Sunday, August 17, 2014

SET KURUS SHAKLEE MENIPU??

Jangan mudah melatah ye dengan tajuk entry kali ni. Azna tak propa. Azna bukan kaki belit. Cuma realitinya memang ada sebilangan pengguna shaklee esp set kurus ni beranggapan macam ni. Sebab apa? Hah..baca bagi habis eh..

"Aku dah amik set kurus shaklee, tapi tak jadi pun..."
"Bayar memahal, tapi tak kurus-kurus pun.."

Hah! Pernah dengar tak komen-komen pedas macam ni? Nak tahu sebab apa boleh jadi macam situasi di atas? Saya pun amik set kurus shaklee, tapi alhamdulillah ok je. Turun je berat. So, kenapa si polan-polan di atas tak menjadi ye? 

Jom kita korek sebab-sebab kenapa TAK JADI??kenapa TAK KURUS??kenapa TAK TURUN BERAT??

Tapi sebelum tu diingatkan, SET KURUS SHAKLEE bukan lah ubat kurus. Tapi ia adalah makanan tambahan yang berfungsi untuk memperbaiki semula metabolisme dalam badan supaya berfungsi dengan baik. Selain itu, Shaklee MEMBANTU mengawal selera makan, memecahkan lemak yang berketul-ketul dan berzaman tu, membuang lemak yang sudah dibakar sekaligus mengetatkan otot yang sudah menggeleber sambil memberi tenaga dan bekalan untuk kenyang lebih lama.

Faktor kenapa berat TIDAK TURUN? 

#1 - AIR TAK MENCUKUPI 
Air adalah "detox"  semulajadi untuk kurus. Air yang perlu diminum adalah AIR KOSONG bukan air manis ye. Air manis menyebabkan punca kepada PROGRAM DIET anda KE LAUT. 

Ada orang mengeluh " minum air kosong banyak2 tapi mesti ulang alik pergi toilet..lecehla". Habis tu kalu minum air manis banyak2, agak-agak ke mana korang akan ulang-alik nanti?? Sah, p hospital sebab kena penyakit KENCING MANIS. Nauzubillah. 

Jadi sebaik-baiknya untuk kurus, minum air yang cukup iaiitu sekurang-kurangnya 2.5-3 liter sehari. Kalu susah sangat nak disiplinkan diri. Pe kata amalkan jadual ni. ( Jadual ni kawan saya yang share. tq Jan )


**Tips: setiap 25kg berat badan perlukan 1 liter air. Sekiranya berat badan anda 75kg, jumlah air kosong diperlukan badan anda adalah 3 liter sehari. Kalau susah sangat nak kira, pastikan air kencing anda adalah jernih. Ini menandakan badan anda mempunyai cukup air.


#2 - JADUAL PEMAKANAN SALAH 

Ramai beranggapan, bila amik produk kurus ni boleh makan hentam sesuka hati dan bila2 masa je. Ini pendapat yang salah ye. Sapa buat macam ni memang tak kurus2 la jawabnya. Paling kurang pun berat statik kat tempat biasa..HEHE..Kalau sekali sekala nak buat macam tu boleh la..Tapi kalau tiap2 hari makan ikut dan je, tak leh la.

Kenapa perlu jadual yang tetap?  Ini bertujuan untuk mengelakkan tahap metabolisma di dalam badan kita menurun. Apabila metabolisme badan menurun, ini akan menyukarkan lagi untuk menurunkan berat badan.

Jadi, jangan abai waktu makan dan pastikan jadual makan anda betul. Isi perut anda dengan makanan. Pilih menu yang sihat dan seimbang. Contohnya sarapan pagi. Ia membekalkan tenaga terpenting untuk memulakan hari anda. Jikalau anda "skip", badan dan otak anda kurang bermaya.

Begitu juga dengan makan malam. Anda sepatutnya makan lebih awal seperti sebelum waktu maghrib. Atau lebih kurang dalam pukul 7 malam. 

#3 - TAK KAWAL PEMAKANAN
Aspek utama di dalam pelan pelangsingan badan ialah mengamalkan pemakanan yang seimbang. Makanan berlemak dan berminyak serta makanan merapu (junk food) perlu dielakkan. Kurangkan juga makanan yang berkarbohidrat tinggi seperti nasi dan berasaskan gandum atau pon tepung. Gantikan makanan tersebut dengan makanan yang berserat tinggi iaitu mempunyai low glycemic index (GI) atau Indeks Glisemik yang rendah. Makanan yang tinggi gula dan garam jugak perlu dikawal bagi mengelakkan makanan tersebut menjadi lemak berlebihan dan menyerap air belebihan di dalam badan. Lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Jangan makan sayur-sayuran & buah-buahan je. Tak elok jugak. Pastikan set hidangan kita tu lengkap dengan semua 7 kelas makanan iaitu karbohidrat, protein, lemak, vitamin, serat, mineral & air. 

#4 - ENGGAN BERSENAM 

Eeh.. mana boleh camni. Mahu atau tidak, anda MESTI bersenam. Tak cukup sekadar jaga pemakanan. Dengan senaman, kadar metabolisme tubuh anda akan meningkat. Seterusnya ia akan membantu proses pembakaran lemak dalam tubuh. Kemudian, barulah berat badan anda boleh turun.


Jadi, jangan MALAS. Macam-macam cara nak bersenam. Tak semestinya kena jogging..naik tangga turun tangga atau buat kerja rumah pun dah boleh bakar kalori dah. So, jom exercise!


#5 - JADUAL AMIK SUPLEMEN SALAH
Hah! ni la part yang paling-paling penting sekali. Kalau korang salah amik, maka memang tak berkesan la suplemen yang korang makan tu. Sebab tu masa beli pastikan korang diajar cara pemakanan dengan betul. Pilih SID yang betul2 cakna dengan hal pemakanan korang. Bukan lepas beli terus senyap. Dengan saya, saya akan pastikan pengamal shaklee yang beli dengan saya diajar sehingga berjaya. Sehingga capai matlamatnya. InsyaAllah. Tapi ingat kalau jadual betul, tapi kalau korang buat bodo je dengan 4 tips atas tadi pun tak jalan jugak ye... HEHE

Cadangan Suplemen: 
  •  OmegaGuard - untuk membakar lemak termendap dan mengawal selera makan serta mengekang pemendapan lemakserta bagus untuk metabolisma badan.


  • Lecithin - untuk memecahkan lemak yang baru masuk ke dalam badan supaya tidak melekat pada membran sel badan. 

  • Alfafa - detox dengan membuang toksik di dalam badan. 

  • Herba-Lax - untuk proses detox dengan mencuci usus badan supaya penyerapan nutrien berlaku secara optimum. 

  • Energizing Soy Protein - sebagai "energy booster" atau pemberi tenaga supaya tidak letih dalam tempoh menguruskan badan dan mengelakkan badan menggeleber selepas kurus serta rebounce.

  • Cinch Shake Mix - Untuk mengawal selera makan dan mengelakkan badan menggeleber selepas kurus serta elakkan badan naik semula (rebounce).

  • Cinch Energy Tea Mix - Menaikkan metabolisma badan supaya pembakaran kalori berlaku dengan mudah.

Ramai yang telah berjaya menurunkan berat badan dengan mengamalkan set kurus shaklee. Dengan mengamalkan set kurus shaklee anda dapat menurunkan berat badan secara selamat dan sihat. Apa yang penting di sini adalah disiplin yang kuat sepanjang mengambil set kurus shaklee. Dan jangan terlalu mengharap dapat turun berat berkilo-kilo dalam masa 1 minggu kerana set kurus shaklee tidak mengandungi bahan yang mempercepatkan penurunan berat badan seperti produk lain dan set kurus shaklee bukan UBAT KURUS.. Ada banyak produk yang dapat menurunkan berat badan berkilo-kilo dalam masa 1 minggu sahaja. Anda tahu kenapa boleh turun dengan cepat?? Ada yang mengambil ubat kurus sehingga mengalami komplikasi yang teruk sehingga membawa maut.. Jangan sebab hendak kurus denagn cepat anda sanggup menggadai nyawa.. Sabar dan disiplin sangat penting dalam program menurunkan berat badan.



Untuk mendapatkan set kurus yang lain dan bersesuaian dengan bajet anda, sila 
SMS/WHATSAPP 013-6295367 (AZNA)

SID NO: 115 5056 


Dengan menggunakan set kurus shaklee, anda tidak perlu BERLAPAR atau BERPUASA sepanjang diet anda. Anda boleh maintain kurus tanpa menyekat makan MAKANAN IDAMAN ANDA.

0 comments: