Friday, May 14, 2010

_Vaksin H1N1_

Last week, pengetua ade announce kat sume anak buahnya pasal dapat free injection for h1n1..akan dibuka bermula pada 12 May ni..so, kami warga cikgu2 mula bergumbira sakan..yeay! yeay! kene injek..saya sukeeee..sbb free..hahaha...

So bile dh tibe hr yang dinantikan, kami cukupkan ahli dalam 10 orang..sbnrnye tak cukop pun sbb ramai yang kensel ekoran dr beberapa rumors yang didengar psal vaksin ni..tapi kami adalah manusia yang tegar demi utk perlindungan masa depan kami..lantaklah orang nk sebarkan pape pun...janji saya selamat..kalau saya sakit,ade ke kamu nak dermakan nyawa kamu dekat saya??tak kan..hikhik =p

Mase sampi kat klinik, kami diberitahu akan beberapa hal yang akan berlaku selepas mengambil vaksin ini..nurse tu bla..bla..bla..mase dgr akan hal ni, saya memangla dh stat takut dh..sbb rase mcm teruk sangatla pulak kan..tapi at the end of her story ade jugaklah info2 yang tidak mematahkan semangat kami..jadi kami pasrah dan tawakal kepada Allah..

Kami tunggu punya tunggu tibalah mase nak kene injek..part ni pulak dah wut saya riso..takut jarummmmm..hakhak..tak bleh blah mcm perangai budak2 kecik...tibe2 bertukar tros..hahaha..mse sampi turn saya tu, memang gerun sangat2lah..apekah sakit??apekah besar jarum itu??apekah yang akan jadi pada bahu ku??ooowhhh..takuttttt..

disebabkan takutlah, saya amik mase yang lame utk ....tarikk nafas....hembus nafas...tarik nafas n then hembus lagi..ok, rse2 dh ready saya bgtau kat nurse..tp bile dh nampak jarum...alamakkk!!!..kecut balik..nk patah balik..uish,maluuuuu..nak tak nak kene terima jugakla..mase nurse nk cucuk tu, memang dua tiga kali saya cakap "jap2..nurse.." seb bek dpt nurse yang penyabar..sabar layan kerenah penakut patient die ni..padahal gune jarum punyela kecik..hahaha..penakutla minah ni..

lama2 tu..saya pasrah..baiklah nurse..sy tutup mata..taknak tgk jarum..hihi
dengan lafaz bismillah..masukklah jarum bersama dengan obat dalam badan ku...uishhh...
dlm beberapa saat..nurse tu ckp dh siap..uit..kejap je..tak rse pape pun..mcm kene cubit je..punyela eksyen awal2 tu...malunye..hahah

itulah, mse sy ckp kat atas tadi..lepas dapat suntikan terus mood jadi down..bahu pulak sakit2 smpi sekarang..semalam pulak demam dengan kepala terasa sakit melampau2..tp saya bertahan..takmo amik panadol..n Alhamdulillah hari ni dh okey..cume bahu tmpt kene injek tu jela tak leh nk bape aktif lagi..takpela..sabar2..

pape pun..saya seru pegila amik vaksin ni..tak rugi pun..untuk mase depan kamu jugak.. =)

0 comments: