Friday, May 29, 2009

MoraL ValUe For TodaY..

Banyak betul kejadian yang terjadi hari ni selain dr kes hari guru..sepatutnyer hr ni aku kene hepi dan bersuka ria..tp disebabkan kerana aku ni CIKGU.....dpt job on da dot pun..kene relakan..even mase tu kite mmg teruja tahap bagai ahh nak smbut hr guru..yela first time disambut sgt seorng gur..nak tak nak terpaksala ku korbankan segalannya..bak kata seniman Allahyarham P Ramlee.."berkorban apa saja,harta dan juga nyawa"...so korban je la azna..taun dpn leh smbut lgik..ko kan cikgu..hahaha..konon2 nk bg semangat ar tu

seriously mmg aku jeles giler ar kat kwn2 aku sbb dieorg leh smbut hr guru...tp aku?? takkkk...terpaksa kene hntr budak di ceruk Lawin Utara utk kuiz mutiara bahasa inggeris..compete antara bdak2 felda...dalam ht Allah saja yang tahu betapa aku tak puas hati ngn kptsn yang dbuat oleh org atasan...punyala memberontak...tp aku diamkan aje..aku ni org bwhan je..manakan mampu nak protes mcm tu je...kang tak pasal2 habis prestasi aku dieorg sabotaj..huhu..g pun mmg aku lah org yang selayak2nya utk pegi hantar dak2 nie..sbb dieorg nak cikgu bi..so aku lah tu..since aku ni msh lagi pegang title "bujang"..nnti taun dpn aku nk buang title tuh(ecece..mcm ye2 je..pdahal calon pun takde lagi..ayat suspen ar konon)..aku nak letak title "married" plak..hah mase tuh jgnla sape kaco..aku sekeh la...muahaahaha..okey forget about it..aku nak cite sal hikmah disebalik kejadian nih...

so dgn keterpaksaan,aku hntrla dieorg...n tak disangka rupenyer aku ditakdirkan utk berjumpa dgn seorang hamba Allah yang cukup baik sekali...akak nie pengurus bhagian pendidikan di felda bersia ni...orgnyer sgt2la baik..n cukup2 peramah...mungkin mase aku kuar dr umh tadi aku langkah kaki kanan kot..n mungkin sbb aku duk bace ayat seribu dinar mase pas smyng subuh..or mungkin hikmah disebalik pengorbanan aku sbg seorng guru....akak tu ajak aku pegi ke jamuan hari guru kat felda ptgnyer tuh...pastu siap ajak aku p umh die utk kenduri kawin anak die nnti...mmg ye2 ar akak ni ajak...wah..baiknyer....

then, ptg td aku g la jgk..n kedatangan aku mmg disambut dgn baik oleh seme org felda n guru2(cume de 4org je cikgu)..pastu de mkn2 sket..mmg sepla duit mkn aku hr ni..pastu dpt hadiah lagi....pdhal bru je knal pg tadi.....Ya Allah terharunyer...then sblm blik akak tu bagikan aku buah kuinin plak....yang mmg aku dh kepingin sgt dh sbnrnyer....

see...can u see that..OMG..sesungguhnya Allah itu Maha Adil n Maha Mengetahui...apa yang terjadi pd aku hr ni betul2 wut aku terkejut dan bersyukur sgt sbb dpt knal ngn org yang baik2...dn mne tahu kek g dpt offer cikgu tuisyen kat felda tu..de jgkla duit lebihnyer pasni...hehehe...

Wednesday, May 27, 2009

KeseBokkan melanDa

Terlalu busy cik Azna hr ni..bnyk keje yang nak disetelkan sebelum cuti sekolah bermula..Yabedabedu...yeayyy!!cuti sekolah..2 minggu tuuuuu..cuti pun gaji sentiasa jalan..hakhak..aku suke jd cikgu..ok2..balik pada topik sbnr..keje2nyer bnyakla jgk..tp takdela bertimbun setinggi gunung Everest tuh..konfem aku tipu klu setinggi itu kejeku bile ditimbun..sah2..aku mengarut sakanla...hahaha..

Actually keje yang bnyk nie pun sbb aku jgk..suke sgt menimbunkan keje..bile dh nak dkt due date brula terhengeh2 duk kalut siapkan keje..ape2la cikgu azna neh...haah lupe nak gitau Jumaat ni smbutan hr guru kat sekolah aku..nnti aku akan masukkan entry utk hr guru..cemane eh??meriah ke??ntahla..no komen...cume aku leh ckp skolah felda tak same ngn skolah bandar...jangan harapla nak dpt hadiah yang mahal2..jgn harapla cikgu tu dpt hadiah bertimbun2..sbb majoriti pelajar kat sini dr famili yang ssh..tp aku tak kesah...janji dieorang hormat aku sbg guru mereka..klo korang nk tahu aku nie garang tau..hahaha..klu tak caye p la tanye depa...garang tp baik hati..seyesssss...tak tipu...azna mmg tak penah tipu anda semua..hehehe...

balik umah..p melencong kat pekan grik..cr brng utk masak..dan hasilnyer...taaadddaaaaa...please look the pictures below..


~*~spageti bersos dengan daging cincang~*~

~*~ikan masak taucu~*~
(actually lauk ikan taucu ni aku masak hr isnin,tp aku bru masukkan hr ni...aaahhhh tak kire pe org ckp..aku nak masukkan jgkk..ni blog aku..suke hati aku laaa..aisshh emosinyer azna nehh..hahaha)

Monday, May 25, 2009

Ceritera aku

Ade banyak perkara yang aku nak citekan skng nie..aku tak hau la kelako ke tidak..bungeks ke tdk aku ni..ntahla..baca je la sendiri...okeyla..kat mane aku nak mulakan dulu yerkk..hr nie atau kejadian semalam..haah..(tetibe azna dpt ideanye)..ekeke..mestila cite hal smlm dlu kan..brula syoookkk kan kan kan..hehehe..

semalam kan..aku pegi taiping..alhamdulillah perjalanan ok cume aku je yang rase agak cuak sket bile lalu area yang aku suspek ade roadblock..sbbnyer lesen aku dh expired dh..gilerrr...expired date die 17hb n aku bleh perasan 24hb...napelaa ko ni azna...pelupa..seb bek ko pegi ngn adik ko..leh la tlng die bwk kete if ade polis..penyamaran la konon2nyer...

mmg dh sifat aku stiap kli nak jln jauh n aku yang drive mesti aku kene pastikan ic n lesen aku ade selain dr kad bank+duit(klu takde duit cemane aku nak mkn..nak shopping)..crdt card aku tak buat..mls nak berhutang..bagus tak aku??hehhee..tp tu la sbb dh beberapa minggu aku tak berjalan makan angin..jd lesen aku ku buat dunno je...hah amik ko azna..seb bek takde polis..klu tak nasib ar..free2 je terbang rm300..

balik dr taiping lewat jgklah sbb singgah di lenggong plak..adek aku sibuk sgt nak p kenduri kwn die kat kg chepor,lenggong...so aku ikut je la..haihh...seb bek de nasi..aku yang tgh kelaparan nie.mmg bantai ar..boleh tahn jgk lauknyer..nak menambah..tp aku segan..nnti org ckp..eheheh..minah ni mkn bnyk plak die..tak malu btol..hahaha..

okey..pas selesai makan..tros amik kete..balik umah..mata dh ngantuk sgt dh nie..sabo mataku..jap g ko leh tutup jgk bile sampai umah..huhuhu..so smpai umah..siapkan diri..then tido tak hengat dunia..waawawa..

dah selesai hr semalam..so skng nie nak ite hari nie plak..memandangkan semalam bru aku sedar lesen aku dh expired..pas abis skolah tros je p postoffice sbb nak renew lesen aku..besela org pompuan..tak se rilek org laki..hahaha..sblm abis wktu skolah,aku duk jga kelas je sbb exam tak abes lagi..smbil2 jage..aku bwk laptop..bukan update blog ye tapi siapkan skema..tak hantar lagi..pastu plak siap teks ucapan..sambutan hr guru skolah aku kan dh nak dekat..hah sebelum balik de student bagi stu plastik buah mempelam...haishhh..mase bile nak perabis pun tak tahu..dh la duk sorang je kat umah..

setakat ini sajalah jari jemari ku menaipp..g pun mataku sudah kelabu menandakan aku kene masuk tido...haihshh kan besh klu esok cuti...aiiyyoooo..lambat nyer cuti sekolah..tak sabo nak lik kg neh...

Saturday, May 23, 2009

Masak memasak bersama org bujang...

Ye puan puan,saudara saudari,cik kak,cik abang..hr ni aku nak tunjukkan pd korang ape yang dh aku msk utk mkn mlm...cehh..dlu ye2 je nk diet..tp skng...tarak diet2...niet bdan yer...

---->ikan ni aku men msuk je bhn2 tuh..semenyer sesedap rase...letak lada kering(dikisar)+belcan+halia+bwng+garam+gula...pastu panggang...besh jgk rasenyer..

---->hah nie plak,sambal tumis kentang goreng..bende dh de lam peti ais..aku masak je la..

**harap maap,gambo tak bape cantekk**

aku mmg tak kuar langsung dr umah...duk terperuk dlm umah...penah de org tanye.."na tak boring ke duk sini"..pastu aku ckp"tak de rase boring pun,wlaupon takde tmpt nak lepak,tp leh lepak kat umah sbb de Astro n streamyx.."

kesimpulannyer: aku nie bkn suke mkn angin..duk umah lagi besh..hehee..klu bg adik aku duk kat gerik..konfem die leh jadi gile..seyess..tak tipu..dieorg dh penah rase dh...hahaha..kelako btol..

~~**~~sekian shj ruangan dapur bersama Cik Noor Azna~~**~~

List of works...

Meh2 sini semua pakat tgk senarai keje yang aku lom selesaikan lagik...betapa mlsnyer aku neh...
~*~minit mesyuarat panitia bahasa inggeris
~*~minit mesyuarat pusat sumber skolah
~*~siapkan skema subjek bahasa inggeris (paper 1&2), science (paper 1&2)
~*~menanda kertas jwpn pelajar (form 1A,1B,1C& form 2A,2C)<--cube byngkan bape bnyk kertas aku kene tanda klu stu kelas tu de 32 pelajar...meh sini nak ajar matematik sket ...32X5X2X2=???

~*~buat handout utk student for their homework during school holidays
~*~cr artikel utk kelab sains pertanian
~*~menchantekkan bilik gerakan sekolah...aku ketua nyer
~*~buat teks ucapan utk hr guru...satu dh siap..stu teks je lagi tak siap
~*~mencarik2 hadiah utk hr guru..bajet rm20 sahaja...sep bajet..muahaha..
~*~menchantekkan pondok kelab sains pertanian...aku blur tak tahu nak tanam ape..pengetua nak pokok hiasan yang tak berbunga....aisshh..

Hah..korang tgk berlambak tau keje akuh...tp aku aku setelkan stu persatu..cume yang pondok kelab sains pertanian je aku kiv lu..sbb msih blur lagi nak wut cemane...MENAKUTTKKAANNN....

enTry kE-....

Semalam aku tak dan nak updet blog akuh..terlampau bz ngn persiapan utk pertandingan memsak student aku ke peringkat negeri...ececee..actually bidan terjun je ni..klu ikut kn aku kene p ikut smpi ke kampar..tp bile2 di pk2 blik,bnyk krugian dr keuntungan..so aku menolak dengn berhemah skali..seb bek ade kak zaini..tlng aku utk ngelak dr disuruh ke sana..hehehe..tenkiu kak..jauh tu kampar ngn tmpt aku..

bngun pg hr nie..pas smyng subuh..aku meneruskan aktiviti melipat kain yang terbengkalai smlm..pas setel hal lipat kain..tros ke laptop..main game smpi ke pkul 9lbh..aku dh jd ketagih men game Cakemania...
Besh game nie..smpi bnyk level dh aku men..dlu aku cume men yang trial version..tp skng dh full version..de cikgu skolah aku bg smlm...hehehe..tenkiu ye cikgu azman..uit..jgn wut gosip2 liar eh..die tu adik aku eh..sbb umo die 20 thn ar...waaa..no scandal2 eh...

Kertas peksa student aku dh bertimbun mcm bukit paku di gerik ini..hikhik..tp takde hti lagi nak check..skema pun tak siap lagi..cemane tuh???Ishhk..aku ni mmg cikgu pemalas...klu de anugerah Cikgu Pemalas utk hari guru nnti..konfem aku la yang layak selayaknyer terima anugerah itu...hahaha...

Dh2..smbung balik ngn cite aku pg ini..so bile dh rase rimas stu bdan..sbb tak mndi..(hukhuk)..aku pun tros menuju ke toilet utk wangikan bdn aku yang dh rase mcm kambeng busyuk je ni...muahaha...pastu.masuk dpur wut la sikit cekodok bwng...rangupp n cedapp..(ecece..angkat bakul plak dh die nie)...hahaha..tp seyes..rahsianyer..letak air panas skit+butter skit..tak caye..tryla..


usai sudh mkn cekodok..aku ngadap latop lagi neh..men game lagi neh...aiiyyyoooo..ama..apppa..ape nak jadik ngn anak kamu ini...(*_*)

esok plak plan ngn adik aku nak servis kete..pas servis kete nak p lenggong plak..de jmputan kenduri di sana...jmpe esok...

Wednesday, May 20, 2009

PepEriKsAan PeRtEnGaHan TahUn 2009

~*~muke seorang cikgu yang boring..huh!!~*~
Kamu seme leh agak tak aku kat ne skng nie??pada pkul 12.57pm..konfemla kat skolah..n skng nie aku duk lam kelas..duk jage bdak2 kelas 1A peksa..hahaha...(klu de student/cikgu2 skolah aku yang bace blog aku nih,haru jadinyer)...

Asalnyer aku bwk laptop neh sbb nak setelkan keje aku..tp bile aku on je..leh dpt coverage wifi plak dh..apelagi nek lah dua tanduk di kepala...*wink*wink*..pastu..amik peluang ar jap..apdet al kisah di sini...sowi yer bg org2 yang berkenaan..ampun tak buat lagi..ni yang pertama dan terakhir dlm hidupku..i'm promise..

aku jd 'jahat' ni pun sbb boring giler jage peksa..mmgla leh duk ilek jap..tp nak perabiskan mase menjaga tu..huuiiihh..sengsara..mcm menunggu seribu tahun aje...bile dok ngaja tak terase plak lamenyer..unless if i'm not in mood..konfem asyik tgk jam je bile duk ngaja...

hah stu lagi bdk2 nie kn..mase peksa mmmg wut aku tencen...asyik duk bertanye je..itu tak pham..ini tak pham..agaknyer depa nie tak dilatih utk berpikir kot dr dulu..semenyer nak kene disuruh...semenyer nak kene diingatkan..or maybe otak meka nie dh beku ngn keadaan sekeliling..iyela duk dlm utan..kebun getah..konfem sejuk..bngun pagi2 pun terase liat..sejuk namaposss...mungkin becoz of that reason..otak meka dh beku mcm ais...muahaha..jahatnyer mulut cikgu neh...

CeLOtEh AzNa ~musIm 2~

Mak aih..awat tajuk entry aku skng nie asyik de bhagian2 plak neh...mcm cite berepisod plak..huehue..ingt nie drama tangkap cintan mcm lam tv tu eh..klu cite aku nie pnjang cm drama lam tv tuh ,besh ar sbb aku leh jd producer drama nanti...hahaha..ape neh asyik mengarut je aku skng nie..agaknyer dh semakin biol kot akibat dr 'serangan virus influenza' tp bkn H1N1 (nauzubillah) tp influenza blog..hahaha..

Meh sini aku nak menuju ke jln cite al-kisah aku sebenarnyer..camni..kan smlm kan aku duk pot pet pot pet (nonstop_) sal akak sblah umah aku ni kan..so inilah kesudahan citenyer..akhirnyer pas balik amik anak die..aku dengan kekuatan semangat dalamn telah pun berterus terang dengan akak tu ttg masalah aku neh...camnie dialognyer...

aku: akak,nape along tak p same2 ngn kwn2 die stiap kali suami akak p keje?
akak: tak tahu la..nape?
aku: gini kak,sy nie tak larat sbnarnyer..bnyk keje skng nie..dhla pagi sy keje..balik umh pun sy de keje jgk..
akak: yeke..hmm kesian jgk kan
aku: so mcm mane kak?
akak: tak tahu lah tu(dgn muke yang amat blur skali)


..aku plak dh takde smangat dh nak nengok muke si akak nie..aku wut2 mcm ade keje..amik kotak dlm kete aku..n tros masuk lam umah..kang nnti kang..aku plak kesian..tros tak jd nak hangin..

tp sblm aku p tanye akak tu..aku de tanye anak die tuh..

aku: nape along tak tumpang je kwn along p skolah
anak akak: mls la..dlm hati aku ni dh bengang dh nie..ade ke die ckp gitu..hang tak tahu ke aku nie bknnyer driver ko nak p antar n amik selalu...tp aku sbr..dlm hati sbr azna sbr..bdk kecik ar tuh..pemikiran mmg tahap 'kosong'
aku: akak nie bknnyer leh antar selalu...akak nie tak larat..bnyk kje..

si bdk nie..snyap je..aku tak tahu die pham ke atau tak pahm...manja sgt la bdk nie..aku dlu pun mase kecik2 takde plak nak susahkan org len utk hntar aku n adik2 aku p tuisyen..

conclusion: ikut die la..aku mls dh nak pk..janji aku dh bertros trang..n klu die nak pulau kan aku...lantak p la..de lagi jiran2 aku yang leh tlng aku klu de mslh..

Tuesday, May 19, 2009

CeLOtEh AzNa

Hurmmm..i dunno where should i start first..aku dh jadik mcm serba salah sgt2..nak straight forward kang dickp aku nie tak bertimbang rase...aishhhh..sshnyer idup bile jd org terlampau melampau baik...(aku la tu)..

Camni cite die..aku de sorng jran..bile stiap kli suami die duty or kuar p keje..aku la tukang hntar anak die p kelas tambahan beserta amik sekali...kdg2 mahunyer dkt seminggu...duit minyk mmgla tak penah bg..tp bkn itu yang aku harapkan..tp aku nie keje akak oiii..penat..takkan blik umh pun de keje tambahan lain...

Dhla nek kete aku...sekali p antar anak die tu...stu famili di bwk pegi..ikut same nak ngantar..yang tuan punye keteyer aku..tak ke rase malu die tuh??huh..jahatnyer aku duk mengutuk...MasyaAllah...tp aku tak suke la wut keje yang tak ikhlas nie..klu sekali sekala takpela..nie dh nak skt 5bln aku stay sini...husband die takde je..msti aku kene antar...hukhuk..sedey....

aku nak ckp..aku jd tak tergamak mcm kuih gomok..hahaha..sbb aku nie terlampau baik+lurus+bendul+sodek..hahaha..
td aku cal kwn aku mintk pendapat die..then die suggest suh tros terang je...hmmm..skng nie aku rsa aku nak tanye awat die tak mintak tlng kwn2 anak die..tumpangkan...klu anak aku sklaH same takpela..tp aku lom kawin lagi..cemane nak de anak..takkan nak antar anak2 kucingku p belaja...hahahaha....Azna bungekkksss... (~_^)
~ini gambo diambil pg tadi sebelum ku ke sekolah~
This entry was posted in

Monday, May 18, 2009

CorAt CorEt

Malam ni terase mls nak mkn..tp terase la lapaq jgk..dhla kat skolah td punyela nak diet n jage mkn..aku cume mkn nasi sket+ngn asam pedas keladi..lauk mmg aku tak hamik sbb bergoreng semenyer...cesss..leh tahan ke aku nie??hahaha..

Kawan2 duk tanye awat duk berdiet sakan plak nie..nak kawin ka???Hah!soalan cepu mas...tp reaksi aku hnya senyum2 kambing je..bak kata artis2 mesia "No Komen"...hehehe..kang makin di komen, mkin bnyk plak melalutnyer...td pun dh de kontroversi dh sal aku...haih sape yang wut gosip2 liar+panas nie....aiseyhhh...hahaha

Balik umah,aku tros tido..sbb ngantuk tahap bagai ni..smlm tidoq lambat..seb beq tak tersengguk2 aku kat lam kelas...

--->>silalah bace nota kaki ku di bawah ini..alkisah seorang guru..

*tension giler ngaja hr ni..mase duk wut revision ngn dak kelas last skali..depa nie malas tahap bagai..n then berlagak pandai pdahal dlm otak die "NOTHING"...pastu duk melalut yang ntah pape...

*di tmbh plak dengan sorng student nie dr kelas ni gak yang mmg aku anti giler ar...dlm hati aku mmg duk nyumpah2 ar kat die...(sbb ade cite di sebalik ni)..cube korang imagine takkan sorng guru yang baik mcm aku nie leh ANTI GILER kat die..so there's sumthing wrong yang die dh wut kat aku..so pklah sejenak..tak salahkan..kptsnnyer mmg aku tak halalkan segala ilmu die dpt dr aku...<---jahat tak aku ni??

*hr ni dpt hadiah dr my student...terkezut jgk..konon2 dtg dpn nk tnye soalan last2 die kuarkan sumthing dr poket die....g pun hr guru kat sklah aku tak smbut lagi..next week bru wut..pape pun thank you so much Damia!!!..

*bru sudh mkn nie..ala2 western gitu..hotdog+scramble egg+jagung rebus bersalut butter...besh2...hehehe..very kenyang...dh takde menggemukkan pun sbb semenyer rebus kecuali telur tu je la..taruk sket itu punyer butter lah..hahaha(tak dan nak amik gambo sbb dh siap tros je aku NGAP!!!)

*dh takde ape nak di cite sbb dh bnyk dh cite kat atas tuh.heheh...

Sunday, May 17, 2009

DeMaM AF7..

Akhirnyer berakhirlah sudah deman AF 7 mlm semalam...aku???mmg la tgk konsertnyer sbb p0jaan hatiku ade...sape yerk??tak hau..tp kecewa skali sbb lagu2 yang p0jaan hatiku bwk tu agak tak besh..yang lagu kedua je mcm ok la sket...nape ek??

aku nie layan die je..yang len kureng sket..tp mmg agak boringla konsert af7 taun ni..tak happening langsung..adakah ini dikatakan tranformasi sperti yang dibesar2kan sblm nie...ntahlerr...smpi aku leh tertido dpn tv..sedar2 dh tau kptsn..muahaha..

pape pun congratulations for HAFIZ..mmg dijangkakan dia akan muncul juara...

inilah die p0jaan hatiku yang aku ckp td(tp takdela fanatik pom)...
Mohd Hafiz Bin Mohd Suip (Hafiz AF 7)

KerJa Oh KeRja..

Pepagi buta tepomku dh bebunyi(bukan pg buta pun dh masuk kul 9pg dh...:p)..tp aku tak angkat..mmg dh cengini..tabiat aku..so buat kengkawanku..sowe la ye if i'm not answering your call..hehehe..

berbalik pd cite pagi td..actually my dearest 'sister'..kak nira call me..ask me whether i want to go to kuala kangsar or not..hang out wit them...but sis.. i'm sorry ..i can't go with you guys coz i want to settle my work first..hah nak tau pe kje aku..staple my exam sheets for mid year exam next week..g pun if i go with them...of course i will spend out a few money for buying anything which is cute..aku nie mmg pantang sket nmpk yang comel2...disbbkan hujung2 bulan nie, so kene jimat la sket..hahaha..

-------->>>maybe next time..

ini la keje ku yang perlu disiapkan...nie bru stu subjek...de lagi stu subjek..seb bek subjek yang lg satu dh ku siapkan awal2...
jenuh tau nak kumpul n then staple...smpi leh terbaring..tergolek..tersengguk..n mcm2 lagi la sblm leh siapkan semua...hahaha..

Saturday, May 16, 2009

happy mood...;)

Special thanks to all my x-students from Sek Men Teknik Wakaf Tembusu..OMG they're still remember me even though i was not their 'official teacher'..
once again thank you...i cant stop my tears from coming out..huhuhu..

and not forget to all my friends..thank you very much for the wishes..

Friday, May 15, 2009

HaPpY TeaChEr's DaY

HAPPY TEACHER'S DAY!!!!!

to all the teachers out there..tomorrow is our day and it is my first time celebrate this day as a teacher...yyiiippiieee....(~_^)

ANYWAY..
i want to wish HAPPY TEACHER'S DAY and thank you for those who had teach me starts from kindergarten level to university level..thanks for everything that you've been done to me...you are the best for me..who inspired me to become such a great great teacher like yours... May Allah bless you all...thank you thank you and thank you for helping me to achieve what i want in my life...knowing the meaning of life..
without you guys i could have never made this far..i love u guys...
Muahhhh!!!!Muaahhhh!!Muahhh!!

I’m glad to be a teacher

I would rather be a teacher than a bookkeeper
For he balances accounts, but I help balance lives.

I would rather be a teacher than a great business executive
For he works with facts and figures and lifeless coins, but I
work with minds that open and futures that unfold and
principles that grow.

I would rather be a teacher than an orator
For an orator stirs an adult to applaud and admiration, but I
stir little children to right choosing and noble thinking.

I would rather be a teacher than a musician
For a musician plays on violin strings and piano strings, but I
play on the heartstrings.

I would rather be a teacher than a decorator
For he deals with perspective and harmony and line in
templates not made with hands.

I would rather be a teacher than a potter
For he shapes vessels of clay, but I shape destinies.

I would rather be a teacher than an interpreter
For he interprets words and ideas, but I interpret motives and
purposes and endeavours.

I would rather be a teacher than an archaeologist
For he unearths buried treasure, but I unearth talent.

I would rather be a teacher than an explorer
For he explores unchartered seas but, I explore unchartered
minds and discover treasure islands and continents of
untold possibilities.

I would rather be a teacher than a statesman
For he deals with finished citizens but I deal with future citizens.

I would rather be a teacher than a scientist
For he studies the wonders of the rocks and beauty of
the stars and the miracles of the plants and the glory of the skies
I deal with that which is still more miraculous in the
throbbing human hearts, unfolding human lives and the
formation of lifetime characters.


Reprinted from October 1958 Journal of True Education

Wednesday, May 13, 2009

OrG GiLeRRRRR

Menakutkannnnn...!!!
ade org giler kat kawsan taman tempat aku nih..haih...cmane leh terlepas org gile nie eh??
jiran aku ckp..pagi td org giler tu buat hal..die amik bju2 kat mne2 umh yang tersngkut kat luar pastu disorokkannyer...dlm sejam kmudian die sangkut balik skali ngan hanger..<---pandai yer org giler nie...ahakks..
seb bek la
bju aku die tak amik..alhamdulillah..klu tak kene samak agaknyer bju2 tu kot..hahaha..eee..jhtnyer aku..
keputusan:- aku kene kunci gate setiap kli sbelum p keje..utk mengelakkan baju2 aku dr dicurik oleh si org gilak itu..
utk pengetahuan semua..aku tak dpt nak tunaikan janji utk upload pic2 dr kampar keesokkan hr nyer sbb dua tiga hari nie aku asyik lepak kat sekolah aj
e smpi ke 6lbh..sbb ape??sbb nk dpt title cikgu contoh..ehehe..bknla sbb aku kene kaler dinding2 sekolah ni kasik cantekk...
bk
n semua dinding perlu di kaler (mural) tp yg berdekatan ngn pss je..gpun aku nie kan suka bab2 kaler2 n kecantekkan so aku mintkla job nie..agak penat tp puas hati..hehehe... nnti aku masukkan pic2 mural yang aku wut tu..klu tak cantek jgn komen aaaa..
next week dh nk stat exam dh..next two weeks nak p sungai petani nk cr hadiah utk hr guru plak..sape nak ikott??bg nama...wakakaaka..

Di bawah ini adalah antara gambar2 yang ade dlm kamera aku..kamerA kak ya lom aku amik lagik..tunggula yerrrr.
-antara aktivit2 yang aku cube mcm men kayak,flying fox,nek moto beroda empat(pic aku bwk moto ni takde..so aku letak pic kak yin),men bola kin-ball...beshhhh sgt2 aktiviti ni esp kayak..lenguh stu bdan wooo..-

~ingt nak try bwk moto besar kat bwh ni, tp aku riso masuk lam longkang mcm suatu ketika dulu..muahaha...tp owner die bg je aku nak test power...tp aku kensel la..maybe next time...~(-_^)



~Cikgu Azna (muke mak aih berkilatnyer..hukhuk)~

Sunday, May 10, 2009

Kampar- part 1

Alhamdulillah selamat jugak sampai di gerik ptg td..penat toksah lah nak dicite..lenguh satu badan..cikgu pun join same ngn anak murid men aktiviti2 yang boleh tahan lasaknyer..

untuk bhagian ini..aku upload kan separuh je dulu gambo2..selebhnyer akan disambung esok pulak...so layan je lahhhh...

~pemandangan matahari terbit di balik banjaran titiwangsa~(atas)

~keadaan khemah pelajar2 ku~(bawah)


cikgu azna n cikgu hanira diapit oleh dua orang pljrnyer..
~duk lepak jap selepas penat berkayuh kayak td..pastu nak try flying fox plak...yeeehhhaaa..~

Thursday, May 7, 2009

noThing IntErstinG..

