Saturday, August 29, 2009

KetuK-KetUk RaMaDhaN

Assalamualaikum wbt....

Klu kamu ni kaki TV ke/kaki menyalin resepi ke/ kaki menengok org beraksi di dpn tv smbil menayang msakannye ke/ kaki bangku ke (org yang tak pndi men bola)/ kaki ayam ke (org yang tak pkai alas kaki)/kaki azna ke (anggota badan azna utk berjalan..ekekke)..semeye letakla..janji kamu pham maksudnye sudah..hahaha..konfem tau ahh rancangan neh..

itula sy masuk sini jap sbb nak cite sal prog TV1 neh..sungguh besh yang di hos kan oleh Kak Sheila Rusly (ceh, promote mcm kakak sendiri plak..hahhaa..)..mse aksi menerjah artis la n mse duk beraksi memasak lauk pauk yang agak simple n senang diikuti oleh muda mudi, kakak kakak, makcik makcik zaman sekarang..ekekeke..

satu lagi yang besh n takkan rugi bile kamu menengok program ni especially buat yang masih lagi kekurangan ilmu dapur mcm sy (hahahaha) ialah dr segi petua yang mereka berikan secara tak langsung..contohnye:

- nak ilangkan bau hanyir ayam, kite salut ngn tepung dlu..
- klu nak beli ikan segar..mcm sy, klu nak beli ikan sy akan tgk matanye n isinye yang pejal, tp bile tgk program neh, sy dpt stu lg ilmu..nak pastikan ikan tu segar atau tak, tgk pd sirip ikan tersebut..klu merah konfem segar..ala kamu belek2 la sket..tp bg sape2 yang geli ngn ikan, suh je pekedai tlng kamu..tu pun klu die nk tlng la..pas die tlng, konfem die akan kutuk2 kamu kat blkng..hahaha..
- stu lg bile nk beli udang, udang itu segar bile kepalanye msih melekat di bdnnye..tak caye, p la buat kajian di psar2 berdekatan dgn rumah kamu..ekeekke..

itu jela celoteh sy buat kali ni, nnti sy smbung lagi yang bnde2 len plak..hehehehe
This entry was posted in

0 comments: