Wednesday, September 17, 2014

PETUA NAIKKAN SERI WAJAH

Assalamualaikum & selamat pagi uuoolls =)

Hari ni Azna nak share dengan korang pasal petua untuk naikkan seri wajah.

Yess..seri wajah memang sinonim bilamana korang nak kahwin. 

Once dah set tarikh kahwin, mula la korang kalut especially yang pompuan. Memacam petua nak buat, pegi facial lagi, pegi buat treatment la..Tu semua semata-mata nak nampak cantik kan. Nak bagi berseri-seri ketika hari bahagia tu kan. Pakai mekap pun tak nampak macam muka tepung gomak. Elok sekata je kan. =)

Azna dulu pun macam tu jugak tau.. p rata-rata tempat untuk tujuan yang sama.. tempat facial okey bukan tempat bukan2..no botox..no suntik2..seraammm.. Satu lagi yang Azna amalkan adalah pengambilan suplemen. Penting ni tau bukan untuk luaran je kena berseri tapi untuk dalaman sama. 

Dan bila kita usahakan dari awal, Alhamdulillah memang nampak hasilnya. Jadi sesapa yang bakal berkahwin bulan Disember ke atau November ke dah boleh stat dah ni. Jangan tunggu seminggu nak kahwin, baru terkedek-kedek nak buat rasa hasilnya tak bape Ummpphhh kot..hehehe


Ada nampak berseri tak muka azna ni? Ekeke...

Petua ni ada banyak stail. Secara tradisional ada, secara moden pun ada. Cuma yang tradisional tu antara korang sanggup buat ngan tak je la. 

Ok,meh kita tengok petua tradisional yang Azna cedok dari Che Petua 

1. Kulit pisang yang dah masak (kaler kuning tu) 

Salah satu cara untuk merapikan kulit. Caranya ialah dengan menggosok bahagian sebelah dalam kulit pisang itu ke muka anda. Setelah digosok biarkan seketika dan kemudian barulah dibilas dengan air yang bersih. 

2. Air kelapa tua 

Ni petua orang-orang tua dulu tau. Mencuci muka dengan menggunakan air kelapa tua. Korang cuci muka dengan air kelapa tua dan biarkan dulu selama 10 minit. Then, baru bilas dengan air bersih. Amalan ini untuk membantu menjadikan kulit wajah sentiasa lembap. 

3. Minum air inai

Amalan meminum air inai mampu untuk menaikkan seri wajah dan mengawetkan lagi muka anda. Guna daun inai tau jangan pulak korang beli inai dalam tiub yang berlambak dijual kat kedai tu. No..No..No.. ye

Caranya ialah ambil segengam daun inai dan rebus dengan air sebanyak 2 cawan. Rebus sehingga air tu menyejat sehingga tinggal lebih kurang  secawan jer. Selesai merebus, biarkan sejuk dan amalkan minum tiga kali seminggu. Mudah-mudahan wajah korang akan kelihatan awet muda dan berseri-seri seumpama matahari bersinar giteww.. hihi

__________________________________

Tapi zaman serba moden, macam-macam je produk yang leh kita amik. Sebagai contohnya suplemen. 

Dan Azna cadangkan korang amalkan makan suplemen Shaklee. Suplemen yang asli, semulajadi, tanpa bahan kimia, tanpa pewarna dan tanpa pengawet. Dijamin menjadi dan selamat 

Anda nak nampak cantik dan kulit tegang seperti pengguna Shaklee dibawah yang hanya mengamalkan suplemen Shaklee dan pencuci muka Shaklee sahaja tau. 

Jom mula dari skang. Hasilnya sangat AWESOME!


Jadi antara Vitamin yang sesuai untuk KULIT adalah : 

1) Vitamin C
kulit memerlukan Vitamin C untuk membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit anda kelihatan bersinar dan gebu.

2) Vitamin E
memang diketahui umum adalah vitamin untuk kecantikan kulit, melawan penuaan. Vitamin E bersifat anti-oksidan dan larut lemak.

3) B-Complex
B Complex ( B for Beauty) menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Vitamin B Complex juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B Complex diperlukan.

4) Energizing Soy Protein
keanjalan kulit …protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protein untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.

5) Collagen Powder
Semakin meningkat usia, kolagen dalam badan akan semakin berkurangan. Kemerosotan semulajadi ini boleh dipulihkan melalui makanan tambahan. Pengambilan makanan tambahan secara tetap dapat menggantikan kolagen yang hilang. Bukan itu sahaja, malah berupaya menyegarkan semula kulit sihat, mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan, menguatkan kuku dan menyuburkan rambut. Jadi boleh mencuba Shaklee Collagen Powder. Merupakan supplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000 mg proprietary RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yg berkualiti tinggi dan tulen yg di ekstrak dari sisik ikan merah.

Kalau vitamin untuk penjagaan kulit dari dalaman, bahagian luaran kulit pula jangan dianak tirikan. Jadi untuk luaran korang cuba pencuci muka NutriWhite Shaklee– Gentle Deep Foaming Cleanser.
Keistimewaan produk ini?
  • Menjadikan kulit wajah kita segar dan bersih
  • Rumpai laut menghilangkan kekotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkan
  • Alga Hijau menyahtoksin dan melembapkan
  • Strawberi Begonia mencerahkan dan mengimbangi pigmen
  • Memberi cucian lembut dan menyegarkan serta tidak menghakis atau mengelupas
Saiznya agak besar iaitu 150ml. Tapi berbaloi-baloi. Guna sedikit saje tak sampai pun sebesar kacang hijau dah berbuih banyak. Macam ni bolehla guna sampai setahun.

Rasa segar dan nyaman sebaik sahaja wajah ni dicuci dgn Nutriwhite Shaklee. Kulit pun rasa lembut dan licin. Pencuci muka Nutriwhite Shaklee ni selamat kerana bebas dari bahan kimia dan sintetik berbahaya. Dan ia setanding dengan pencuci muka Estee Lauder & SKII tau. Tak percaya? Moh cuba.


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:


NOOR AZNA BINTI AWANG
♥ sms/whatsApp: 013-6295367
♥ Emel : teacherazna@gmail.com
♥ Fb: www.facebook.com/vitaminhalalsuci sila klik LIKE utk info terkini.

0 comments: