Saturday, November 28, 2015

BERHENTI MEROKOK DENGAN VIVIX


Sejak akhir2 ni ramai yang komplen tentang sikap VAPER yang suka hembus asap sana sini

Dan si VAPER pula menggunakan alasan hisap VAPE untuk BERHENTI MEROKOK

Haa meh sini saya nak share RAHSIA pantas HILANGKAN KETAGIHAN MEROKOK secara selamat dengan VIVIX



Hat ni memang sah2 dah tak sakitkan hati orang lain dah..hihi

Vivix sangat membantu dlm menghilangkan KETAGIHAN kerana ianya mampu menembusi ke dalam SEL & DNA utk membaiki & memperbaharui sel sekaligus menyingkirkan TOKSIN & NIKOTIN dalam badan

Ada yang bg feedback lepas amik vivix, tengok rokok pun dah tak selera

Dan kalau nak tahu, bukan sahaja vivix membantu menghilangkan ketagihan rokok malah juga kepada makanan2 yg tidak sihat seperi megi

Yela, bila sel-sel badan dah sihat automatik dia akan menolak makanan yg tidak sihat masuk ke dalam badan

Jadi kepada perokok2 tegar atau  isteri2 yg ingin membantu hilangkan ketagihan suami, HISAP VAPE BUKAN CARANYA!!

Ambillah VIVIX & berhentilah merokok secara SELAMAT & BERHEMAH 😊

Hubungi saya untuk order & pertanyaan

AZNA
013-6295367

Friday, November 27, 2015

KENAPA SUSAH HAMIL??

Bila dah berkahwin, impian yang seterusnya adalah membina keluarga bahagia kan
Tapi kalau tanpa cahaya mata, manakan lengkap sesebuah. Betul tak?

Bagi yang dah lama menginginkan cahaya mata, jangan putus asa untuk berikhtiar
InsyaAllah ada rezeki, adalah tu
Yang penting jangan lupa IKHTIAR serta BERDOA :)

Ok, berbalik kepada tajuk kita hari ni.. KENAPA SUSAH HAMIL?


Sebenarnya ada macam-macam punca yang boleh menyebabkan masalah KESUBURAN

Selalunya, kalu ada yang tanya saya tentang masalah ni, saya akan kenalpasti dulu PUNCA-PUNCA kenapa susah hamil dan solusi suplemen yang sesuai untuk atasi masalah ini

1. ATURAN PERIOD
- masalah period yang tidak teratur juga boleh dikaitkan kesukaran untuk hamil. Dan period tak regular ni selalunya dikaitkan dengan masalah HORMON. So bila ada problem dengan hormon, kemungkinan tahap kesuburan akan menurun sedikit menyebabkan agak sukar untuk kita tentukan HARI SUBUR

Jadi untuk atasi masalah ini, saya cadangkan untuk amik suplemen GLA COMPLEX + ALFALFA COMPLEX + ESP



2. KEPUTIHAN
- sekiranya anda ada masalah dengan keputihan, saya sarankan untuk anda RAWAT & CEGAH daripada sekarang. Kerana keputihan juga boleh jadi punca kepada kesukaran untuk hamil.
Sebab keputihan boleh menyebabkan sperma sukar untuk "TEMBUS" dan peluang untuk anda hamil pun menjadi tipis.

Jadi bagi yang belum berkahwin dan ada masalah keputihan, eloklah dirawat daripada sekarang
Tapi bagi yang dah berkahwin, belum terlambat lagi bagi anda untuk merawatnya

Untuk masalah keputihan, suplemen yang sesuai adalah ALFALFA COMPLEX + GARLIC COMPLEX + GLA COMPLEX



3. SENGGUGUT TERUK/ PERIOD TERLALU BANYAK
- jangan ambil mudah jika anda merupakan salah seorang yang ada masalah ini. Kerana mungkin ia petanda kepada penyakit yang lebih teruk sama ada CYST atau FIBROID
Jadi untuk yang ada gejala ini, saya syorkan untuk anda terus merujuk pada doktor.



4. KETIDAKSUBURAN SUAMI
- Masalah KESUBURAN bukan hanya bergantung kepada isteri sahaja, suami juga boleh menjadi punca kenapa sukar untuk hamil. Ketidaksuburan suami ni terjadi antaranya kerana masalah gangguan sperma dan jarang bersama

Untuk atasinya, saya syorkan untuk suami amalkan VITA E + ZINC COMPLEX



InsyaAllah semua orang berpeluang untuk mengandung & dapatkan zuriat sendiri
Cuma lambat dengan cepat sahaja
APa yang penting kita perlulah BERIKHTIAR dan BERDOA kepada Yang Maha Memberi,,


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:


NOOR AZNA BINTI AWANG
♥ sms/whatsApp: 013-6295367
♥ Emel : teacherazna@gmail.com
♥ Fb: www.facebook.com/vitaminhalalsuci sila klik LIKE utk info terkini.







Thursday, October 1, 2015

Saya nak jadi KAYA

Kenapa saya nak KAYA????

Well semua orang ada keinginan nak kaya kan
Ada duit banyak dalam bank.kepuk-kepuk gitu 

Tapi ada setengah mentaliti akan cakap "Duit tak boleh bawak masuk kubur pun.." 
Jadi sudahnya mereka masih duk takuk lama
Tak berkembang maju

Hello!! WAKE UP!!

Tahu tak jadi kaya ni untung
Sebab bila ada banyak duit kita boleh HAPPY kan semua orang di sekeliling kita 

>>Boleh belanja mak ayah pegi umrah, haji dengan servis 5 bintang

>>Boleh belanja suami makan-makan, jalan-jalan

>>Boleh belanja kawan-kawan makan

>>Boleh bagi sumbangan dengan orang-orang yang memerlukan 

>>Boleh bina masjid untuk orang Islam beribadat 

>>Boleh bantu anak-anak miskin yang NAK BELAJAR dari segi kewangan

Haihh banyak sangat

Sebab tu saya sangat cemburu dengan orang kaya ni..sebab dieorang boleh kumpul bbbaaaannnyyyaaakkk sangat pahala dari amal jariah ni..yang penting hati kena ikhlas 

Tapi bukan senang nak jadi kaya 
Kena USAHA sungguh-sungguh 
Rasa penat lelah jerit perih 

Tapi bila korang berjaya, korang akan rasa sendiri betapa manisnya dugaan tersebut

Jadi bagi yang masih belum jumpa hala tuju
Jom BERNIAGA bersama saya 

Tak perlukan modal yang banyak

Korang hanya perlu DAFTAR AHLI RM80 atau pun boleh join secara FREE MEMBERSHIP


Alhamdulillah saya sejak join tahun lepas, bonus tetiap bulan dapat
Yela sambil duk pegang henpon je 24jam atau scroll fb je 12 jam pe kata lakukan mende bermanfaat yang boleh kepuk-kepukkan lagi bank korang dengan bonus bisnes pulak 

Untuk pertanyaan boleh WHATSAPP: AZNA 013-6295367


This entry was posted in

Saturday, June 6, 2015

"AIR KOSONG : BERASID atau BERALKALI"

Salam sayang semua
Jom kita rajinkan diri update belog..kiki
So entry baru hari ni berkenaan dengan "AIR KOSONG : BERASID atau BERALKALI"

=====================

Air memang sangat penting kepada hidupan terutamanya manusia. Tanpa air, kita mungkin sukar untuk menjalankan kerja-kerja harian. Air bukan sahaja untuk diminum untuk menghilangkah dahaga tapi banyak lagi kegunaan lain untuk tubuh badan kita. Kekurangan air boleh menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan malah lebih teruk punca kepada kematian.

Memandangkan air menjadi keperluan bagi kita, maka kita perlulah minum air dari sumber yang suci serta menyihatkan. Ia mestilah selamat dan memberikan kesan yang positif kepada tubuh badan kita.

Tapi tau tak yang air korang minum tu ade sifat yang berasid & ada yang beralkali.. Bila berbeza sifat ni maka berbeza la fungsinya kan.. Haaa jangan main taram minum ya..hehe

Jadi persoalannya air manakah yang sesuai untuk diminum??
Jawapannya adalah air kosong yang sifatnya BERALKALI

Kenapa??
Sebab kebanyakan makanan yang kita makan adalah bersifat asid.. So kalu korang banyak minum air kosong bersifat ASID berbanding ALKALI, makanya bukan sihat yang korang dapat tapi PENYAKIT yang akan datang

Jadi untuk balance kan tahap pH dalam badan kita, kita kena la minum air yang beralkali.. Kalu korang check botol air mineral di kedai mesti ada info tentang tahap kandungan pH nya..

Meh kita check kebaikan minum air kosong yang beralkali:


1. Air beralkali meneutralkan kandungan asid berlebihan dalam badan

Kebanyakan makanan yang kita ambil mengandungi kandungan asid. Makanan-makanan seperti daging merah, keju, pasta dan minuman berkarbonat boleh merendahkan nilai pH di dalam badan dan seterusnya meningkatkan tahap keasidan di dalam badan.

Walaupun asid diperlukan oleh badan contohnya dalam sistem pencernaan yang memerlukan asid untuk mencernakan makanan, namun kandungan asid yang berlebihan dan tidak terjaga boleh mendatangkan penyakit.

Oleh itu, air kosong beralkali boleh menstabilkan kembali paras pH badan supaya tidak terlalu berasid dengan meningkatkan kembali tahap pH supaya pH badan kembali beralkali.

2. Air beralkali menyahkan sisa toksin dari dalam badan.

Toksin biasanya lebihan atau sisa yang beracun kepada badan. Ia datang daripada makanan, sisa ubat-ubatan dan hasil kumuh. Ia perlu dikeluarkan segera dari dalam badan ia boleh memudaratkan badan serta mendatangkan penyakit.

Air beralkali adalah larutan yang sesuai untuk mencuci dan mengeluarkan toksin dari sistem perkumuhan seperti air kencing dan peluh. Ia lebih sesuai berbanding air paip atau air yang telah dimasak kerana ia mudah diserap di dalam sel-sel badan dan lebih berkesan menyahkan toksin.

3. Air beralkali adalah ejen antioksidan yang unggul

Punca kebanyakan penyakit yang sering berlaku adalah disebabkan kehadiran bendasing yang dipanggil radikal bebas. Maksud ‘bebas’ di sini adalah ia mengandungi lebihan elektron pada sel-selnya yang apabila bergabung dengan sel-sel badan, ia akan menyebabkan sel-sel badan itu rosak.

Air alkali mengandungi lebihan elektron yang membolehkan ia bertindak sebagai ejen antioksidan yang terbaik. Ia akan menukarkan radikal bebas itu kepada oksigen di mana oksigen ini akan digunakan untuk proses penghasilan tisu-tisu badan dan pengangkutan sel darah merah ke seluruh badan.

Salah satu sumber utama untuk dapatkan air kosong beralkali adalah daripada air paip.. Tapi masalahnya tahap kualiti air yang dibekalkan ke rumah sangat kotor.. kotor dengan mikroorganisma yang berbahaya, mengandungi logam-logam berat yang berbahaya seperti plumbum, merkuri & juga kotor dengan bahan klorin. Jadi air paip sangat BERBAHAYA pada kesihatan kita walaupun dimasak.

Jadi penting bagi kita untuk tapis air tersebut sebelum diminum. Namun begitu, ada juga penapis yang berfungsi sebagai RO di mana air yang dihasilkan akan bersifat NEUTRAL iaitu pH 7.

Selain itu juga faktor KEWANGAN menjadi punca kepada masih ramai yang belum memiliki penapis air di rumah. Ada yang terpaksa membuat bayaran secara ansuran bulanan untuk membolehkan mereka memiliki penapis air demi mendapatkan air minuman yang selamat.

Di sini Azna nak rekomenkan pada anda yang masih belum mempunyai penapis air iaitu dapatkan PENAPIS AIR BERALKALI GET CLEAN WATER PITCHER SHAKLEE...
 1 set GET CLEAN WATER PICTHER
- 1 jug 
- 1 housing kit
- 4 blok penapis
(setiap 1 blok penapis boleh menapis sehingga 80 gelen air) 

Get Clean Water Pitcher ini:

>> mampu MENYINGKIRKAN sehingga 99% PLUMBUM serta berpuluh-puluh bahan pencemar lain yang boleh hadir dalam air minuman anda & mungkin berbahaya kepada kesihatan

>> setiap penapis dibuat dari tempurung kelapa yang mampan karbon menggunakan proses zeroemission

>> mudah alih - boleh diangkut atau diletakkan di mana2 sesuai kalu yang jenis suka travel

>> tidak perlu elektrik atau bateri untuk berfungsi malah tidak perlukan bantuan staf untuk servis. Hanya boleh servis sendiri dengan menukar blok penapis sahaja

>> menjimatkan kos anda kerana anda tak perlu berbelanja beribu-ribu ringgit untuk membeli sebuah penapis air atau terpaksa membeli bertong-tong air botol demi mendapatkan air minuman yang selamat - harga penapis air shaklee ni adalah sangat2 murah RMXXX sahaja!

>> Yang paling hebat water pitcher ini diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (WQA)

>> paling penting air yang dihasilkan SELAMAT, BEBAS KLORIN & BEBAS LOGAM-LOGAM BERAT serta AIR BERALKALI.. buktinya boleh rujuk di bawah ini hasil eksperimen beberapa jenis air termasuk air yang ditapis menggunakan get clean water picther


Jadi apa tunggu lagi. Jom bertukar kepada penapis air mudah alih paling selamat di dunia GET CLEAN WATER PICTHER sekarang!!!

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:

NOOR AZNA BINTI AWANG
♥ sms/whatsApp: 013-6295367
♥ Emel : teacherazna@gmail.com

♥ Fb: www.facebook.com/vitaminhalalsuci sila klik LIKE utk info terkini.
Untuk pembayaran melalui KAD KREDIT atau KAD DEBIT boleh terus klik pada simbol esell di bawah.. selepas transaksi anda boleh hubungi saya melalui WHATSAPP atau SMS di 013-6295367 untuk cara pengendaliannya.



Thursday, June 4, 2015

7 sebab perlu elakkan gula


Assalamualaikum & salam sejahtera

So hari ni Azna nak update tentang isu GULA!! Memandangkan negara kita adalah yang PALING JUARA dengan penyakit yang berkaitan dengan gula iaitu  DIABETES & OBESITI...

Dan kat sini Azna senaraikan 7 sebab kenapa kita perlu elakkan dari pengambilan gula berlebihan!

1. GULA BUKAN MAKANAN
~ 1 sudu teh gula pasir bersamaan dengan 16 kalori uoollss..tinggi hokeyyy  tapi bab nutrisi KURANG & boleh menyebabkan badan kita tak BERMAYA

2. GULA MENYEBABKAN KEGEMUKKAN
~ kita tahu kandungan kalorinya tinggi so ia akan disimpan kat tisu lemak anda

3. GULA MENYEBAKAN KEMURUNGAN
~ lebihan gula dalam badan boleh meningkatkan tahap insulin & adrenalin. Kesannya boleh mencetuskan anxiety, schizophrenia, & depression

4. GULA MENYEBABKAN DIABETES
~ boleh rosakkan pankreas sebab asyik kerja keras untuk rembeskan insulin. Selain tu organ lain seperti buah pinggang & jantung juga boleh rosak.

5. GULA MEROSAKKAN GIGI
~ kerana gula adalah makanan kesukaaan bakteria. Jadi boleh meningkatkan amaun bakteria dalam mulut anda.

6. GULA BOLEH MENEKAN SISTEM IMUN
~ sistem pertahan badan akan jadi lemah dan pakar percaya kemunculan KANSER disebabkan oleh lebihan gula dalam badan.

7. GULA MENYEBABKAN KEDUT DI MUKA
~ pengambilan gula yang berlebihan dalam diet seharian boleh memusnahkan kolagen dalam badan kita ~ nanti kedut cepat muncull..eeee tak cun dahhh

Owh yee..Sebenarnya banyak lagi KESAN BURUK akibat daripada pengambilan gula yang berlebihan ni tau.. Tapi cukup ini jela yang Azna boleh share...kalu share banyak2 nanti korang takut pulak terus tak amik gula..ngeeee!!~~

Satu lagi FAKTA:
Menurut WHO , purata pengambilan gula tambahan bagi orang dewasa hanya 10 sudu teh je sehari ~ 50g

Tapi..Tapi..Tapi..makanan yang kita makan sekarang ni llleeebbbihhh 10 sudu teh gula.. Tak caye eh?? Meh kita check

Bayangkan ini yang korang makan hari ini:
~ yogurt low fat mengandungi 4 1/2 tsp gula
~ 2 keping roti putih mengandungi 6 tsp gula
~ bijirin (1 mangkuk ) mengandungi 3 - 4 tsp gula
~ donut yang bergula mengandungi 6 tsp gula
~ 12oz air Pepsi mengandungi 10 tsp gula

Jumlah gula yang kita ambil tanpa sedar = 29.5tsp.. Apaaa??? Banyakkknya..Haaa susah kan..

Tapi jangan risau, ada cara untuk kita boleh kurangkan pengambilan gula.. So uollss boleh amalkan tips ni.. Takleh skip2 ye..Sihat itu WAJIB!

☺ Minumlah air kosong berbanding minuman manis seperti air berkarbonat atau air sirap dan kordial.
☺ Pilih atau sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.
☺ Gantikan manisan seperti kuih dan kek dengan pilihan yang lebih sihat seperti buah-buahan.
☺ Kurangkan kekerapan mengambil makanan yang bergula.
☺ Elakkan mengambil makanan yang bergula di antara waktu makan utama dan sebelum tidur.
☺ Semak kandungan gula pada senarai ramuan sesuatu produk makanan. Sekiranya gula tersenarai di bahagian awal senarai ramuan, ini menunjukkan gula merupakan komponen utama makanan tersebut.
☺ Hadkan pengambilan gula atau susu pekat manis atau susu isian pekat manis kepada 1 sudu teh sahaja untuk setiap cawan minuman.
☺ Minta untuk kurangkan gula atau susu pekat manis atau susu isian pekat manis semasa memesan minuman.
☺ Periksa kandungan gula dalam label minuman.
☺ Elak mengambil minuman yang bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur

So apa tunggu lagi lebih baik cegah sebelum terlambatkan..

=================================================================

Bagi yang anda atau orang terdekat dengan anda menghidapi DIABETES.. Saya syorkan untuk amalkan VIVIX.. Di mana vivix boleh mengawal paras gula dalam darah serta dapat mengelakkan kaki atau anggota badan lain daripada dipotong

Ni antara testimoni pesakit diabetes selepas mengamalkan vivix





Jadi tak salah untuk mencuba

Dan kalu nak tahu bulan ni
>> BELI 2 BOTOL DISKAUN 5%
>> FREE POSTAGE
>> FREE MEMBERSHIP
>> FREE VITA LEA
>> DAPAT BONUS BULAN DEPAN 5%

Total semua korang jimat RM400++ tau

Jadi hadiahkan sesuatu yang bermakna untuk diri anda atau orang yg tersayang atau ibu bapa kita

Dapatkan sekarang selaga promosi masa ada!!
AZNA
013-6295367

Untuk pembayaran secara KAD KREDIT/ KAD DEBIT boleh terus klik kat esell di bawah ni.. Nanti saya akan WHATSAPP tuan/puan untuk proses follow up & cara makann yang betul :)


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:


NOOR AZNA BINTI AWANG
♥ sms/whatsApp: 013-6295367
♥ Emel : teacherazna@gmail.com
♥ Fb: www.facebook.com/vitaminhalalsuci sila klik LIKE utk info terkini.




Monday, June 1, 2015

PENAWAR UNTUK IBU SENTIASA ENERGETIC!

Vita lea shaklee pilihan ibu-ibu masa kini
Kenapa? 

Sebab kerja kita sebagai mak2 ni tak penah habis. Celik2 je dah buat kerja macam2 sampai ke malam.. So kita kena ada tenaga tambahan untuk buat semua ni, untuk kelihatan cergas sepanjang masa. Tak rasa letih & penat..

So dengan vita lea ni hanya amalkan 1 biji je sehari
Dalam sebotol tu ada 120 biji
Tahan dalam 4 bulan
Harga runcit RM94

Tapi la ni #shaklee ade bagi offer
JOIN AHLI korang akan dapat FREE VITA LEA..

Jimat kan? So buat ibu2 saya rekomenkan untuk amik vitalea. Sementara tengah PROMO ni.
JOIN SHAKLEE dapat FREE VITALEA

Lagi satu konsisten amik VITALEA untuk AWET MUDA uollsss... Takdelah nampak lebih tua dari usia 

So bolehla seiring sejalan dengan suami nak2 kalu yang kawin sebaya tu.. Lama2 kalu tak jaga boleh nampak kita lagi tua tau dari suami.. 

Jadi cepat2 grab VITA LEA FOR FREE secara daftar sebagai ahli shaklee & beli mana2 produk shaklee k!

Untuk sebarang pertanyaan boleh wassap
AZNA
013-6295367

Sunday, May 31, 2015

VIVIX RAWAT DIABETES

Sapa2 yang ada DIABETES mesti risau bila berlaku kecederaan terutama di bahagian kaki kan

Jadi sebelum melarat,sebelum kena potong sedikit demi sedikit apa kata ikhtiar dengan #VIVIX

Baik amik langkah pencegahan

Ada yg 7 bulan diabetesnya hilang selepas konsisten vivix

Ada juga yang paras gula dalam darahnya menurun selepas ambil vivix

Jadi tak salah untuk mencuba

Dan kalu nak tahu bulan ni BELI 2 BOTOL DISKAUN 5%, FREE POSTAGE, FREE MEMBERSHIP, FREE VITA LEA & DAPAT BONUS BULAN DEPAN

Total semua korang jimat RM400++ tau

Jadi hadiahkan sesuatu yang bermakna untuk diri anda atau orang yg tersayang atau ibu bapa kita

Dapatkan sekarang selaga promosi masa ada!!
AZNA
013-6295367

Untuk pembayaran secara KAD KREDIT/ KAD DEBIT boleh terus klik kat esell di bawah ni.. Nanti saya akan WHATSAPP tuan/puan untuk proses follow up & cara makann yang betul :)


Sunday, April 19, 2015

RESEPI PROTEIN BALLS



Meh-meh kami nak share resepi PROTEIN BALLS
Snack yang sangat mudah disediakan & boleh terus ngap!
Bahan-bahan:
- protein powder ( ESP/CINCH SHAKE/MEAL SHAKE) 
- kurma
- coklat chip (optional)
- badam
- serbuk koko
- air panas sikit
- kelapa parut
Cara-caranya:
Blend kurma+badam+air panas (jangan halus sangat tau..sedang2 je)
Pastu buh dalam mangku & campur dengan portein powder + cip coklat + serbuk koko.. pastu kacau sampai sebati
Then dah boleh bulat pastu gelek atas kelapa parut.. Kalu rasa cam kering sgt boleh tambah air sikit atau coconut oil
Buh dalam peti sejuk boleh tahan sampai seminggu
==============================
Mudah kan! Yang paling penting kena ada PROTEIN POWDER bahan basic nak buat..
Bagi yang berdiet janganla dah nampak sedap p hentam semua.. KIRA KALORI ok! wink emoticon

HIKMAH SAKIT

Perlu utk seorang manusia itu berasa risau sekiranya diri mereka tidak sakit dalam jangka masa yg lama. Dalam hal ini digariskan bahwasanya sakit itu penghapus dosa dan hapusnya dosa seorang manusia itu adalah satu Rahmat kasih sayang dr Allah ke atas mereka. Maka barangsiapa yg dikurniakan pelbagai nikmat tetapi tidak sakit dalam jangka masa yg lama, dikhuatiri Allah تعالى murka ke atas mereka. .
Satu hari sewaktu Rasulullah di dalam perjalanan menuju ke suatu tempat, Baginda ditemani oleh seorang lelaki. Di dalam perjalanan tersebut, lelaki itu berterusan menceritakan perihal anak perempuannya kpd Rasulullah. Rasulullah hanya mendengar sambil tersenyum. . "Ya Rasulullah, tidak lama lagi anak perempuan ku ini akan aku kahwinkan dgn seorang pemuda. Anak perempuan ku ini hebat wahai Rasulullah. Amalannya semua hebat belaka. Dan yg paling hebat adalah anak perempuanku ini sepanjang hidupnya, dia tidak pernah sakit." .
Setelah mendengar cerita dr lelaki tersebut bahwa anaknya tidak pernah sakit, Rasulullah berhenti dr berjalan dan berubah muka. .
Lalu Rasulullah berkata; "Apa betul anakmu tidak pernah sakit?" .
Lelaki itu menjawab; "Benar ya Rasulullah. Hebat sungguh." .
Lalu Rasulullah menjawab; "Sesungguhnya, sekiranya seorang manusia itu tidak dikurniakan kesakitan ke atasnya, itu bukanlah satu kehebatan, bahkan ianya adalah satu perkara yg harus ditakuti. Takut takut ianya adalah musibah dan murka dr Allah تعالى ke atas anakmu. Maka tidak ada kebaikkan dalam nilai kehidupan anakmu itu." .
Kata Sayyidina Ali رضيه الله عنه ; "Sungguh aku takut sekiranya diri aku ini tidak diberikan sakit oleh Allah تعالى. Kerana aku takut Allah تعالى lupa dan murka ke atas aku." .
Ustaz Iqbal Zain al-Jauhari (Guru Tassawuf Majlis Ta'lim Darul Muhibbin)
============================
Jadi kalau anda ditimpa sakit maka bersyukurlah.. 
This entry was posted in

CARA RAWAT KULIT MELECUR

Semalam masa duk ralit pakai glue gun tak sedar gam panas tu kena kat jari. Banyak & panas sangat
Ingatkan takde pape la..skali tgk dah stat naik gelembung air. Waktu ni kat kawasan tu masih duk berdenyut2 panas lg (kalu masa anak kena ekzos dulu mesti lagi sakit dari ni )
So tak tahan sgt laju2 sapu krim ‪#‎HERBAL‬ BLEND

Sepantas kilat terus sejuk kat kawasan tu..sepantas kilat terus tak nyutnyut dah macam tadi
Awesome! Hebat giler
Patutla masa anak kena ekzos hari tu saya sapu dengan herbal blend dia cakap sejuk umi
Hari ni tgk2 kat kawasan melecur tu dah kecut dah gelembung dia..
Memang kenala dengan namanya MULTIPURPOSE HERBAL BLEND..macam2 boleh guna MELECUR, RUAM, ECZEMA, GIGIT SERANGGA, STRETCHMARK, REKAHAN TAPAK KAKI dll
Satu tiub ni murah je.. Tak sampai RM40 pun


Nak order?
Wassap AZNA 013-6295367


BE POSITIVE

Nak jadi BAHAGIA takde rasa DOWN gila-gila paling penting kena elak dari berkawan dengan orang-orang yang kuat MENGELUH, orang yang suka MERUNGUT, orang yang reti sebar FITNAH, orang yang paling MALAS nak baca terus viral benda yang tak betul

So orang macam ni la kita kena elakkan. Nak bahagiakan? Nak kan? APa tunggu lagi cepat clear semua rakan-rakan yang jenis macam ni dari rakan FB anda ok ;)


BLOG BERSAWANG

Sapu-sapu habuk sat
Banyak sawang la

Uhukk..uhukkk.. (sila baca macam korang tengah batuk ye..)

