Monday, August 31, 2009

HoMe+SiCk => HoMeSicK

Assalamualaikum wbt

Iye I ngaku n I tak malu menyatakan yang I skang neh tgh homesick dowh..tak kire la besar mne pun saya, tua mne pun sy..sy tetap akan mempunyai perasaan ini bile berjauhan dr kampung halaman..huhuhu..

Dahlah balik td pun rase mcm mls je..asyik postponed je mse nak bertolak..last2 skali bertolak jgk dlm kul 3ptg..itupun pas mak saya duk suh sy balik awal2..hah ni konfem korang pk mak sy da tak sygkan sy sbb duk suh sy balik awl...eloo bkn mak sy halau sy ye..nope..mak sy buat gitu sbb mak sy risokan sy..dhlah anak perempuannya neh balik ke gerik seorang2..riso la kan..hehehe..

Smpi sini dlm kul 5lbh...hr ni tak rse boring sgt bwk kete..sbb de alkisah di sepanjang jln nak balik ke sini..hehehe..camni de sorng mamat neh mcm anti je ngn sy..pantang sy potong kete die, konfem die ikut sy kot blkng..n then potong sy lps tu duk dpn sy smpi sudh..even kete kat dpn slow pun n line dpn clear, tak plak potong..tp bile sy potong die n kete yang slow dpn die..duk kejap tu dan2 je die potong..pastu duk elok je dpn sy..
sakit tayar btol la mamat neh...

dulu penah jgk jd mse sy praktikal di t'ganu..dlm perjlnan jgk..model kete yang sme cume plat number je len..hr neh pun sme..tp yang t'ganu tu, mamat tu terlebih gatal..ade ke duk ikut bontot kete sy smpi sudah pastu sy jenguk kot side mirror die duk buat isyarat nk mintk no tepom sy..sengal ke hape..die takde plak nak potong cume ikut kete sy je..smpi nak dkt skolah pun die duk ikut sy,dh nmpk len mcm, sy pn buat la trick sket..Alhamdulillah die tersasar ke jln len..huhuhu..seb bek la penumpang kete sy ramai..takdela sy riso sgt..huhuhu..

Ok enough psal mamat2 ntah pape neh, meh I cite sal I homesick neh..td bile da smpi umh, kemas sket mne patut n then I msak..yela sy kan pose, mestila nak kene berbuka pose ngn nasi..sy tak singgah di bazar, mls n tak suke..so sy msak je la yang simple n mudah, masak lemak cili api udang ngn belimbing buluh..ok neh favourite sy..n sy sgt2 suke..tak smpat nak snap pic utk msakan sy neh..sbb da tak larat da..hehehe..

Mse berbuka td, aduihh teringat family sy..beshnye klu sy dpt berbuke sma2..pas maghrib, sy duk teringat g terawikh plak..sedey lagi..pas maghrib msti duk kalut2 nak g masjid..hmmm..sy rinduuu..kat sini sy sorng2 je..nak nangis..sob sob..kang mse sahur, konfem I sedih lagi..iye I neh manja..klu cuti2 pnjng, mesti I akan omsick..huhuhu..sungguh sy tak tipu...(azna tak malu kan..huhuhu)

Skng, I tengah menunggu puding gula hangus I masak..nnti klu cantek I msukkan gambanye dlm neh...hehehehe..(dlm sedih2 n omsick pun, sempat lagi wut puding..hahahaha)

SudAh MahU PuLaNg GeRiK

Saya da takde mood..tadi mengarang ayat bukan main panjang..tp seme sy delete n tinggalkan mcm neh..sbb mood utk mempublish entry ini sudah tidak ada..gara2 I kene balik gerik neh tau..u ni gerik jahat ek..suke buat I takde mood..hahahaha..

Ape2 pun pasni bermula la kehidupan pertama yang penuh cbran di dlm bln puasa seorng insan bernama cikgu azna..yela sblm neh mne de keje bln pose..Moga Allah permudahkan segalanya..Amin..
This entry was posted in

Saturday, August 29, 2009

KetuK-KetUk RaMaDhaN

Assalamualaikum wbt....

Klu kamu ni kaki TV ke/kaki menyalin resepi ke/ kaki menengok org beraksi di dpn tv smbil menayang msakannye ke/ kaki bangku ke (org yang tak pndi men bola)/ kaki ayam ke (org yang tak pkai alas kaki)/kaki azna ke (anggota badan azna utk berjalan..ekekke)..semeye letakla..janji kamu pham maksudnye sudah..hahaha..konfem tau ahh rancangan neh..

itula sy masuk sini jap sbb nak cite sal prog TV1 neh..sungguh besh yang di hos kan oleh Kak Sheila Rusly (ceh, promote mcm kakak sendiri plak..hahhaa..)..mse aksi menerjah artis la n mse duk beraksi memasak lauk pauk yang agak simple n senang diikuti oleh muda mudi, kakak kakak, makcik makcik zaman sekarang..ekekeke..

satu lagi yang besh n takkan rugi bile kamu menengok program ni especially buat yang masih lagi kekurangan ilmu dapur mcm sy (hahahaha) ialah dr segi petua yang mereka berikan secara tak langsung..contohnye:

- nak ilangkan bau hanyir ayam, kite salut ngn tepung dlu..
- klu nak beli ikan segar..mcm sy, klu nak beli ikan sy akan tgk matanye n isinye yang pejal, tp bile tgk program neh, sy dpt stu lg ilmu..nak pastikan ikan tu segar atau tak, tgk pd sirip ikan tersebut..klu merah konfem segar..ala kamu belek2 la sket..tp bg sape2 yang geli ngn ikan, suh je pekedai tlng kamu..tu pun klu die nk tlng la..pas die tlng, konfem die akan kutuk2 kamu kat blkng..hahaha..
- stu lg bile nk beli udang, udang itu segar bile kepalanye msih melekat di bdnnye..tak caye, p la buat kajian di psar2 berdekatan dgn rumah kamu..ekeekke..

itu jela celoteh sy buat kali ni, nnti sy smbung lagi yang bnde2 len plak..hehehehe
This entry was posted in

Friday, August 28, 2009

BeRbUkA

Assalamualaikum wbt

Suda dua hari sy berbuka puasa dengan tidak memakan nasi...terlari sikt dr makanan ruji kaum melayu..hehehe..besela sekali sekala ingin menukar angin perut saya neh... bkn buang angin wokeyyy..

ok, semalam as i mentioned in my FB, sy naaakkk sgt2 mkan roti jala..n kebetulan ayah sy mmg kene berbuka di luar, tinggala sy, mak sy n adik sy yang kecik..jd sy b'pakat ngn adik n mak utk masak roti jala je, tamo makan nasi..yeayyy mereka setuju, jd dengan excitednye, azna pun memasakla...maka terhasilla seperti di bawah..roti jala yg di jala oleh of cos la sy sendiri ngn kuah kari daging..sbnrnye roti jala sgt sedap di makan dgn kuzi ayam, tp klu nak masak kuzi, tak ckup "kakitangan" plak utk di leburkan nanti dlm periuk..hahaha..

tp pas kami terawikh, kami menyinggahkan kete+badan kami di kedai mkn..sbb mak dan adik sy kene mkn nasi jgk, tak leh mkn roti je..tak leh tahan..hehehe..dah alang2 singgah kedai mkn, mcm besela, nafsu azna pun membuak2 la..mula la nak tu nak ni..pdhal perut da kenyang dh..hehhe..so i orderla char kuew teow..my fav tau, tp syg beribu2 lemon kali syg, kat sini tdk dpt menyediakan hidangan yng lg lazat dr tmpt2 i penah rase..terlebih manis ok..i tak suke..(sape ckp org kelantan suke manis, tgk i neh, bende manis2 i tolak tepi ok..stu lagi ade org ckp warga kelantan neh stiap kali masak mesti kene letak gula..hello..bg sape2 yang da terlari kefahaman neh, meh sini i nak betulkan..chef sndiri pun pakai gula tau letak dlm hidangannya..klu tak, tak sedap r sbb tak balance rase kt dlm tu..phammmm)..opss terlebih emo i kejap mlm neh..hahaha..tp itula i akan emo bile i dgr org ckp kelantaneese neh suke mkn bende bergula2..huhuhu...pasni sila tutup mulut ye klu nak ckp hal neh dpn i..i slap u la..hahhaha..

ini hasil masakan saya..

pastu utk hri ni plak, sy sorang je terkedek2 buka puasa di rumah, yang len seme dpt undangan di luar..ye mak sy de ajak p same, tp sy segan nak pegi, bese la bile da umo cukup matang neh, terase segan tu da melampau2 utk menebengkan muke di khalayak ramai..(i kan pemalu..hahhaha)

so sy pun telah mndpt idea yang ckup bernas sekali..berbuka dgn burger McD (idea bernas eh gini?bkn ke azna sblm neh memboikot mknan sebegini ke?? eekekeke)...enough ok, perut i tak tahan..da lame mengidam..so terpaksa berpaling tadah kejap..hahhaa..tak pe kan tak pe kan..hahaha

This entry was posted in

Wednesday, August 26, 2009

Alkisah si beruk..

Ok..ok..jgn ckp aku neh kaki *tut*..i'm not ok..tajuk kat atas tu mmg kisah benar la...live dr blkng umh aku ok..i tak tipu u..kan sblm neh aku de citekan sal kisah2 haiwan kesayangan ayahku terchenta..so ptg td,punyela aku tade keje kan..so mngambilla aksi keletah nan manja si beruk ini..hehehe..mmg haiwan ini sgtla manja+nakal..kdg2 bile tgk aksinye itu,bleh menggelikan hati kamu seolah2 mcm ade org geletek kamu je..pdhal kamu teruja menengok aksi haiwan kesayangan abah sy neh...klu tak caye kamu tgk jela gambo2 neh, ade ke leh bawak penyapu sampah tu nek ke atas pokok...tgk nye seolah2 umah aku de kandang zoo plak..hahaha..

Sunday, August 23, 2009

~Mood Sedih~

Hati aku sangat2 sakit hari ni..
kenape semua ni mesti jdik kat aku????



Hanya Allah Yang Maha Mengetahui..

aku hambaNya hanya mampu berserah dengan dugaan yang diterima..

aku yakin setiap kejadian pasti de hikmahnya...

This entry was posted in

Friday, August 21, 2009

emo mcm cite nemo

  1. Mlm neh sungguh2 membebankan aku dr segala mcm jenis emosi..sungguh aku tersgt2 emo mlm neh dgn sikap warga kota di negeri aku neh...memandangkan bln neh bln baik, so aku kene la kontrol sket arh perangai...sabar..sabar n sabar..
  2. Pertama sekali berkenaan dengan cara kamu bwk kete di atas jalan raya...eloooo sume2..jln raya bkn tmpt utk ko test driving okek..klu ko da rase nk bwk kete kurng dr 40km/j, jgn nak ngada2 amik lane kanan...ini tak,kamu seme neh degillllllll, ko amik jgk lane kanan..sehingga menencenkan kaki2 kami yang suke bwk laju neh..huhuhu...even kete auto pom, leh wut kaki aku cramp ahhhh...arrrrr kenape la kamu2 ini sengalllllll...tlngla pham org len, tlngla memahami skit..klu da tau kete belakang duk cucuk blkng ko, pham2 la ketepi..ini, men rilek je memulas stereng mnekan minyak...haisssshhhh..azna sabar2..ingt skng neh bln ramadhan, bln mulia...
  3. Mase nak balik pulak td, hujan lebat sungguh2 mlm neh..so bwk kete pun terraba2 ar kan..then, adela satu kete neh yang aku cume ingt plat number WHX (nombor lupe plak)..kete wira kaler kelabu..Ya rabbi, bwk kete mcm org mabuk..kejap kot sini, kejap kot sane...menyebabkan adikku telah memberi sakit kpd keteku..yela brek mengejut gara2 si kete durjana itu..last2 aku tak puas hati, aku tukar tmpt...ko da sakitkan kete aku, neh aku nk sakitkan hati ko plak...aku ikut kete tu, smpi btol2 da belakang die..aku honnnnnnnkan panjangg..aku tak kire org len nak pk ape, jnji hati aku puas..seb bek kete aku selamat lg, klu tak aku dh sondol dah bumper die...seb bek aku neh pompuan, klu aku neh laki aku ikut lagi ar kete tu smpi sudah..perbuatan berani mati neh...(aku plik, mlm ni terase beraninye len mcm sket..hahaha..bahaya ahhhh..kmu yang len jgn ikut perbuatan sy yang tak bermoral ni)
  4. Balik umh, aku cite ahh kat mak aku...dan2 kene bebel jap ngn mak aku sbb snggup melakukan perbuataan di luar tabii seorg perempuan...huhuhuhu

Tuesday, August 18, 2009

ReNtetaN dr H1N1

Td, aku kuar la kjap kan ngn adik aku..sekdar nk membeli muffin utk diberikan kt student aku yang dpt markah baik2 ok..takdenye nak mmbazir utk bg pd yg tak berapa OK mrkahnye..bkn ye..sbb duit aku hnya utk org2 yang btol nak blaja shaja..ceh, untung r sape jd student azna..hahaha..ok dah dah..

tp, cr punye cr tak jmpe..itula spe tak suh beli di awal2 hr..brula bnyk stok..ni di akhir2 hr bru terhengeh2 nak membeli..so bile da msuk ke gedung membeli belah yang tak perlula utk aku megah2kan..kamu pham2la kan the store gerik kecikkk aje..

so tergatal la tangan nak amik tu n amik ni...sudahnye muffin ntah ke mana, duit ntah ke mana..bile da jd pokai, nak tak nak kene la p korek duit lam bank plak...hahahaha..

ok sudah2, ckupla intro kali neh..kang lari dr tajuk yang sbnar...pdhal dlm neh aku nk cite sal H1N1 yang semakin menular skng neh...gini mse blik dr umh, singgahla umh kak ya jp, then kat situ la bru I terdgr stu berita yang menakutkan lagi...virus H1N1 da terkne plak kat sorng lg cikgu nmenye kak khuzaifah..ekspressi aku konfemla terkejutkan..sbbnye akak neh la yg tolong cikgu yng mula2 kne pnyakit neh di skolah aku utk kemas segala bju utk dikuarantinkan di tmpt len (sbnrnye kak khuzaifah n cikgu neh duk seumh, bile cikgu neh kne H1N1, so kak ifah tlng la kemas2 brg2 utk cikgu neh dikuarantin di kg..)..ok da pham seme..pdahal kak ifah da pkai da mask mse tlng kemas2 segala bju...tp kene jgkk...risonye..

nasihat sy; mmg kite kene pkai topeng..kene ikhtiar..pegi mne2 skng neh kene pkai..mcm Tun Dr Mahathir bgtau dlm berita 2 hr lps psal wabak neh..elakkan diri dr brada dlm kumpulan org..klu terpksa kene pkai topeng..topeng tu plak kmu kene salin tiap2 hr..stu lagi bnyakkn minum air masak yg banyak..perbanyakkan makanan yang beralkali cthnye mknan2 yang pahit, air kelapa, sayur2an n buah2an..dan berdoa la kepada Yang Maha Esa..

Monday, August 17, 2009

Misteri

Sebenarnyer sy da lame sgt+teringin nak wut entry neh..eh eh bkn nak ngomel sal cite misteri nusantara yang duk men lam TV3 tu..bkn ye...

tp ttg sesuatu yg agaklah misteri dlm hidup aku..tak tahula tahap serius ke tdk misterinye..bg aku misterila..haippp..jgn nk bantah idea aku eh..hahaha..

ini bknlah soal makhluk halimunan ke, patung pelik2 ke, hantu ke or ape2 yang agak weird..bkn psal tuuu (i tegaskan kat situ dgn nada keras ok..so jgn men2 ini seyes)..ni psal manusia yang kamu leh nampak, kamu leh sentuh, kamu leh dgr n ape mcm la..pastu leh type sms lagi...yng sungguh jelik klu u all bace sms tersebut..seyess aku tak men2..benar dr hati nurani ku..(cewaah)

manusia neh sungguhla menjengkelkan..menghantar msg yang nth hape2 kat aku..klu msg tu ayat ok2(gune bahasa melayu yang sempurna n teratur), takpelakan..lehla aku bace dgn tersusun..tp ayat nye sgt2 luar biasa...smpi aku terpk die neh mnusia bangsa ape??keling kah??ayat pelik sgt..aku jd meluat nak bace..sungguh tak pham..

pastu sms tu merujuk kpd seolah2 aku neh gf die..uishh..gile ke hape die neh..aku tak penah jmpe die, tak penah calling2 die, tak penah berkenalan secara formal, tak penah bls langsung sms die..alih2 leh anggap aku GIRLFRIEND die...OMG...sungguh psiko org neh..

yg peliknye die mcm tau2 je alamt sekolah aku, shingga telah menghantar hadiah bufday kat aku siap ngn kad lagi (siap ckp aku nek pangkat..oit oit, bile mse plak aku nek pangkat??keje tak smpi setahun ade hti nak nek pangkat..hohoho..kn da ckp org gile)..hah neh brg2 yang die bg kat aku...tp mmg aku tak penah gune ar, riso kot2 die de renjis2 minyak senyonyoh ke..minyak pengasih ke hape..kang ngn aku sekali jd gile mcm die..hahaha

ni petama kali die bg hadiah..sblm neh cume dpt tpup free je dr die..pdhal aku tak mintak pape pun kan..alih2 dpt credit tpup...huhuhu..kekdang hepi la jgkkan, sape tak hepi kan dpt tpup free..sep duit aku..kahkahkah...klu kamu nk tahu die neh kaco mse aku di upsi lagi..dr aku first year di sne smpila skng neh...evn aku tkr no phone ke atau emel, msti die dpt jgk cr aku...tu sbb aku pnggil die org psikik..

ahh sudhlah, da mls ahh nak meneruskn cite neh..ckup jela..klu pnjng2 pom bkn hbs bace pun..huhuhu...

Sunday, August 16, 2009

Ape yang penting, kerjasama...

"ape yang penting, kerjasama.."

Suke sangat saya utk memetik kata2 dr cite katun wonderpets yang sy rasakan btol2 menjadi kegilaan bkn bdk2 aje tp org yang same baya ngn sy pun suke tgk..tak tahula org yang umo lebih dr sy..minat ke tidak..tak dan plak nak wut research utk age above than 25..ekekkee..

Saya??maap sy tak berapa suke cite neh, cume sy suke sgt dgr petikan ayat itu...kebetulan plak, hr neh mmg kene sgt ngn petikan kat atas tu..sbb kami telah bekerjasama menghasilkan satu hidangan yang sungguh jelas lagikan bersuluh (hehehe) bersifat kebujangan..hahaha..sungguh simple mimple la I tell u..klu kamu tgk pasni, konfem kamu mesti ckp "ekleeh minah neh, yang ni pun nak cite..mcm gempak sgtla konon"..hahaha ikut kamu la nk ckp ape, yang penting I hepi..;p ;p ;p(ikon ym menjelirkan lidah kat org2 yang busuk hati..)

Bile da petang, brulah kami terhengeh2 nak cr brg2 utk msak..beselah org bujang mcm neh ar..mkn pun tak ikut time..konon2 nak berdiet ah..kamu tak tgk lagi pe cite pasni..lebih drpd diet sy neh..hahaha..tunggu..dgr intro dlu ye..

Bile da seharian tak mkn, so mula la nafsu mkn sy melimpah2..mula la azna mengada2 nak mkn tu la mkn ni la..pastu takkan nak masak sume kan..ingt perut azna neh mcm tong drum ke..leh sumbat seme..so antra bny2k, sy pun plih stu je..kari ayam sbb sy teringin nk mkn ngn roti..hehehe..sungguh da lame I tak mkn mcm tu..

So, bile da beli sume lauk, sy pun suruh la adik sy siang ayam tu..ptong kasik kecik2+tumbuk bawang n halia siap2..keje I cume masuk dpur n leburkan aje lam periuk..ceehhh lebur tu..inilah yang dikatakan kerjasama..bile da kerjasama, cpt r msak..hehehe

dan ni la hasilnye..
so da siap yang neh, sy tambah la smbal belacan cecah ngn ulam timun..so ckupla kot nutrien yang diperlukan (klu de org pakar mknan bace neh, mati I sbb men belasah je..)
ade dua versi buleh mkn kari neh..stu ngn nasi ..versi seterusnya cecah ngn roti..

part neh ar yang sy ckp konfem korang nak gelak2..inilah yang dinamakan diet..konon2 mkn lmbt leh ar turun berat sy..tp bile da namanye nafsu mkn azna, mmg tak leh nak lari ar..menggoncang dan menggetar seluruh jiwa n raga..last2 dua versi ni sy melahap..hahaha..tp yang part nasi tu sy kontrol ar sket..sbb yang versi bwh tu I da berdabel2 tmbah roti..bkn dua keping je..kekekek..cemane azna tak gemuk klu gini gayanye...hahaha
This entry was posted in

Friday, August 14, 2009

Thursday, August 13, 2009

Sederet nota kaki...

~*~ hari ini mak,ayah n adik2 dtg umah..sbb de hal sket nak diuruskan kat sini..
~*~ pastu adik sy no 3..aliaa namenye berkemahuan nak temankan sy smpi hujung minggu dpn..katanya nak temankan sy balik kg..oh suci n bersihnya hati mu itu..hehehe
~*~ da tak bleh nak merewang lame2 dlm neh..sbb adik da msg suh goreng bihun..huhuhu.."die mmg, suke nak dera kakak yang baik neh" :p
This entry was posted in

Wednesday, August 12, 2009

Sembang tin Kosong

"buah cempedak di luar pagar,
amik galah tolong jolokkan,
saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan."

Haaa, ptg td azna sudah menggodek2 buah cempedak ini supaya menjadi seperti di dlm gambar di bwh n bwh tu..smlm, my jiran yang jrknye berblok2 dr umah aku bernama Kak Pah dengan murah hatinya menyumbangkan buah ini kepd aku..sungguh suda lame aku mengidamkannye, tp aku asyik kensel aje niat di hati..pe tidaknye, korang tahulakan aku neh jenis penakut ngn ulat seme hape..n klu kamu nak tahu, ulat buah cempedak neh terlampaula aktif..sehingga tak terkejar azna nak mengetukknye suh diam..suke melompat2 ke sana ke sini..uishhh..siap ahh klu da masuk dlm kain..sumpah ngn aku skali jd manusia hyper aktif terlebih...ahahhahaha..

dats y, mse nak bedah buah neh(ceh ayat semcm doktor plak..hahaha), aku da check siap2 apakah ia suda ditebuk oleh sang ulat ke belum, klu sudah, konfem aku buang ah..takutttttt!!!

tp alhamdulillah, blom lg...hehehe...itu yang leh aku buat entry neh..hahaha


inilah hasil dr cempedak yang ku bedah td...see, kuning kan..manis giler2 tau..ekekeke..


so, da godek2 buah tu ngn adunan tepung ranggup (aku beli yang segera je, senang dan malas nak comotkan dapurku dengan tepung yang hape ntah..hahaha)..tros aku masukkan dlm kuali panas..akhirnye jdla mcm di atas sane...syoookkkkkk...sedap di mkn panas2 bersama ngn air teh..

memandangkan aku tgk pun mcm tak mampu utkku bedal sorang2, so aku telah pun mengeksportnye ke rumah jiran sebelah pintu je..namenye pun sama Kak Pah jgk..hehehe..

amboiiii azna, biji cempedak pun kau nak tunjuk eh..tak senonoh betoll ahhh..hahaha....




ni pulak beberapa gambo candid beberapa kerat pelajarku...mereka neh duk khusyuk jwb soklan exam..klu tak takdenye jd sebek mcm neh..lebih ligat drpd biasa...hahaha..

oh lupe, akula guru kelas utk kelas 1A neh..hehehee..



ini pulak pelajar kelas 2C..kamu pham2 la dieorng neh cemane..sabo je la ngn perangai dieorg neh...


hahaha..jahat tak aku neh..mengambil gambo candid husna.."itulah teacher da suh semak jwpan taknak..kamu tido je".smpi tersengguk2 die neh..ish ish ish..

Tuesday, August 11, 2009

_H1N1_

Hari neh gempar cite kat skolah aku pasal H1N1..actually dr semalam lagi..tp memandangkan aku neh cuti semlm, so aku sorng jela yang ketinggalan zaman sket..huhu.."bru je sehari azna cuti, umpama sezaman ditinggalkan..klu berhari2, kirenye berzaman2 ahh kot..konon2 masuk ke alam len ah"...hahaha..bile da org ckp terlepas kete api, kire seme bende pun terlepas arrr..mne tak nyer, pepagi lg aku jd pelik sbb ramai cikgu yang da pakai mask..pelik ah seperti ternampak alien sedang tekun belajar di sekolah...hahaha..saje berfantasia bulan madu sket dlm neh....

so aku dengan langkah yang ayu lemah gemalai gitu..hakhakhak..korang pham2 jela, tak payah kisah sgt..tak payah jelik sgt..mmg azna neh suke menaikkan dirinye..aku pun berlari(ceh berlari tu..seumpama di kejar oleh hantu gitu..hahaha)menuju ke kawan skerja ku..soal siasat jap..then terbongkarla rahsia di sebalik kejadian pelik di sekolah Bersia neh..waaaa..rpenye de cikgu da positif H1N1..menakutkan...habis semua pelajar yng demam dikuarantinkan dlm stu balik..bimbang kot2 dieorg pun de virus neh..haru tu..

dn disbbkan hal neh la pengetua tros bg mask free kat seme cikgu..tp murid2 plak kene beli sendirik..nasib kamula wahai pelajar..ala 50 kupang je..murah je tu..ekekkee..

jd hr neh, sy pun meminta2 la mask dgn pengetua..ceh buat muke tak malu tu..ekekek..ala takpe..mmg dpt free pun..huhuhu..tp utk hr neh je..hr len kamu beli sendiri..

ini muke cikgu azna memakai topeng..seharian aku pakai topeng neh, sungguh menyeksakan..seb bek minggu neh peksa..klu minggu mengajar, aku mesti duk semput2 napas..so bile student tak pham, last skali objektif P&P tak tercapai ar..haishhh...

mse aku pakai mask neh ke hulur ke hilir dlm sekolah, duk dgr ckp2 neh je...

"teacher, tak comey ar teacher pakai mask"..
"cikgu, da tak lawa dh pakai topeng neh"..


antara beberapa dailog pelajar2 yang ku jmpe..seme duk ckp bende same..tp aku ckp kat dieorg,"cikgu tak peduli, jnji cikgu selamat"...lantak kamula nk ckp aku tak comey ke, muke buruk ke hape ke..yang penting I DONT CARE..

keselamatan itu penting dr segalanye

td dailog dr pelajar kelas2 up sket, klu kelas bwh gini plak citenyer..

"teacher, nape pengetua tak bg cuti, kan da kene pakai mask tu.."
"kami suke cuti neh.."

..buat peljar2 kelas neh, aku nasihatkan..jgn hrp pengetua nk bg cuti..melainkan klu kamu da nazak di ospital bru skolah neh ditutup..hahahaha..suke sgt die bile skolahnye kene wabak neh..klu org len konfem takut dah..adoiii..bdak2 katakan..

balik umah, aku dah pakat ngn member nak beli sekotak tros topeng neh..

sekotak tuu i beli..punyela bersemangat..duit mmg tak berkira dh ahh mase skng neh..yang penting kesihatan diri tu...

esok plak, pengetua sdah wajibkan semua guru,pelajar n staf pakai mask..so, kite tgkla mcmna..adakah mereka akan menyahut seruan pengetua..sama2lah kita nnatikan..

p/s: semua aktiviti secara tak langsung telah dibatalkan..sbg contohnye, esok aku kene p antar student ke ipoh utk program add mate, tp tak jd gara2 virus neh...tp yang plng mengumbirakan aku ialah apabila program perkhemahan itu juga di tangguhkan ke tarikh yang len..ini yang hepi neh..yaaahuuuuu!!!!!!!!!!!!




hah, neh bil lektrik utk bulan ni..terkejut ar tgk bil bulan ni..uishh tak penah2 bil aku mencecah ke angka 20..alih2 bulan neh nek..jiran2 aku ckp, bil2 dieorg pun nek same..aku rasela kan, org tnb neh da nekkan caj la..aisshhh..



Monday, August 10, 2009

Catatan diari Azna

Jumaat-7 Ogos 2009
~lepas sekolah, dengan hati yang pasrah, reda n tawakal, saya bertolak pulang ke kampung..
~hujan agaklah lebat..kete pulak cume 4 buah saje mase saya lalu jalan tu..
~mak saya pesan suh berada di kelompok kete2 itu,supaya tidak di kaco oleh org len..tp hati saya neh mudah tak sabar, akhirnya saya telah memecut n memotong ke seme kete2 itu..hahaha..puas hati(~_^)
~perjalanan cume amik mase 3 jam aje dr gerik..ekekeke..
~lepak2 jap di umah, pas isyak kami telah bertolak ke batu pahat, JB..

Sabtu-8 Ogos 2009
~kami selamat smapi di batu pahat pada pukul 8.30pg..
~melilau jap sekitar BP, n bekfes utk tunggu waktu check in di hotel yang kami tempah..
~kami berbungkus di hotel selama beberapa jam smpi ke maghrib..penat tau.
~lps semayang sume, adik ajak p cr kasut..pastu mak ayah sy lapo, so singgah di kedai mamak..mkn2..
~lps tu adik sy plak duk excited ajak kami mkn mee racun..pdahal perut da kembung dh mkn td..huhuhu..tp pegi jgk..nak try
~order 2 pinggan je, sbb mak ayah sy suda kenyang mkn di kedai mamak td..
inilah die mee racun tu....sape2 dgr konfem takut nak mkn, kot2 de racun dlm neh..ekekeke..tp besh jgkla..so sape2 p BP, sila singgah di kedai neh utk try mkanan neh..

~pas tu, adik ajak p kampusnye..utk bergambar kenangan di U nye sblm berpisah utk selama2nyer..ekekeke..
~sblm tu lupe nak gitau, sy pakai mask kat sane, sbb adik sy ckp di UTHM de students kene H1N1..riso jgk kami..uishh lemas ahh..semput2 I nak bernafas bile pakai topeng..tp demi kesihatan, pasrah jgk..bile bkn dlm kelompok manusia je kami membuang topeng itu..
~balik hotel n tido smpi ke pagi

Ahad- 9 Ogos 2009 (hari adik sy, pipah konvo)
~bangun pg, n then kami sekeluarga b'bekfes kat hotel itu..
~lps tu nek hotel, kemas2 brg sbb nak check out da
~adik sy konvo kul 230ptg, so dlm duk tunggu2 tu kami (kecuali adik sy,pipah) melepak2 di sekitar BP
~pkul 230ptg, acara suda bermula...mak ayah sy yang masuk dwan, sy,aliaa n atikah melepak di tmpt menunggu tgk pipah menerima ijazah..

gamba di atas itu, adik sy yang amik sendirik..mengculik kamera ku masuk ke dlm dewan..

gamba yang neh sesudah pipah menerima ijazah..ini bunga yang sy hadiahkah buat pipah..

~selepas itu, sudah beres semua..kami (abah,umi,saya n atikah) bertolak balik ke kelantan..manakala si pipah kene p kL pulak mnakala aliaa de kelas esoknye..adik yang laki tk dpt nak menghadirkan diri sbb terikat ngn kelasnya...

Isnin-10 Ogos 2009
~selamat smpi lebih kurang 4pg..uishh penat..abah n emak kene keje..sy pulak kene balik ke gerik pulak..
~sy bertolak dr umah dkt kul 120ptg..klu ikut hti mau turun lmbt sket, tp mak da bebel da..sbb riso klu tolak lmbt2..nk2 aku sorng je balik..almaklum bnyk kes kt laluan gerik neh..
~mmg riso gile mase masuk kwn bukit itu, sbb takde org..kete sy je single2 duk lalu jln tu..aish..tp besh leh bwk laju2..hahaha..
~alhamdulillah selamat smpi di umah bujang sy dlm kul 4lbh...lps itu tgk kete kotor, basuh la pulak..
~skng nak tido..penattttttt..tak ckup tido..smlm jd driver kedua abah..huhuhu..

-ayat hr neh sgt skema n formal sbb otak da beku krn gua sudah capek bangat seyh-

neh pulak spray yang saya belikan utk halau si pacat2 semasa bercamping nnti di pulau perhilatan..sungguh sy takut pacat..

Pengumuman yang terakhir:
buat adikku AFIFAH,

TAHNIAH
utk hri bersejarahmu itu...



Thursday, August 6, 2009

Yeayy!! - Part II

Yeayyyy esok I balik kampung I..drive sendiri balik kmpung...tp I sgt cuak..camni la perasaan I setiap kali balik kg, sbb jalan ke kelate agak berbahaya..klu sape2 penah lalu kot sini, mesti da tau cemane rupe jalannye.
Yeayyy azna berjaya menurunkan berat badannya...
Yeaayyy azna tak gemOkk da...
Yeayyy azna tak chubby da...
Yeyayyy baju kurung da tak ketat da..
Yeayyy azna leh pakai baju kawin da pasni...Oppps..hak neh lambat lagi nooo..tp mmg betol jgkkan, aku kene la tanam azam awal2 utk kecikkan bdan..so klu tetibe de org ajak aku kawin, takdela aku isau nak p mandi wap ke hape ke semata2 nak kecikkan badan..btol tak???hahaha...

yeaayyyyy!!! azna da ketandusan idea da..tak tahu nak goreng ayat ape lagi da...sekian saje buat hr neh...

Tuesday, August 4, 2009

Yeayyy!!!

Hari neh muke baru..berwajah baru blog terchenta neh..hr2 muke same, nak tgk pun jd da jemu...ekekekek..sori klu de ayat dlm post yang lepas tak nampak, pham2 je la ye..sy tamo n penat utk edit kaler2 itu..hehehe..daaaaa




~~~~~*****~~~~~~~~sekian~~~~~*****~~~~~~~~

Sunday, August 2, 2009

::_::

Petang td tepat jam 5.00ptg, tibe2 hati sy jadi gundah gulana, buat itu tak kene, buat ini tak kene..kesimpulannye mmg seme tak kene ahh..rase nak slap je hati sy neh sbb bergundah gulana, ibarat mcm kejadian bencana besar la berlaku..pdahal tak pun..

saje je...hati sy neh ngada2 lebih..kamu taula kan " Saya neh mempunyai nafsu makan yang sangat tinggi"..itu yang bergundah gulana semcam je..nak kuar ke tak nak..yang ini duk main aje dlm benak pikiran sy..ceehhhh..

rase mls nak kuar, sbb nak kene drive p pekan yang jaraknye lebih kurang 15km..klu la pekan tu duk dpn umah saya, konfem sy da tak jd gundah gulana mcm neh...hahaha..

so, utk menyejuk hti yang bergundah gulana neh...sy pegi dapur, n buat kentang wedges utknya..ini adalah hasil tangan cik noor azna sendiri..bukan menggunakan tepung segera ye...takde...original punye...
inilah rupenye..so buat kwn sekalian, drpd membazir duit beli kat KFC, lebih baik kamu buat di rumah sahaja..hanya perlukan ubi kentang+serbuk kari+tepung jagung+garam+serbuk lada hitam...terus jd..ranggup n bleh dimakan dengan sos mayonis+sos cili..(sumber inspirasi dr Blog Catz Cafe..)








-Kentang wedges azna-

Saturday, August 1, 2009

Bertindak mengikut arahan!

"Saya ingin sekali nak duduk atas kusi dikelilingi oleh bdak2 kecik yang sngt excited utk mendengar cite dongeng putera raja..eh eh tak tak..mne de camtu..hanya sekadar impian yang akan menjadi kenyataan suatu hr nanti..bile sy suda menjadi seorang nenek..insyaAllah klu umurku masih panjang.."

Baiklah, hr neh sy nak cite pasal kejadian petang td..cite nyer berkenaan hal neh (cube tgk gambar di bwh neh)















Ok, dailognye lebih kurang mcm neh.

Azna: Dik. bape hinggit ye seikat neh?
Adik: Tak tahu la kak, jap ye..(so adik neh pun tanyela kat bosnye)
Adik: Kak (bosnye), bape iye harga sekilo kacang sayap neh?
Kak: 10.00(lebih kurang la..da lupe da)
then, adik neh gtau r kat aku
Adik: Kak harga sekilonyer rm10.00
Azna: Eh, ade aku tanye nak sekilo ke?huhuh(ini dailog dlm hati,mne leh ckp terang2, kene jage hati org..ceehh..azna sentiasa baik..hahaha)


So, moral of the story, pada kamu2 di luar sane sila bertindak mengikut arahan..bknnyer len ditanye, len dijwb..hahaha..tu r sgt2 kelako kejadian ptg td..masuk je lam kete, saya tersengih sendirian mcm kerang busukkk...hahaha..

Okek tak mcm neh?

Haah saya tanye neh, okek tak saya menjadi cikgu yang jahat jap..Eh eh bkn jahat tang len, neh jhat sbb tidak mengikut undang2 la..iyela, saya kan penat sbb minggu lepas da keje da, so ingt nak berehatla sepenuh mase di umah..tup tup dpt surat mengatakan "Cikgu Azna telah dilantik menjadi fasilitator untuk program Sains pelajar HALUS"..tibe2..dummnnn..apekah itu azna? bom jatuh dr langit kah?atau adakah kamu melepaskan angin kah??..cit kotor ahh klu btol2 kamu mlepaskan angin terlebih dr badan kamu itu....sungguh tak sopan kan..hahaha..
sila abaikan ye, azna sengaja membuat gimik kotor...

So, I pasrah la you kan..then, jeng jeng jeng.....tibelah hari yang dinantikan, tp sygnye azna tak kunjung tibe di sekolah..puas si teruna dan dara mundar mandir menunggu ketibaan yang terhormat cik Noor Azna neh..tp ke manakah kamu menghilang??..wey..wey..takde mknanye dieorg nak mundar mandir pk kan aku, aku bkn org penting pun..kah kah kah..tgk! azna menambah gimik lagi utk perenggan neh...geram tak? geram tak??hahaha..layannnnn

tp itulahkan, pg td muke sy tak leh nak angkat, duk melekat je di atas bantal busuk di rumah bujangnye..bkn sbb kene gam gajah ke or gam harimau, bkn ye..tp sbb aku mls nak bangun, aku mls nak bersiap, tp aku sanggup mengadap laptop utk menyiram pokok2 sayur aku..ceh..tp nasib baik aku tidak menerima bertimpa2 panggilan tepom dr sekolah..kire aku da stand by r nak off hp neh klu de org cal..alhamdulillah line clear, so ketiadaan aku tidak membuat ape2 malapetaka di sekolah..hahaha..

Wooow..ibubapa saya nak dtg hr neh r..sgt hepi sehingga sy dengan bersemangat memasak beberapa lauk utk santapan ayahanda,bonda n adinda2 beta..ceh..poyo ar..hahaha..so sudah menjadi kegilaan sy utk meng'upload' gambo2 laukku ke dalam neh..klu tak cantek ke hape ke, belakang punye cite ye..yang penting ini blog I, suke hati I la nak letak pic lauk banyak2..U ape peduli..klu taknak tgk, ok sila klik kotak pangkah di penjuru kanan kamu..silakan sekarang!!!..hahaha..
gambar neh sy masukkan beberapa hari selepas entry neh dikeluarkan..sbb kamera adik sy telah menculiknye buat sementara waktu..tak sempat nak transfer..ekekeke..