Sunday, June 21, 2009

SeLaMat hAri ApAi a.k.a SeLamAt Hari Bapa

Dengan kewujudan blog yang sy syg sgt ini..ingin sy amik peluang utk mengucapkan buat bapaku yang terchenta...

"SELAMAT HARI BAPA"

En. Awang bin Hamid
(mase konvokesyen abah di upsi)

We love you abah...

semoga abah cepat2 dinaikan pangkat lagi utk taun neh dan panjang umo..

serba sedikit ttg abah aku yang ensem ini..heheh.

abahku seorang yang sangat special di hati kami..sape sangka beliau seorang yang sungguh berani pada zaman muda2 dlu..seyes seme org takut ngn abah aku..sumpah tak tipu..
abah aku tak penah takut dengan musuhnyer, even hantu pun abah aku tak takut..
cemane tak berani,abah aku ini seorng pesilat handal dlu..n adelah ilmu2 yang diturunkan oleh cikgunye dahulu..

aku selalu ckp kat abah, klu la abah ajar anak-anak abah ngn ilmu yang abah blaja..konfem kami tak lembik mcm neh..ekekeke..seyes rugi tau..tp mungkin de sbb abah aku tak ajar...hanya abah je yang tahu..

hah aku masih ingt lagi satu kesah di mana mase mula2 duduk kat umah di kg tu..tahun 1986..kami selalu kene ngusik ngn bende tu..n aku pun tak terkecuali...mase tu dh mlm dh..n aku tibe2 nmpk sumthing kat sliding door..then aku tunjuk kat abah aku.."tu..tu..hantu bah"
then abah aku tekapkan ibu jarinye ke lelangit..pastu tulis "alif lam lam ha" kat dahi aku..n pastu da tak nampak da makhluk tu..smpi skng aku masih ingt lagi rupe makhluk yang menjelma dpn aku tu..seyesss tak tipu..

mmg ada bnyk lg kejadian aneh yang berlaku kat umah kami tu..tp alhamdulillah semuanyer dh ok skng neh..mungkin kedegilan kami utk tidak akan tunduk pd gangguan makhluk tersebut..so depa da bosn trus biarkan kami tinggal ngn aman n tenang di sana..ekekeke..

satu lagi yang aku respek pd abah ialah beliau seorng yang sgt rajin utk menimba ilmu..sape sngka di awal umo 5othn(penah masuh paper woo..jngn main2), beliau masih ingin menyambung pelajran nyer ke peringkat sarjana..mungkin ramai yang tertanye2 nape tak smbung awal2 lagi..npe ble da meningkat umo bru nak belaja..kwn2 ku sekalian..mase dulu ngn mase skng tak same..dlu abah aku hanyalah seorang anak penoreh getah yang hanya kais pagi makan pagi n kais petang mkn petang..
abah aku neh merupakan bekas pelajr sek alam syah dlm bidang sains tulen suatu ketika dulu..cube korng bygkan mase zaman org melayu kite msih terkial2 belajar..abah aku adalah antara beberapa pelajar2 melayu yang berjaya amik jurusan yang mencabr ini..dengan kedaifannye, beliau masih mampu lagi menjadi yang cemerlang..mse tu ramai cina je..ok then abah smbung study di usm kubang kerian..kampus kesihatan..so kat sinila abah aku berhenti blaja..sbb beri laluan kpd adik2 yang len..ditambah pulak abah tak mampu nk byr yuran pelajarannyer..
mungkin dh suratan takdir yang abahku cume mmpu jd cikgu bkn org yang berpangkat besar spt kwn2 seangkatannyer yang lain..
so sbb itulah bile kewangan da ok sket..tu yang abah aku pulun study tu..skng neh ngah berura2 nak smbung phd plak..tp aku nasihat kat abah aku tak payah la smbung..ksian sgt aku tgk keadaan abah aku mse wut sarjana lu..ke hulu ke hilir bwk buku..sdngkan beliau dah melewati usia emas dh skng neh..biarla anak2 je yang smbung study smpi ke peringkat tu..hehehe...insyaAllah

bnyk lagi cerita suka duka beliau..yang klu nak diceritakan mau amik 2 3 hari..tapi inilah realitinyer kehidupan beliau..n sbb itulah aku sngt2 bangga punye ayah yang bersemangat waja macam beliau..n aku ingin lelaki yang punye perwatakan dan sikap seperti beliau..hehehe..


This entry was posted in

0 comments: