Sunday, September 27, 2009

List of works today

Sebelum balik gerik, banyak keje yang kene sudahkan dulu..

*hantar adik no 3 kat masjid muhammadi- dia nak balik johor

*pegi MYDIN, beli barang mane patut..aku rase2kan harga di MYDIN ngn kedai bese same je..kat mane betulnye iklan die tu eh "Mengapa bayar lebih"???konfius saya

*kemas baju masuk dalam beg...basuh baju yang da digunakan..

*kemas dapur dan tempat2 yang dirasakan semak..tibe2 mangkuk terlepas dr tangan..hancur pecah berderai...risau kalau mak marah..huhuhu

*masak jap ala kadar..

*hantar adik yang bungsu ke sekolah...

*basuh kete..da cantek bersinar da..ingt nak hantar kedai...mcm tak sempat je..basuh sedar, leh jimat duit..ekekkee

*nak makan nasi jap..mandi..semayang...

*pukul 3ptg..insyaAllah akan bertolak dr umah ke gerik...

Al cerita hari Sabtu

Hari ni hari terakhir saya berada di kelantan, esok ahad nak kene balik gerik plak...hahaha...ckp mcmsaya nak menetap di gerik buat selame2nya plak..hahaha..takkan saya duk lame di gerik..takkan..sekarang neh pun asyik duk mintak my father tukarkan I masuk dlm neh..tp, I kene bertahan selama 3 tahun..bru leh isi form utk tukar negeri...hishhh..lambatnye lagi..

Pagi2 lagi mak saya da kejutkan saya, tanye pe nak masak hr neh sbb sedara2 belah mak nk datang umah..g pun mak yang ajak sbb anaknye kawin..so satu famili mak jemput..I dalam mamai ngan tak hanya mendengar n mengangguk je ape yang diinginkan oleh mak...cemane tak mamai, I mane bangun awal2..pas subuh tido balik..sedar2 pkul 9pg atau paling lambat kul 11lebih...jangan contohi saya ye..tak elok utk awet muda..wakakaka..

Dalam pukul 9pg, bru la stat memasak..tu pun abis puas dibebel oleh mak saya sbb tak mandi2 lagi..hah, ni salah satu tabiat buruk sy..bangun pagi, tp lambat mandi..bucukkk..ekekeke..takpe, takde org nak cium saya..so tak kisahla nak mandi kul bape...bile dpt sms dr kwn saya ckp nak kuar, mase tu la kalut nak mandi la, iron baju,iron tudung..mmg kalut arr...hehehe..

Wah, panjangnye I bercerita..isinya sejemput je..tp huraian berjela2..yang takde kaitan pun nak diselitkan jugak..ish ish ish...hehehe..

Jadi, inilah hasil masakan saya bersama dengan mak...tapi yang banyak masak saya ar..(nak jugak tu..ekekeke)ikan siakap masak dengan sos plum (hasil air tangan saya)
+

1. Masak singgang ikan tongkol (mak saya buat..) 2. Sambal petai dengan udang (saya buat..) 3. Daging+hati goreng (mak saya..) 4. Budu..(takde sape2 buat...I beli budu di kedai saje..) 5. Ulam-ulaman..(petai tu di ambil kat blkg umah je..pucuk gajus je beli)

Bile tetamu yang diundang pun datang..segala makanan pun da habis di makan..cume tinggal pinggan mangkuk je yang belum dibasuh sepenuhnya..I tak larat, tunggu pagi esokla I basuhkan..hehehe..suke wut keje tangguh2..salah satu tabiat buruk semulajadi nan azali dr UPSI lagi..hahaha

Hajat di hati mau keluar ke bandar nak shopping beberapa bara
ng..tp terpaksa ditangguhkan sebab mengantuk bagai..almaklumlah tak cukup tido pastu ditambah ngan perut yang sangat2 kenyang...jd melingkarlah saya ibarat ular sawa..kahkahkah..

Jadi, malam je la saya kuar..mula2 pegi Billion..masuk sane..OMG mata saya kelabu..banyak giler sale ma...da lame tak masuk sini..selalunye asyik merayau dalam KBMall je..hehehe..mmg sebelum raya lagi nak beli hendbeg ngn sandal..tp berkesempatan..hari ni I ganyang ar..belek sane belek sin
i..kalau ikutkan hati mau je beli beberapa hendbeg n kasut..tp takleh..kene kontrol..nnti poket kosong, takde sape nak support..takkan nak mengharapkan duit mak ayah lagikan..da name lagikan keje..kene pandai2 kontrol ar..hehehe..

