Friday, July 3, 2009

Title: Kehidupan org sini

Hari ni mood aku tersangatlah sedih..mcm2 yang aku sedihkan..sedih ngn keje yang tak penah pun berkurang..sedih ngn bdak2 kelas 2C..sedih ngn bdak2 felda neh..mcm2 lah..banyak betul aku sedihkan hari neh sehinggakan mmg terase sebak sgt neh dalam diri aku neh..da rase tak menentu..HurMMMmm..

Ok lupekan tentang sal keje aku tu..hak tu mmg aku sedih dr dulu lagi..cume pe yang aku nak cite skng neh..ape yang nak aku luahkan pasal bdak2 felda di bersia..aku tak tahula cemane gaya bdk2 felda lain..

bukan nak mengutuk atau nak mngata....tp cume nak citekan hakikat kehidupan di sini..pertama sekali tentang pelajar kelas 2C..Ya Allah, aku sungguh2 tertekan hari ini kerana bdak dua ekor itu..(aku rase takde kasarnyer aku labelkan mereka ngn 'ekor' atas ape yang dieorg da buat kat aku mse skolah td)..da la aku tersgt2 tertekan dengan masalah PEKA, pastu bdk neh buat hal plak..lagi2la aku jd menyampah membuak2..cube bayangkan..bdk bertuah neh tido lam kelas aku mase aku tgh suh dieorg salin report kat depan..org len ok je..tp ble tang si dua ekor neh..menyampah bagai..dah la de sorg bdak pompuan kelas neh aku tersgt2 anti..benci namapooossss la..."hoi, klu korang taknak belajar baik korang pegi menoreh je..tolong mak ayah korang..klu dtg sekolah sekadar nak buat T*&%$..baik tak payah..mak ayah ko pun tak malu"

Padahal mak budak neh penah dtg jumpe aku..suh aku bentuk elok2 anak die suh jd bdk baik..aku cube...tp klu dah dasar bdak degil namapossss..mmg jenis rela bunuh diri..p bentuk ngn tukul besi gergasi pun..takkan jalan jgk..seyesssss...

Klu ikutkan..cikgu2 skolah aku dulu lagi garang dr sekarang neh..tak penah pun nak protess..tak penah pun nak tunjuk muke melawan..ini aku gertak sket..da tunjuk belang..berlagak macam BAGOOOSSS sgt..sedangkan ko tu duk kelas plng last skali...ade hati nak tunjuk eksyen ngn ckgu...boleh BLAHHHHH la...aku tak heran la klu setakat korang neh...sumpah korang amik peksa bnyk manapun..sumpah takleh nak jalan nyer..hah seee...tahap kesabaran aku da takleh nak sekat da..aku ckp elok2..korang tak jalan..skng neh aku ckp kasar..korang kuang ajar...kesian ar sape2 yang jadi mak bapak die neh...

seyesss aku sgt2 nak nangis hr neh disebabkan kelakuan aneh si alien2 yang tak bertamadun ini..BODOHHHHHHHHHH....hah padan muke....

mmg sesuai la title "cikgu umpama sebatang lilin"..mmg da terbakar da batang lilin aku neh...kire da tahap rentung da..sgt2 krititkal..huhuhu

OK..sudah...cukup azna..tak payah nak menambah dosa di bulan Rejab neh..huhuhu..

Td aku cite sal bdak2 yang suke aku label kan sbg ALIEN..kenape suke panggil alien??sbb alien neh takde tamadun..takde otak+akal..tak macam manusia..de akal..leh pk mane baik mne buruk..alien tak..huhuhu..btol kot..

Tp di sini juga masih ade manusia2 yang hidup dalam kedaifan..kat sini tak sma ngn keadaan di luar sana..nak belajar pun sgt2 payah..cube bayangkan seorang kakak sanggup korbankan duit biasiswanyer hanya utk membayar yuran adiknyer..snggup berikan wang saku kpd adik2 utk sekolah...Ya Allah sungguh murni dan mulia hati pelajar ini..smpi penah suatu ketika dulu meluahkan keinginan utk berhenti belajar..semata2 nak kurangkan beban ayahnye..Sedih sgt2 aku tgk kepayahan hidupnye..die neh bkn mcm bdak2 yang kurang ajar neh..bdk yang sgt baik..mmg bertuahlah ibu dan ayahnyer..pandai bentuk n didik anak2 die..adik die pun baik dalam kelas...tak penah tunjuk kurang ajar pun kt cikgu2nye...

ada lagi satu cite..pelajar neh lagi miskin dr pelajar pompuan td..sgt2 miskin sehinggakan menggunakan lilin bile waktu malamnye..sbb tak mmpu nak masukkan elektrik dlm umah..mak ayah da tua n sakit..tanaman yang serba skit tu je la sumber makanan mereka utk mkn..tak mmpu nak beli bende lain..si adik plak mmg seorg pelajar yang pandai..disebabkan pandai dan kami syg utk lemahkan semangat pelajar ini..kami cube menolong mne yang termampu..sama jugak ngn si kakak..tp tu la..mereka tak pnah pun tunjuk rase tak hormat pd cikgu2nya..

sebab apa mereka tak melawan cikgu???dgr ckp cikgu..buat keje cikgu..sbb mereka neh sedar tentang kepayahan hidup ibubapa nya dan nekad utk perbaikinya dengan belajar rajin2..bkn mcm sesetengah pelajar yang reti melawan cikgu je..pdhal mak bapak die cume menoreh aje..pastu adik beradik ramai..kire miskin jgkla kan..tp masih2 jgk tak sedar..pe ke jadahnyer dieorg neh...

utk pengetahuan kamu semua, ILMU la yang mengangkat maruah kite setinggi-tingginya..bukan dengan eksyen kamu..ingt itu rakan2ku yang masih lagi belajar..klu kamu kaya sebanyak mana pun..klu ilmu tak cukup di dada..lame2 kamu akan muflis jgk nanti...percayalah..kata2 inilah yang aku pegang selama ini....

5 comments:

Liz said...

sabar..sabar...

NooR AzNa AwAng said...

mmg takde sifat keibuan ahh aku neh..huhuhu..benci je rase

Saiful Ramadzan said...

http://pinbaju-online.blogspot.com
mekap2 terkini.... jom la beli.

Hafiz Mohd said...

waa garang betul,tunggu la ko ada anak nanti,ko pun mst x smpi kalau org ckp anak ko mcm tu kan.....

NooR AzNa AwAng said...

aku da lame pendam n bersabar wei..
dan dieorg siap blah mcm tu je dr kelas aku..ko tak rase kuang ajar ke?

kenape student lain ok je..knape dak dua org neh nak protes ape yang aku tegur sedangkan itu utk kebaikan die jgk??

sori la..mmg tahap kesabaran aku over limit dah..dats y meletup mcm neh..