Dah licinnngg kemas bersih kita panaskan enjin kereta ye plak
Nak speed tahap maksima boleh..haha

Sunday, March 8, 2015

10 JENIS UBAT DARI LIMAU KASTURI


1 . ubat batuk
limau+kicap+garam = minum setiap pagi and malam …batuk akan beransur pulih
2 . ubat demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.
3. ubat ketiak
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.
4 . ubat pening kepala
Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.
5 . ubat lelah
Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.Anda boleh meminumnya pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalamilelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara ini seminggu sekali.
6 . ubat kurus
Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.
7 . ubat kelemumur
Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.
8 . ubat hilang minyak pada baju
Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.Kemudian, gosokkan campuran di atas pada bahagian pakaian yang terkena minyak.Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.
9 . ubat wangi rambut
Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.
10 . ubat kilatkan cermin mata
Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama. Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih lama.
This entry was posted in

Wednesday, March 4, 2015

Tiga kali guna jadi RACUN

Isu AKROLEIN dalam minyak masak terpakai.. Hati-hati ye jangan pakai lebih dari tiga kali.. Boleh baca laporan dari KKM di bawah ni


Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum laporan yang disiarkan dalam akhbar KOSMO bertarikh 13 Disember 2013 bertajuk ”Tiga Kali Guna Jadi Racun: Pakar pemakanan ingatkan pengguna mengenai bahaya racun akrolein dalam minyak masak terpakai”.

Laporan tersebut mendakwa penggunaan minyak masak yang sama melebihi tiga (3) kali boleh memudaratkan kesihatan. KKM amat peka dan prihatin terhadap isu keselamatan makanan yang boleh mengancam kesihatan pengguna. Acrolein adalah cecair tidak berwarna dengan bau terbakar dan menusuk hidung. Ia dihasilkan dari perindustrian propylene dan digunakan sebagai racun perosak mengawal alga, rumpai, bakteria, dan moluska serta digunakan untuk membuat bahan kimia lain. Selain daripada itu, ia juga boleh terbentuk pada kadar yang sangat rendah semasa pemanasan minyak pada suhu tinggi.

Pendedahan kepada acrolein kebanyakannya berlaku melalui pernafasan (inhalation) contohnya asap rokok dan ekzos kereta. Acrolein boleh menyebabkan kerengsaan kepada kulit, mata, dan rongga hidung, tekak serta boleh merosakkan paru-paru. Menurut International Agency for Research on Cancer (IARC), acrolein tidak dapat diklasifikasi sebagai karsinogen pada manusia kerana tiada bukti kukuh yang menunjukkan acrolein bersifat karsinogenik.

Sehingga kini, tiada sebarang standard yang ditetapkan bagi tempoh ideal atau kekerapan menggunakan minyak masak sebelum ia perlu dibuang kerana ia dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuklah jenis makanan, kandungan air dalam makanan, kekerapan penggorengan dan suhu menggoreng.

Minyak masak yang digunakan berulang kali perlu dibuang dan digantikan dengan minyak masak baru jika berlaku perkara berikut :
1) Warna minyak masak menjadi perang pekat.
2) Minyak masak menjadi lebih likat atau pekat.
3) Minyak masak berbau tengik.
4) Asap banyak dihasilkan semasa minyak masak dipanaskan.

 KKM telah menyediakan panduan kepada pengguna bagi membezakan kualiti minyak masak berdasarkan kepada perubahan warna selepas digunakan berulang kali dan cara pengendalian yang betul bagi meningkatkan jangka hayat minyak masak yang boleh diperolehi melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) iaitu http://fsq.moh.gov.my dan Portal MyHealth http://www.myhealth.gov.my

YBhg. Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia
16 Disember 2013

----------------------------------------------------

sumber dari : fsq.moh.gov.my