untuk di pendekkan cite neh, kakak N dengan nekad hati terima je lelaki yang dtg pinang die tu..bile kite kawin dlm keadaan paksa..tmbah2 laki tu bkn ciri2 yang kau nak..sape sanggup hidup kan..pastu pulak, tak kenal asal usul laki tu..kakak N terima aje demi nak jage maruah si emak n kuarga..

dan korang tahu ape sudahnye hidup kakak N....hujung taun lps, die dh bergelar janda..sedih betul..muda2 lagi dah jadi janda..

aku tak tahu la cemane perasaan org kampung N neh,
gembirakah?sedihkah?terharukah?..
atau mungkin berpesta sakan sebab dah memusnahkan hidup anak musuh mereka..

ape dieorg ingt neh zaman askar jepun ke..kawin umo belasan taun..dieorg tu berlagak mengalahkan mak ayah N...banyak betul dosa yang dieorg kutip..satu mengumpat..satu mengutuk..satu lagi menghancurkan hidup sesama Islam..

dan tak puas dgn tu..skng neh dieorg duk kaco idup kawan aku pulak..agaknye dieorg neh da takde keje kot...kalau aku ade org kg mcm neh,kire tahap kronik seboknye,dan2 je kene sound ngn aku...tak pom buat pusingan 7 kali keliling kg tu kene kejar parang ngn aku..hahahaa..(weh, aku gurau je la..aku bukan gila lg)..hish..mintak jauhla dr manusia2 yang mcm neh dr hidup aku..


moral of the story:
bertindak mengikut AKAL..dan janganla kamu slumber yaya je melabelkan kaum hawa neh dengan status andartu..sensitip beb..sensitip...
dan....
buat org yang suke menyebok tepi kain org tu..sudah2la buat keje neh..tak berkat hidup kamu tu..

Saya Risau Sekarang

Sungguh risau lepas bace entry di blog kak Nafira tentang hal ini (sila klik)
dahla sekolah I de lawatan ke Langkawi hujung minggu neh..hari neh pulak asik ujan aje..
hurmm..
iye kite tahu entah bile akan jadi..
tapi tu la..hanya mampu berdoa dan berserah padaNya mengharapkan keselamatan dalam perjalanan pergi dan balik..

p/s: korang pun silala doakan keselamatan kami ye.. =)

Tuesday, November 3, 2009

Jodoh

Status single n umur suda melebihi 23thn mmg suatu tahap yang agak kritikal buat kaum hawa..mase neh la kamu akan diajukan dengan soklan.."BILE NAK KAWIN"

Hari2 dengar soklan neh, buat aku jd buhsan untuk jawab..iyela, aku bukannye ade kuasa untuk tahu bile dan hrnye mase yang gilang gemilang tu akan tiba..dieorg ajukan soklan tu like aku tahu seme bende..mcm aku neh ahli nujum pulak..di mana "ok, azna akan kawin next year..bulan 1..so, nnti azna akan hantar kad2 kawin utk korang sume" ..hah seolah2 dieorg mendambakan jwpan mcm tu..sadiss betul..

kadang2 aku terpk..alangkah beshnye kalau kite tahu sape jodoh kite..takdela kite duk jeling2 kat org len..tros je kite jmpe org tu, n tros ckp..awk jodoh sy la..jgn cr orang lain tau..(ahaks gedikks)..

tp setiap kejadian tu pasti de sebabnye..iyela, kalau kite da tau sape jodoh kite, maka tak adventure la life kamu..takdela babak-babak jatuh centa beberapa kali...or putus chenta beberapa kali..betul tak?

apapun, kita hambaNya hanya mampu berusaha,berdoa dan tawakal kepadaNya..moga diberikan jodoh yang terbaik buat kamu dan juga saya..amin..
This entry was posted in