Dah beberapa hari aku tak de post pun dlm blog aku nie..nth tak de bende nk dikongsi dlm nie..tu sbb aku senyap..ahaks..

penat giler hr ni..td petang p sekolah balik..jnji ngn student nak siapkan mural..aku nie cikgu pss n aku plak ditugaskan utk menconteng dinding2 sekitar library n kat mne2 je asalkan cntek..so td bru siap kaler kan bunga..huhu..nnti la aku upload pic bile dh sudah spenuhnyer...

sblm blik umh,singgap jap di pasar mlm bandariang..ternampak anak phon buah tomato dlm polibeg..rm2 je..aku smbar je la..pastu sambar baja sekali...esok or luse nk p cr pasu sesuai utk letak anak pkok tomato aku ni...alamak..bru ku teringat esok nk p kampar de kursus kepimpinan students pss n pengawas...

nnti aku ceritakan pengalaman di sana...sekiian saje..

Monday, May 4, 2009

Tajuk: Dop hau..

Aku tak tahu nk letak tajuk ape utk post seterusnya..tp yang pentingnya aku nak cite sal kain sarung batik yang aku beli ni..

Dalam duk cuak n takut ngn nazir nie...aku sempat lagi duk beli 2 pasang kain sarung..bkn nak pakai kat umah..tp aku nak jahit n pdankan ngn baju kosong n kaler yang sesuai ngn tema bg setiap kain tu la...bru matching..hehehe..

nah ni kain yang aku beli...stu kaler coklat n stu lagi kaler pink...
utk kesudahannyer..aku post utk yang akan dtg sbb tak hau bile leh siap..hehehe...
This entry was posted in

Cuak seyhh..

Haha..hari ni rase mcm tak senang duduk je kat skolah..nak tahu nape..nazir dtg woo..dtg plak nk check subjek sains...giler punyer cuak...menakutkannnn...abis semua bende yang aku rase tak complete lagi..aku siapkan..smpi keje2 len aku lambakkan kat tepi dulu...

sape tak takut..nk2 aku nie cikgu bru kan...kwn aku plak siap masuk lam kelas lagi tu..ntah ape yang die tgk aku pun tak hau sbb lupe nak tanye die pe kes hr nie...

Alhamdulillah kelas aku tak kena...aku dh tanye student aku,dieorg ckp takde org pun mai check...seb bek...Uishhhh...btol2 menakutkan..esok luse tak hau la pe jd...

Saturday, May 2, 2009

Friday, May 1, 2009

ektibiti kali ini..

Mcm bese kerja aku klu tiap2 kali hjung minggu adalah mengemas umah...hr ni kan hr cuti buat pekerja2 mcm aku nie..ekekek...so aku amik peluang ni utk kemas umah aku yang dh dikire mcm tokang pecah..hahaha...so se awal pg aku dh bangun tp utk smnyg je hikhik....pas semyng subuh aku tido balik....sedar2 dh pkul 9lbh..hehe..pastu,bngun aku terus melipat kain aku yang dh berlambak mcm KL Tower...kahkahah..<---teruk btol aku ni kan..kuikui

pas setel semua kain aku..dh masuk lam almari bju n setengah letak lam rak(baju aku bnyk sgt..tak muat nk isi semua)..aku p sapu lantai plak..dr bilik ke bilik,dr ruang tamu ke ruang dapur..fuuhhh...dh clear..pastu plak,mop lantai...hah bru wangi n berkilat umah aku...penat..jgn ckp ar..ye ar sorng2 buat keje utk stu umah kan...dh setel bhgn luar,skng nie plak setel bhgn bilik air plak...dua bilik air aku cuci...siap tukar pewangi lg...hehehe..org ckp..rumahku syurgaku..mestila kene selesa..ye la tmpt istirehat pas seharian duk skolah..

ptg plak,pas smny asar..aku wut senarai brg2 keperluan umh yang nak dibeli...utk aku beli mase p pekan...bru takde yang tertinggal..nk maghrib bru aku balik umh...

skng nie...meng update blog aku...mlm ni tak mkn nasi..i'm on diet..dh terlebih dh berat aku skng nie..huhuhu..