Saturday, May 28, 2011

Bila bakal ibu teringin nak berceloteh (^_^)

Tadi lepas sembahyang Maghrib, tetibe muncul keinginan nak menulis sesuatu di dalam ni. Agaknye nak melepaskan gian kot sebab sudah hampir sepurnama kowt aku tak membebel dalam blog aku neyh! Rindu? Aah memang rindu pun dan sebelum2 nie pun rindu jugak..tapi dek kerana sudah ade suami..dan suami adalah no 1 memerlukan perhatianku, jadi blog ini aku biarkan terbengkalai..

Dulu mase aku masih 'single', memang rajin giler dok update, edit n etc untuk kasi blog aku nampak ceria..ditambah pulak nak menambah koleksi coin dalam nuffnang..itu cerita dulu la..sekarang ni dah tutup buku dah..nak kejar mata duitan nuffnang pun dah malas sebab saluran income yang kedua sudah ade di depan mate..hikhikhik (dua tanduk tibe-tibe menjelma atas kepala =p)

Bila si suami ke luar daerah untuk mencari rezeki yang halal (ecece..), si isteri pulak dok di rumah goyang kaki sampai boring..sumpah boring tak hengat bila suami takde di depan mate.selera nak makan pun terbantut. rumah ni macam sunyi sangat2 walaupun kau pasang volume TV ke atau radio ke atau laptop ke sampi ke maximum nye, tapi tetap sunyi jugak..seb bek la ade si kecil ni..walaupun si kecil masih di dalam my tummy, tapi setiap pergerakannya, denyutannya kadangkala buat aku gelihati dan perut..hehehehe..Alhamdulillah, syukur dikurniakan nikmat ini... =)

Sekarang ni baru mencecah 20 minggu usianya, tunggu 8 minggu lagi untuk scan kali kedua..dan kalau ade rezeki boleh nampak kot jantina anak kami..aku tak kisah lelaki ke perempuan, bagi aku biarla si kecil kami ni sihat walafiat..bak kata omputih 'hale and hearty'..

20 minggu maksudnye sudah masuk 5 bulan dan sudah 5 kali aku ke klinik untuk monthly check up..tapi setiap kali nak amik darah utk check HB, setiap kali itu jugak aku takut..sebab seriau tengok alatan nak cucuk kat jari tu..kalau nasib tak baik, terus pakai jarum..memangla sakit sikit je,tapi entahlah..agaknye aku fobia dengan jarum kot..hahaha macam budak kecik je kan aku neyh..=p

Last week kene inject utk tetanus..injection ni perlu untuk elak dari kene serangan kancing gigi waktu nak deliver dan ia diberikan untuk ibu yang usia kandungannya mencecah 5bulan...kenapa bagi awal, sedangkan kita nak beranak pun lambat lagi? actually, this is precaution step untuk sesiapa yang mungkin akan masuk labor room awal..hehe

Mase mula-mula pregnant dulu, kawan aku ade cite nanti akan ade injection mase mengandung..sakittt..hahaha..dan memang ternyata agak sakit la kalu nak bandingkan dengan injection untuk H1N1..

Jadi hari tu p klinik, ingatkan untuk pemeriksaan biasa la kan..lepas check perut,darah n urine, sekali nurse tu cakap hari ni kene inject yer..tiba-tiba aku dah jadi kecut pewot..takutla kan sebab teringat statement oleh kawan aku tempoh hari..masuk injection room, pergh memang sakit jugakla..sampai dok mengadu sakit jugakla kat nurse..pastu masuk kete dok merengek2 dengan hubby pulak..yela dua kali badan aku terima jarum..satu amik darah kat lengan, satu lagi kene inject untuk tetanus..lenguh satu badan..so dengan baik hatinya suami aku cakap tak payah masaklah..kite beli bungkus kat kedai takpun dia masak..so aku pikir lebih baik aku pilih option yang pertama, sebab yang kedua tu aku belum yakin lagi sebab belum penah cuba...hikhik..

Dan kesan dari vaksin tetanus tu, bahu kamu akan lenguh dan sakit untuk beberapa hari..kalau ketahanan badan kamu tak berapa nak strong, probability untuk deman tinggi..suntikan ini untuk keselamatan kita jugak, so kenalah anda semua amik sebanyak dua kali..

suntikan kedua yang bakal saya terima 6 jun neyh..persediaannya: mental kene kuat..hehehe..

0 comments: