Tuesday, August 26, 2014

KEPENTINGAN PROTEIN KEPADA KESIHATAN & KECANTIKANEntry kali ini adalah berkenaan dengan  KEPENTINGAN PROTEIN kepada kita semua. Bukan sahaja protein penting untuk sihat malah ia penting untuk kekal cantik. 

Protein ialah nutrien yang penting kepada badan manusia. Ia salah satu daripada bahan binaan tisu badan, dan bertindak sebagai sumber tenaga dengan ia mengandungi 4 kcal per gram, sama seperti karbohidrat dan tidak seperti lipid yang mengandungi 9 kcal per gram

KENAPA KITA PERLUKAN PROTEIN?

Protein memainkan peranan penting dalam mengekalkan kecantikan kulit. Ini adalah kerana protein diperlukan bagi regenerasi sel kulit agar ianya kekal tegang dan awet muda.Protein juga sangat diperlukan bagi memperbaharui hormon, enzim serta membantu fungsi sistem ketahanan badan.Protein turut menjadi antara sumber tenaga yang penting, komponen utama tulang serta jaringan dan cairan tubuh termasuk darah.TAHUKAH ANDA??

Tahukah anda bahawa selepas air, protein merupakan antara bahan yang banyak terkandung dalam tubuh manusia. 
Komposisi protein menduduki separuh berat kering (berat tanpa unsur cairan) tubuh manusia. 
Protein merupakan unsur utama sel termasuk sel otak, otot, kulit, rambut dan kuku.

PERANAN PROTEIN

  • Menggantikan sel-sel dan tisu yang mati atau rosak.
  • Mengawal proses badan (sesetengah hormon tetapi bukan semuanya adalah protein).
  • Mengekalkan jumlah dan komposisi cecair badan.
  • Mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan.
  • Melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan menguatkan sistem imun badan.
SUMBER PROTEIN

Sumber protein kita boleh didapati daripada pelbagai sumber termasuk daripada haiwan dan tumbuhan. Antaranya ialah daripada ikan, telur, daging, nasi, gandum dan kekacang. Namun begitu, zat protein hanya boleh bertahan pada suhu badan dan akan musnah jika di masak atau berada pada suhu tinggi.
Jadi apabila kita memasak sumber protein seperti mengoreng ikan pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak zat protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

Oleh itu, saya menggalakkan para pembaca yang ingin kekal sihat dan cantik untuk mencuba Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee bagi memenuhi kadar keperluan protein yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Satu hidangan ESP bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh badan manusia.

Untuk order:


Saya adalah Pengedar Shaklee yang sah diseluruh Malaysia. COD area Parit Buntar, Bagan Serai & Nibong Tebal. 

Hubungi : 
AZNA - 0136295367
FB: Noor Azna 


0 comments: