Tuesday, October 13, 2009

sambungan Part 2

Haah, ni adalah sambungan bg isi kandungan yang belum abisku ceritakan pd bhgn kedua, hr kedua berada di tasik banding..

tapi sayangnye utk bahagian ni, takde gambo tau..sbb aku kene menyelam dlm air, tak leh nk bwk kamera..eh eh, jgn cite lagi tak suspen r..hahaha..

ok,mcm ni..lepas je aktiviti meredahi hutan belantara memburu bunga rafflesia (bunga terbesar di dunia..rsenye da btol..)..tapi aku tak leh nak masuk r ngn ayat td..mcm skematun je n ala2 suspen gitu..hahaha..tp, takpela janji ROCK BEBEH!!!hahhaa

petang tu, pas zohor adalah acara mengembara di dalam utan atau dlm bahasa omputihnye jungle trekking..serious bg sape2 yang takutkan pacat, program ini adalah antara program yang kau menyampah habess..so do I..sebelum dtg sini, da bwk siap2 kelengkapan yang sepatutnye utk menghalau pacat..seyes aku tak suke kan kau wahai PACAT..kau tak ensem..kau huduh..cemane aku nak jatuuh centa..hakhak..ok just kidding ye..dun take it serious..

mmg hajat di hati nak bwk r kamera...tp tak dpt..sbb kiteorg dh dipesan siap2 oleh pegawai sini, sblm masuk dlm utan, kami kene redahi tasik yang dalamnye 50meter (fuyyooo dalamnye..wawawa..tambah emosi sket dlm neh..ekekek)..mmg tak jejak bumi r..kau kene pegang kuat2 kat tali yang merentasi dr pulau A ke pulau B..sungguh sgt mencabar keimanan kamu..ceh!..tapi I enjoy habes bersama2 dengan geng2 bujang yang len..cikgu laki tak join kami ye..ingt tu!..hehhee

sepanjang kami meredahi tasik tu, kami asyik bergelak ketawa je..smbil2 tu mulut asyik bg semangat kat member2 yang kurang semangat..aku pun tak terkecuali jgk..tp i kuat la..hehehe..

part nak smpi tebing lagi2 la teruja, korang bayangkan tanah tempt kami nak jejak tu lembut giler..smpi kaki2 kamu termendap kat bwh tak leh nak bergerak..alih2 berkubang lagi kami cm kerbau masuk dlm sawah..hah mcm tu la rupe kami..satu badan de tanah..smpi muke pun ade..tp ketawa sentiasa ada bersama kami..ish..tak hengat dunia duk ketawa..

bile dah leh bangun, tibela acara meredah hutan pulak..hah time neh la mcm2 kejadian jadi..mula2 masuk ok lg..tp bile makin ke dlm, sungguh mencabar mental n segala emosi r..sbb makin lame makin gelap jln dlm tu..ye la dh makin ke ptg kan..grup kami mmg dh jauh dr belakang..sbb lambat bertolak sket..tp takpela sbb kami ramai..huhuhu

ade satu part tu, mmg mental aku tibe2 jd mcm down..sbb aku rse mcm nak sesat je..ye la, jln kuar langsung tak jmpe...pastu hr mkin gelap, itu yang mendown kan aku..acap kali jgkla aku ckp kat kakak2 aku tu yang kite mcm sesat je..tp dieorg tetap maintan..kuatkan semangat aku..huhuhu..n tibe2, mungkin sbb dh down sgt, de "bende" kaco aku..bende tu takde menyerupai sape2..hanya kedengaran suara je..bkn aku je yang dgr, kak ifah pun dgr same..tp kak ifah nak sedapkan hati aku ckp tu pegawai perhilitan kot(pdhal sbnrnye die taknak aku tegur "bende" dlm tu) tp tu la..seb bek aku tak tersebut ckp "sape tu"..klu tak nasib haru r aku hr tu..nauzubillah..mintak jauhla..huhuh..

so bg sape2 yang nak masuk hutan, jgn tegur atau ikut sape2 yang kau jmpe dlm hutan tu..melainkan kau kenal die..PHAM!

lepas tu, de kejadian lagi..mase nak menuruni bukit, hujan lebat..jalan sudah tentu lcin namaposss..pastu jlnnye curam..nk turun kene pakai tali..sumpah r giler..smpi aku terguling jatuh..seb bek tak smpi ke bwh..sempat jgk berpaut di ranting kayu..cume yang mlngnye punggungku tersangkut di tunggul kayu..ya rabbi..sakitnye..Tuhan saje yang tahu...mmg mase neh nak bangun pun ssh..tp aku tetap gagahkan..demi nak cr jln keluar..huhuhu..

dan alhamdulillah, akhirnya jmpe jgk geng2 student lain..melepak di stu stesen yang agak killer jgk la..sbb hujan, tak leh nk teruskan jgk..nk taknak...kami kene angkut ngn bot...huhuhu..

cube korang bygkan, mse neh dh tak ingt pacat dh..yang kami ingt nak balik je dgn selamat..sungguh kau..sgt2 menakutkan berada di dalam hutan tebal tanpa guide sape2 yang arif sal utan..

inilah antara pengalaman yang paling manis dan pahit tak dpt nak kulupakan..setiap kali teringat sal kejdian2 neh,nak gelak pun ade..insaf pun ade...fobia pun ade..huhuhu..pape pun aku bersyukur sbb aku masih lagi selamat..dan yang paling besh tak kene gigit pacat pun sepanjang berada di pulau tu..heheheh..

>>>>habis sudah cerita azna untuk hari kedua<<<<

2 comments:

Lady B said...

teacher azna..
best tak tasik tu?
kite suke travel..
tasik tu dulu pernah lal je mase stay kat lumt nak balik kelantan
tapi tak pernah jejak..

NooR AzNa AwAng said...

lady B : besh sgt2..syiokk tau..
tu r, dulu pun selalu tgk dr atas jambatan je..tgk air ijau pun da takut..skng neh bile da rse sendiri..rase mau pegi lagi...:)