Ubat

Hari neh takde kudrat nak pegi sekolah..agak tak berapa sihat hari neh..pegi jumpa doktor..pastu free2 je dapat leteran daripada doktor..takpe doktor baik..sy tak kesah kalau kene leter pun..ahahaha..dan akhirnye dapatla MC hr neh berserta dgn ni


Monday, November 2, 2009

HATI DIA

Ape yang tak kene dengan emosi aku skang neh..

macam2 duk bercampur aduk dlm hati nan sanubari..

hati tenangla dikau hati..janganla buat tuan mu macam neh...

apekah mungkin sebab cik azna kite neh sudah lame tak balik kampung, itu yang jd tak keruan semacam like orang mabuk asmara gitu..ahakkss..geli ahh..=p

This entry was posted in

Saturday, October 31, 2009

Bile da terasa nak makan

Petang semalam, tibe2 punye keinginan yang melampau2 untuk makan makanan kesukaan org negeri ku..LAKSAM..makanan neh lebih kurang laksa lemak..cume bezanye kau ganti laksa tu dengan lempeng yang kau gulung n gunting ala2 roti kerca gitu..leh imagine tak??bagi sape2 org pantai timur,mesti r tau kan..klu tak tahu jugak, baik kau masuk bilik duk senyap2..kang ade je yg kene sound..hahaha...tp bg org belah luar, konfem tak tahu,merasa tak penah jugak kot..hehehe..takpe2, nnti akan ku tunjukkan gambar nye..cume kene sabar je sket..hehehe..eh, sejak akhir2 neh aku suke sangat gune perkataan SABAR..dalam neh pun gune..dalam facebook pon gune..=p

so, dengan kudrat yang ade n dengan lebihan duit dlm purse ku yang makin kempis akibat kekurangan duit...ahaha..pegila jugak cr brg2 di kedai, demi keinginan melampau neh..nk cr kat pasar malam, rse nye mcm tak sedap jew..(wekkk..bajet aku masak sedap r tu..poyo..ahahk)...

kau tahu kan..nak masak neh memerlukan kesabaran yang tinggi..mau tidaknye, banyak step wooo..mula2..kene masakkan laksamnye, pastu da siap..masak kuahnye..pastu buat sambal lada kering..last skali baru potong2 ulam-ulam2..dh sudah sume, bru la leh makan...tak cukup segala aksesori neh, mne lengkap..kan kan kan..hish gedikkss...ahaks..

ok, rsenye sudah cukup aku membebel kat atas tu..kamu layan je la..hah lagi satu, jgn timbulkan ape2 isu klu aku suke sangat menempek gamba2 yang aku masak dalam blog neh..mane la tahu kan kot kot kau pk aku mcm nk promote tu la,promote neh la..WTH..sblm kau ckp pape..sila kau scroll ke atas, n lihat ape yang aku tulis di atasnye.."lakaran kehidupan insan biasa"..so inilah lakaran kehidupan aku..dan inilah perjalanan hidupku..suke sedih pahit manis masin..semenyer terlakar dlm neh...

sekali lagi aku mau cakap..jangan ngada2 untuk timbulkan isu...aku sudah penat!

cube kau lihat bape banyak langkah kene buat..ini baru sket..sbnrnye banyak lagi..
1. sediakan adunan tepung
2.kukus adunan dalam tudung periuk
3.gulung
4.neh rupe laksam selepas digulung n digunting
5.potong ulam-ulaman..klu nak lagi besh letak bunga kantan same..
6.kuah laksam..
7. terakhir..buat sambal lada kering..

da cukup lengkap segala ala make up kau (tambahan :belacan +garam halus)..barula leh makan..nak sedap lagi, letak serunding atas tu..syokkk sangat2..
mlm tu, mmg bertambah2 makan smpi 3 kali..ahaks....bangun pg td, de balance skit lagi..makan lagi (bertambah 2 kali)..tapi herannye, tak penah rase muak pown..

p/s: konfem berat aku bertambah2 skng neh..huhuhu