Sunday, April 18, 2010

Kureng KesiviKkan..aiyyoooo

Petang tadi..aku telah terkedek-kedek pergi bercanda di KBmaLL secara bersendirian...beginilah nasib bila memegang status single and available/single but not available/not single n not available..hah silalah gores dengan sendiri..malas nak nyatakan status sekarang ini..its too complicated..cewaahhhh..hahahaha..

Takdelah banyak sangat shopping pun..sbb aku neh bukan jenis shopaholic..bese2 je..beli yang berpadanan n mempunyai keperluan penting sahaja..hikhik..besalah,azna seorang yang berjimat cermat bila bulan sudah menuju ke puncaknya untuk mengambang..hahaha.. =p

Bila nak dekat kul 6ptg, barulah terasa untuk balik rumah..mase nak balik ni,punyelah berderet kereta sedang beratur menunggu giliran untuk meloloskan diri di garisan lampu isyarat tu..huhu..so, aku takdela nak hot pun..standard la mase2 ni adalah peak hour bagi warga kelantan yang bekerja..tak ketinggalan jugak buat warganya yang suka shopping di bandar KB mcm aku neh..hakhakhak..

Cuma tetiba je suhu kepanasan ku naik mendadak ekoran daripada beberapa orang yang aku rase tidak ade kesedaran sivik dalam diri die..(ceh, mentang2la sekarang ni dah diperkenalkan subjek SIVIK di sekolah..dan2 cikgu azna ni nak guna..seb bek die tak ajar subjek ni,kalau tak macam2 ilmula die keluarkan..haha)..sungguhla aku tak puas hati..ape ke jadah memotong barisan orang sesuke hati mak bapak die..padahal dalam TV pun dah de iklan yang si anak ngn ayah tu..di mana si anak menegur ayah die jangan memotong barisan..ape kes ni..kerajaan bukan main bnyk laburkan duit untuk bagi kesedaran..tapi masih lagi de makhluk yang tak mengaplikasikan sume tu..belajar tinggi2 pun, tapi still buat macam orang tak belajar tinggi..ceh..menyampah giler..

_salah seorang pengguna jalan raya yang kureng berpelajaran..huhu_
This entry was posted in

KeLenTanKelATUng di DaPur

Semalam punyelah excited plus keterujaan untuk balik kampung..walaupun terasa kecut perut sket..kecut sket aje la perut ni memandangkan kali ni dan selepas ini akan ku pulang ke kampung membawa diri..eh salah2 bukan membawa diri sebab aku bukan merajuk....tp akan ku membawak kereta seorang diri..tanpa teman di sisi..ceehhh ayat..haK haK..

dahulu kala..si dia sentiasa di sisi setiap kali balik kampung..tempat berborak..duk bergosip2 panas aje sepanjang balik ke kota bharu..hihi..tapi sekarang ni, si dia sudah bersara dari menjadi teman setia ku..sebabnya si dia terpaksa bertugas jauh sedikit dr sekolah ku..dalam 40minit jugakla dr bersia neh..tinggalla aku sorang2 kat sini memegang status bujang..klu ade si dia,de jugak geng bujang..aishhh..sabar je la hati..

hah mesti hangpa sume duk pk si dia tu KEKASIH ku kn..tretttt..salah..
NO!!!!...si dia itu adalah.....

taddaaaaaa...ni la kakak kesayanganku..
namanye kak yen..
sape berkenan..leh isi form dengan saya..hikhik..


ok..dah2..sekarang ni berbalik kepada topik balik kampung..so skng ni mcm korang tahu aku dah duk di kampung..dan akan berada di sini smpi isnin je..cuti sampai situ jela dik oi..tak leh nk lebih2..hukhuk..

sapa tak hepi balik kampung kn!..nak2 aku ni dh berkurun lama jd org gerik..bkn aku yang nak jd..tapi kerja aku yang suh mintk aku jd org gerik jap..huh..sabor je la..

memandangkan si anak dara kepada En Awang n Pn Rahmah ni dah lama tak balik..terbitla keinginan si emak+si abahnya untuk makan nasi dagang..air tangan anaknye..HAKHAK..sungguh aku malas..tapi sebab mak abah mintak..ku turutkan dengan RELA HATI..makanya ikhlas ye..hikhik..

dan tadi si azna ni pun telah duk gedikz2 santai sendirian di dapur tanpa bantuan si adik bungsunya..malas nak suh die menyemak di dapur..dh la keding mcm lidi..haha..jahat gile si kakak ini..aku buat se'simple' yang boleh walaupun memang leceh nak masak nasinya..kene kukus sebanyak 2 kali..
dan..akhirnya terbitla nasi dagang+gulai ikan kayu kelate style..
sedia di makan untuk sarapan nanti..hoyeah..hoyeah.. =p =p =p

Wednesday, April 7, 2010

Operasi & Misi dalam Rumah

Hari ini di saat ini..azna telah sebulat suara untuk menjalankan satu operasi yang cun melecun punyalah..kalau buat dapat pahala tak buat boleh memberi penyakit hati dan mata dalam rumah ini..iyelah punyelah berderet tompok2an kecil itam putih atas lantai...sakit hati duk tengok..tambah dengan geram melampau2..memang kurang asam betul la kau CICAK bedebah..

mop lantai bukan main cantek..sekali kau hinggapkan taik kau atas lantai aku..cissss...hareemmmmm...

lagipun bukankah membunuh cicak adalah perkara yang disukai oleh Nabi SAW..kalau tak percaya..meh aku selitkan beberapa hadis..( untuk pengetahuan aku dan jugak orang yang membaca...)

Dipetik dari KITAB NAILUL AUTHAR Himpunan Hadith-Hadith Hukum Jilid 6:

i. dari Sa’id bin Abi Waqqash: Sesungguhnya Nabi saw menyuruh membunuh cicak dan ia menyebutnya binatang kecil penyeleweng (HR Ahmad dan Muslim).

ii. Dari Ummu Syarik ra: sesungguhnya Nabi saw menyuruh membunuh cicak-cicak (HR Ahmad, Bukhari dan Muslim)

iii. Bukhari menambah: Nabi saw bersabda: dan cicak itu pernah meniup (api yang membakar) Nabi Ibrahim as

iv. Dari Abi Hurairah ra, ia berkata: Rasulullah saw bersabda: “ Siapa yang membunuh cicak pada pukulannya yang pertama ditulis seratus kebaikan sedang pada pukulan yang kedua dan yang ketiga kurang dari itu. “ (HR Ahmad dan Muslim)

PENJELASAN

Syarith (Imam Syaukani)) rahimahullah berkata: perkataan “Nabi saw menyuruh membunuh cicak “ itu, disebut “ fuwaisiq “ (binatang kecil penyeleweng) lantara sukanya mengganggu (manusia).

Perkataan “ dan ia yang meniup (api yang membakar) Nabi Ibrahim as “ itu, memang sudah menjadi tabiat binatang ini yang suka memusuhi manusia.


Wallahua’lam


ya... cicak ini pembawa kemusnahan dalam rumah aku..tadi aku dah libas dah sekor...dan2 aku tenggelamkan dalam lubang jamban rumah aku..kasi lemas tak bernyawa..kalau idup menyusahkan badan aku je..nak kene mop lantai hari2..

aku dah tambah pahala dah hari ini..korang bile lagi??jom mulakan operasi membunuh cicak di rumah anda beramai2..hihi =p