Lepas tu, p amik adik di msjid muhammadi....die tak jadi nek bas mlm neh..sbb bas rosak..kene tunda ke pagi esok...da name hari minggu kan..a
dik ajak saya p Pasar Borong Wakaf Che Yeh..kalau kau masuk je tempat neh, konfem kau rambang mata..semenye nak beli..sbb banyak sgt pilihan dan murah2..ingat nak window shopping, tp terbeli jgk 2 helai tudung ngan 2 pasang baju kurung..besh giler ma..berpeluh sakan I tadi..sedar tak sedar da pukul 12lbh da..meriah sangat sampi tak terase mase begitu cpt berlalu..huhuhu..tapi itulah, makin lame kau duk dalam neh, makin cepat ar duit kau habis..sungguhhhh..itu pasal saya ajak adik saya balik cpt2...g pun da lewat sangat da..esok plak nak drive balik gerik plak..hehehe
-barang2 yang dibeli oleh miss azna da goges..hehehe-

p/s: esok da nak balik gerik..dalam dilema..tak tahu nak balik belah pagi ke or petang..rasenye pas asar kot..hehehe..doakan keselamatan saya ye...

Friday, September 25, 2009

Jalan-jalan sekitar negeri Cik Siti Wan Kembang

Kita mulakan perjalanan cerita dengan alkisah semalam ye..saya tak sempat nak conteng2 dlm neh, so postponed jela entry itu ke hari neh..dua hari saya cuti (hari ni n semalam) dari masak memasak sbb tukang masak pun nak kene rest jgk tau..hehehe..takkan hari2 nak bergelumang dengan bau2an rempah ratus..g pun semalam, mmg ade org nak dtg tp tak sempat nak jmpe sbb saya da kuar ke bandar utk jemputan undangan kawin senior sekolah teknik dulu..die da kawin da..saya belum kawin la..wawawawa..

Ini adalah sebahagian gambar yang saya amik mase p majlis kawin..saya kepingin nak amik gambo hantaran, tp sbb I malu tahap maksimum jd I kensel kan aje niat itu...suke maaa simpan utk koleksi peribadi,mne tau kot2 saya nak kawin leh amik sket idea2 yang ok2 n comel2(jangan buat spekulasi yang saya akan kawin dlm mase terdekat..belum lagi ye..tak jumpe yang sesuai)..hehehe..
SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT KAK KARLIDA & SUAMI SEMOGA BERKEKALAN HINGGA KE AKHIR HAYAT

Lepas balik dari umah kak ida, saya p antar zue (baj
u ijau) kat tmpt kejenye dlu..n saya nga dA (kaler purple) meneruskan niat utk ke bandar..lepak di KBMall utk window shopping bersama da..dalam pd jln2 tu sempat jugakla capai beberapa helai baju..pastu de la wut survey skit utk rega2 hp skng neh, sbb I pk2 nak beli hp len plak..hehehe..da penat satu KBMall kami tawaf,dr tingkat atas smpi ke tingkat bawah sekali..dr kedai hujung sini smpi ke hujung sane..syokkla..kwn saya yang sorang neh suke benar layan kerenah sy yang agak cerewet neh..last skali, dh ckup kami tawaf, perut pun da merengek2 nak kene isi, lepak la kejap kat kedai nasi ayam (chicken rice shop)...

ade alkisah kat kedai neh, ttg hidangan sayur yang I terima
tu ade ulat..bkn sekor tp berekkor2..seb bek da mati, klu tak mau nye nak I terloncat2 kat situ..wakaka..iye mmgla ulat sayur, tp nmpak sgt pekerjanye jenis pemalas..main cincai je wut keje...ish2..akak kedai tu bagi tukar, tp langsung kami tak sentuh..takutttt..eee..geli pun ade la..ok, pasni tobat I taknak masuk dh kedai sini, tak bersih langsung..dan la tak sedap langsung..seme langsung2 la..hahaha...uishhh..bek makan McD lagi besh..huhuhu...

Balik umah dekat pukul 10mlm...lambat giler, seb bek I kuar
ngan gurl gurl, if boboy, konfem ar kene belasah ngn mak I..hehehe..

Esok harinye ..maksudnye hari neh..iaitu petang td, mak aj
ak saya p tgk tanah yang saya beli di Kg Beris,Bachok...nak jenguk2 la sebab abah plan nak buat projek (wah bunyi mcm besar je pdahal kecik2 je..ekekek) kat tanah saya tu..tapi belum dipikirkan lagi..mcm2 I plan, nak bukak kebun kelapa wangi la, ternak ikan dalam sangkar la ataupun bukak ladang lembu..wah, beshnye kalau jd kan..:D

Pastu, mak saya pulak suke sangat ckp dkt saya nak bawak jala atau joran nak mengail ikan2 air tawar kat situ sbb kat tmpt sy tu di sawah bendang n sebelahnye pulak de sungai besar..sepupu saya ckp ikan toman pun ade dlm sungai tu..tp sy tak tahu cemane rupe ikan tu..klu ikan loman saya tahu r sbb bdak2 bersia selalu cite sal ikan neh...hehehe
tapi petang td, takdela kami bawak kelengkapan mengail tu, pegi sane hanya nak tgk2 sambil2 mkan angin petang..besh jgk tau..sejuk n red
up je..

kat hujung sane yang anak panah saya tunjuk tu adalah kawasan tanah saya..


Saya tak rela ke sane sbb takut pacat&lintah..cukup je la kami tgk dr jauh je..abah ngn sepupu je p tgk sane..takpe dieorg berani..mase abah dtg kat tmpt kami tu, de la melekat sekor pacat..hhishhh..geli bebbbb...liat2 gitu..hahaha

Sebelum saya tamatkan..suke sangat hati saya neh utk menempek muke saya buat sekian kalinya...sila la tatap puas2..hahahah..dua versi mue azna tuh..

versi pertama

versi kedua

Thursday, September 24, 2009

Salam Lebaran@Kampung Halaman - Part 4

Semalam, saya tak mampu nak update my next entry sebab banyak betul pengacau di umah ini..kahkhakha..takdela bkn pengacau..sape ckp org2 yang dtg umah tu pengacau..malah dieorg (tetamu) yang dtg tu dapat memurahkan lagi rezeki kita (bak kata mak aku)..so, kite sebagai tuan rumah kenela memuliakan tetamu..(see, tak rugi kalau korang datang umah saya..konfem layanan ibarat raja la...wawawa)

Hari ni, di pagi nan indah dan ceria ini, ku mulakan dengan se'mug' air kopi yang dibuat khas secara tradisional oleh saya..haah mmgla saya yang buat air kopi neh, tp serbuknye dibuat oleh sedara saya...beshh I tell U..hehhe

wah..siap ade gambo rosyam nor lagi tu....hehehe..saya suke minum kopi n saya tak suke minum ape2 aje air yang diletakkan susu pekat manis kat dalamnye especially teh tarik..manissss..azna, bkn ke kau penah order air teh tarik/milo susu/ or ape2 aje..Yeaa..saya minum,saya penah order tapi agak kurang..kalau susu segar tu lain la..I suke, bleh makan ngan cereals (makanan diet I ;p)...

semalam bersamaan dengan raya ke-4 bersamaan dengan 4 Syawal 1430 Hijrah..kawan2 abah saya yang datang menjengah rumah kami..kire kawan baik atau kawan kamceng atau kawan karib atau yang bersamaan dengannya la (kamu letaklah sendiri) kepada abah saya...susah senang bersama2 gitu..hehehe..ok, sudah tu of cos la nak kene masak special sket..saya la tunggak utama abah saya cari..ceh, poyo betol ayat kau neh azna..seyess..kalau orang bace neh konfem terjeluak2 isi perutnye sbb kan ayat poyo miss azna da goges neh..kahkahkah..

Jadi, I pun telah membuatkan menu mee kari hari neh..kalau ikut mak saya, die suh masak soto lagi...tapi I taknk..boring maa asyik makan soto je..so I tukar la menu buat mee kari..g pun abah saya pun leh makan..sbb abah saya jenis tak makan ayam..mcm hari2 yang I buat soto, mmg I gune ayam, jadi abah saya tak dapat nak merasa keenakan masakan saya..heh, angkat dirik lagi...hehehe..sape yang da fed up, sila abaikan..hehehe

sudah siap segala alat makeup utk mee kari saya..jadiku hidangla di atas meja nan pink itu..dat man wearing glasses is abah's besh fren..yang selebihnye sedara n bini kawan abah saya..hehehe

Hepinye kali ni..eh hari2 lain pun hepi jgk ye.. asyik dipuji aje kesedapan mee kari saya..saya reda..saya pasrah..saya sedar..cewaahh...sbb da besa dengar da...wahh berlagaknye kau neh azna..tp ade ketikanya tak jadi jgk..tapi alhamdulillah selalunye cedap n menjadi..wah puji lagi tu..jenuhla korang yang bace entry aku neh..buat2 tak tahu je la ye..hahahaha...budak kecik neh pun duk puji2 aje mee kari cik na buat cedapp..

p/s: hari ni mahu keluar bercanda dengan teman2..sudah bape hari da I tak kuar jejalan..bkn ape, jam teruk giler kat sini..I mane suke sesak2 gini...hopefully, hari neh lengang sket...amin

Wednesday, September 23, 2009

GeMok...GeMok..ChUbby..

Setiap kali balik kampung je mesti saya akan dapat hujanan bertimpa2 patah2 ayat 'ni' dari kawan2/sedara2 saya...tak suke..tak suke..n tak suke lagik..

"Na, bakpo nampok koho berisi loni"
"Oloh, hepi ko dop sane, nak jd macam Aliaa doh"

Aduiii..sungguh saya tak suke keadaan gini...saya nak jadi macam dolu2...takpe2..usaha tangga kejayaan...balik gerik I nak buat sikit workout..tunggu je la hasilnye (cewahhh..mcm jadiknye..bukan ke bile kau balik keje tros landing atas tilam nan empuk tu..takpe nanti I cube..)....sikit je nek neh..duk kampung saya nak tibai banyak2 makanan...sbb balik gerik dah tak leh rase makanan sedap2 dah...ok kali ni takpe, di maafkan...hahaha..
This entry was posted in

Tuesday, September 22, 2009

Salam Lebaran@Kampung Halaman - Part 3

Wah, sudah masuk hari ketiga kite beraya ye..Tapi rumah I sentiasa meriah, walaupun da masuk hr ketiga..hari-hari raya taun2 sblm neh pun tetap meriah jgk, cumenye taun neh len sket sebab macam2 menu I sediakan..tak mcm sblm neh, pas hari raya pertama je, konfem mkn bihun goreng/kalau kau datang hari2 raya yang hujung, kau makan biskut raya yang hujung2 jgk la..hahaha..takdenye I nak layan special mcm skng neh..tp taun neh, konfem I layan korang kaw2nye selagi kau datang dalam bulan syawal n kebetulan I masih berada di kampung....InsyaAllah I masakkan menu pelbagai utk korang...hehehe..(heh, ade betul ke aku neh???..konfius2..hahaha)
Macam semalam, hari ni pun tetap I masak bihun soto...neh pun atas permintaan adik I, die nak buat open house utk kengkawan die..tp itula, da name hari raya ajaknye sket, tapi yang datangnye ramai...kihkihkih..seb bek, saya da masak banyak2..kot2 terlebih org..sampi ke malam org dtg...kwn2 I pun datang jgk (heh bkn ke kwn kau tu 2 orang je yang datang..ckp mcm banyak jek..hehehe)..cume yang bezanye hari neh, banyakla alat solek yang ku sediakan..eh bkn alat makeup tu eh..ni alat solek dalam menu hr neh..smlm I tak buat pun pergedil+nasi impit+koktail..tp hr neh semenye ade la...hehehe..

Kan dari awal lagi saya ckp nak jamu kengkawan adik I, tapi dieorg yang jd grup last..org lain yang bedal dulu..seb bek mase dieorg dtg, masih de lagi saki baki sup..hehhehe..nasib r, sape suh dtg lambat..hahaha..

Salam Lebaran@Kampung Halaman - Part 2

_MISS AZNA GOGES_

Ini adalah bahagian hari raya yang kedua..I tak dan nk masukkan semalam, sbb after I had dinner and dinner (hah see berdabel2 I dinner), I tros jd KO atas katil atas sbb2 kekenyangan...cemane tak gemuk nan ayu gini kalau tiap2 mase asyik mkn je..huhuhu..

semalam ingt da mls la nak buat ala2 open house gitu sbb hr pertama da buat dh..kire penat sgt2 dowh neh...tp, da name Hari Raya, musim org berkunjung2an..bile dieorg dtg, I rase tak smpai hati kalau mkn biskut n minum air je, so I menjengah2 ape yang ade dlm freeze..tibe2 I ternampak ketulan2 ayam bersantai bagai dlm tmpt dingin beku..pastu tgk sekitar dapur kot2 ade bihun ke or mee...Yes ade bihun, tapi tamo buat bihun goreng, bende biase je...gpun I malas nak goreng...jadi, terkeluarlah idea utk masak bihun soto ala kadar...pergh, sambutan menggalakkan n cepat di masak....(wah, angkat bakul sungguh minah neh...hehehe)

Monday, September 21, 2009

Salam Lebaran@Kampung Halaman

Alhamdulillah, akhirnya saya dpt jgk mengupdate entry ke-ntah..sblm2 neh sy tak dpt nak masukkan sbbnye ade banyak halangan dan rintangan yang perlu ku tempuhi..ceh...aisey, hati sungguh ah bergundah gulana bile teringat alkisah saya tak leh nak bukak langsung atau kata kasarnya haram bagai nak bukak www.blogspot.com, ingtkan laptop I sudah diserang oleh angkatan virus tp rupenya ia terpesong semata2..tak pasal2 dpt gelak free2 je dr adik kau..heh..jahat ah..hahaha..tp tula, org buta IT neh cengini la gayanye..mcm org jakun aje rase..tak pasal2, virus dipersalahkan..pdahal die langsung tak bersalah..hahaha..heh, jgn bg muke dkt virus, nnti die pijak kepala...wakakaka..ok2..enough!.takde org nak dgr kau mengarut azna...jom, tros ke topik sebenar..hehehe

Hari ini, bersamaan dengan 1 Syawal..adalah hari yang hepi buat org islam yang berpuasa penuh di bulan Ramadhan..saya?? saya pun penuh jgkla kalau ditolak dengan hari2 yang ku beraya awal tu..nak wut cemane, Allah bagi MC..bkn I buat2 sendiri MC ye..Jadi, inilah juadah raya yang ku sediakan sendiri (psst: sape2 nak resepi bleh la mintak..I takkan post dlm neh, nnti panjang)..pastu de la jgk letak beberapa ragam manusia (termasuk I) dalam neh..
suasana di rumah saya...


suasana di rumah mak sedara...

Thursday, September 17, 2009

Salam Lebaran@Smk Bersia Felda

Catatan diari seorang guru yang bernama cikgu azna..heh, poyo ar kamu buat ayat cengini..skema sgt2..hahaha..ok, enough, tak baik kutuk diri sendiri..

Baiklah, kite teruskan kpd agenda utama kita, mls ar nak belok kanan or belok kiri, ingt neh racing ke? men cilok2 je..hahaha..tp i like that style..nmpk sgt kite terror..kahkah..tp kau jgn nak perasan ah azna, kau mne teror cilok2..kan tak pasal2, leh tercium bumper org len..haru kau..hahaha..see, kata taknak belok mne2 dh, tp ttp belok jgk..tp takpe, kamu kene hargainya, jenuh tau saya mengarang ayat sebgini..jarang sy tak jadi skematun mcm neh..;P

straight to the point..hari neh seperti biasa, menghadirkan diri ke sekolah dengan perasaan yang berkobar2..sbbnye pas skolah, saya da leh balik kg..beraya bersama2 keluarga...heppppiii tuuuu..bile da last day sblm beraya, jd skolah telah membuatkan satu perhimpunan secra kecil-kecilan la..dlm neh mcm la buat like:
  • bagi zakat utk pelajar miskin
  • bersalam-salaman dengan pelajar-guru
  • menyampaikan duit raya kpd pelajar dan juga anak2 cikgu yang umur bwh 12thn..(heh, jgn kutuk i tau, taula i takde anak lagi..dpt sampul raya pun jd la..ekekek)
di pg neh, saya sempatla merakamkan beberapa detik manis semanis kurma+madu..ekekeke..sila la menikmatinya di bwah ini..saya da mls nak mengulas2 panjang..- para guru berbaris utk sesi bersalam-salaman dengan para pelajar -

- bile da selesai bersalam ngan pelajar, tiba giliran guru-guru pulak bermesra-mesraan -

- klu guru2 yang ade anak suke ar, sbb dpt duit raya-

- ini gambar sekadar utk menceriakan suasana sahaja, sila jgn buat sebarang gosip ok..-

Tuesday, September 15, 2009

CutI..CuTi..CuTi..

ehem..ehem..ehem..saya nk buat pengumuman neh...so sila dengar wahai hamba Allah sekalian..yang taknak dgr..sila bace..yang taknak bace sila kuar sekarang..saya ulang keluar kau!!!hahahahha..

secara rasminya sekolah saya SMK Bersia Felda telah diluluskan permohonan cutinya pada hari Jumaat...

kami warga cikgu, sungguh girang n ceria r, mengalahkan pelajar pulak siap mcm nak terkinja2 dlm bilik guru tu je tros (aku la tu, takde org len dh yang suke bersikap menjengkelkan tu..ekekeke)

so tak perlu la saya mohon MC secara tipu lagi..(tp klu tak dpt cuti pun, I takkan buat kerja tipu menipu neh, dosa tau..Allah tak suke..)

jadi, hr khamis neh pas abis sekolah kul 150, saya akan tros mencabutkan diri bersama kete I balik kg..

Balik kampung ho ho ho balik kampung ho ho ho..
balik kampung hati girangggg

SELAMAT HARI RAYA SEMUA

MAAF ZAHIR DAN BATIN..


p/s: maafkan saya klau saya ade membuat hati kamu terkesok/terasa hati dengan kata2 saya yang pelik2 tu....hehehe..
This entry was posted in

Saturday, September 12, 2009

Shopping Raya 2009

Seperti yang dirancangkan, hr Jumaatnye kami berlima(saya, kak ifah, kak ira,kak yin n kak asni..see akula yang termuda di kalangan mereka..hikhikhik)+budak kecik telah berkonvoi menggunakan dua buah kereta(kereta I n kereta kak ya) menuju ke bandaraya Ipoh..tau ar bru dpt gaji, tros nak perabis..hahaha..besela duit simpanan terlebih, so sengaja r kami nak mengayakan warga peniaga di Ipoh tu..hahaha..cit konon mcm banyak duit simpanan azna neh..
so, da smpi di Ipoh, g Hotel Heritage lu..sbb nak check in dan letak2 brg..sbb pasni bonet kete bakal dipenuhi brg2 kami..hahaha..bdak kecik yang duk tgh2 tu anak kpd kak asni..Irfan namenye..sungguh comel..irfan sungguh mewarnai hari2 cik na, cik ya, cik yin n cik ifah..bile tgk keletahnya,sungguh lucu..sy pun jd tak kekok nak melayannye..(wah mcm de tokoh dah tu..ekekek)

Dah usai segalanye, kami pun meronggeng ar mnggunakan kete sy..seronok r I tell U..da lame tak buat keje mcm neh sejak meninggalkan UPSI terchenta...dulu mse di U, duk meronggeng ngn member2 upsi..da duk sini, meronggeng ngn cikgu2 plak r..hehhee..

mase bujang neh la nak enjoy sakan..bile da kawin, susahla sket..terikat ngn suami n anak2..so mse bujang neh, kite ENJOY!!!!..hehehe

dlm fitting room pun sempat lagi bergaya..ekekek..

ni separuh brg yang dibeli kat jusco, tak masuk lagi brg2 yang dibeli kat tmpt len..hehehe

da abis shopping, kami pun melepakkan diri di MCD..sbb mse buka pose td mkn donut kat big apple je..mne kenyangkan..hehehe..pkul 12 lbh bru balik hotel..sakan punye shopping..

Thursday, September 10, 2009

Cerita Hari Ini

10/09/2009...

Alhamdulillah, akhirnya penantian sy berakhir dengan suatu jawapan..saya sudahpun menerima surat pengesahan lantikan...dannnnn...apa yang mengembirakan saya, tak lame lagi gaji saya akan berganjak ke tangga yg lain...
yeeaayyyyy..heppppiiiiiiiiiiii!!!!!!!!....pastu dptla tunggakan utk beberapa elaun yang saya tak terima lagi..syukur sgt2..yang paling suka, saya yang dpt dulu berbanding kwn2 sy yang masuk sama awal ngn saya...pdhal mse sy nak interview dulu, bermcm2 dugaan saya terima, tp saya redahi dengan penuh sabar...Alhamdulillah Allah balas dengan ini...hehehhee..so skng neh saya cume perlu tunggu utk panggilan kursus induksi je..hrp2 dptla di Langkawi..besh leh berborong sakan..nak2 saya neh choc addict..hahaha

Usai cite sal surat, skng neh cerita sal cuti plak..seperti yang saya plankan dalam hati n minda saya neh..saya nak mohon cuti utk hr Jumaat next week..tp malangnye cuti pd hari2 tertenti termasuklah Jumaat telah dibekukan..Ohhhh man..cube korang bayangkan, beraya hari Ahad, tp aku dpt balik hr Jumaat pas sekolah..n esok pulak hari Sabtu..mane sempat saya nak sediakan bahan2 utk masak di malam raya???Almaklumlah, saya neh ketua chef di umah bile Hari Raya..kahkahkah..dh plan siap2 ngn mak neh, nak wut sate+nasi impit+kuah kacang+roti jala+ kuzi ayam..utk raya pertama..pastu raya kedua nak wut nasi minyak/nasi dagang/soto..sbb mak plan nak buat open house utk raya kedua..so kenela wut nasi..bile nak buat bende2 gini, kene la beli brg2 siap2..hari2 raya gini, mne de kedai bukak..aiyyyoooo

Mak Ayah..tlng daku..huhuhu..Pakcik Kamal ckp suh amik MC, tp aku neh kan budak baik, mane berani nak amik MC sedangkan aku tak sakit..ish cemane ye??perlu ke ek??

Wednesday, September 9, 2009

Malar Hijau


Kamu penah dgr tak tentang/perihal judul "Malar Hijau"??
Sape yang masih lagi bergelar pelajar/anak murid mesti tahu apakah mksud Malar Hijau..
Tp saya bkn nak cite ttg isi kandungan Malar Hijau..saya nk cite sal pokok2 hijau yang suda ku tanam berbulan lamenya..dan akhirnye (akhirnya, kini pasti ku merasai cinta nan suci..hahaha..dah2 jangan nak melencong kot jln lain..)ok pokok2 sy suda membuahkan hasilnya.. (oi oi hasilnye lada je, pkok lain mne de mendatangkan hasil, membiak dgn banyak ade la..kahkahkah)..takpe, janji saya senang hati melihatkan pengembangan secara drastik..hati mmg tertawan lah like lagu Ruffedge..cantik tertarik kau mmg da bomm!..mmg da boomm btolla hati saya neh saat pertama kali melihatkan pokok lada mengeluarkan bunga dan mengeluarkan buah ladanya..sungguh I teruja,
I tell u..hahhahaa..
Ini menunjukkan tangan sy neh berciri2kan tangan yang lembut dan tidak panas..(kahkahkah..azna angkat bakul sendirik..siap ahh kamu!!)..so sape2 yang nak tanam ape2, meh hire tangan sy utk beberapa minit..tp dgn syarat kene bayar lebih ar..ekekek..ini bukan Mydin tau yang gune tagline "Mengapa bayar lebih, beli borong di Mydin"..No No..I bukan Mydin ok..nama I, Azna..ade kelas gitu..ekekeke..
sekian saje, mls da nak mengarut dlm neh..nk kene tido awl, pg esok nk bngun sahur...

Tuesday, September 8, 2009

I nak nangis..

Baru sekejap td, I msg2 ngn adik I bertanya khabarkan si anak2 kecil I..Ingatkan dpt berita baik, tp berita buruk yang diterima..seekor anak kecil sy sudah pergi meninggalkan sy..di makan oleh sang kucing yang bedebah..Ohhhhh..hati sebak giler2..menyesalnye I tak bawak die ke sini..rse mcm nak balik kg je skng neh..Ye I nak nangis..sungguhhh...sbb I syg giler dkt die..n I kesian sbb menjadi mangsa buat kucing merempat..

Monday, September 7, 2009

Membelog secara borong..ekekek


Ok, mse di kampung banyak bende saya nak kongsi dlm neh..semenye menseronokkan hati cikgu azna neh..namun apakan daya, klu tak disertakan dengan gambo, so sy rasakan entry sy neh tak sonok ar..ekekkee..

Jadi nak tak nak hr neh, saya mensengkangkan mata jap yang da sedia mengantuk ni utk memasukkan entry terbaru buat blog terchenta neh..

Mmg aman damai hati saya bile balik je kampung..segala kekacauan yang dibuat oleh askar2 bersia neh, dilesapkan sekelip mata je bile tayar kete sy menjejak di sempadan negeri kelantan..haaa belum masuk kwn kampung saya lg tu..nmpak sign board sempadan pun, da leh ubat segalanya..sungguh powerrr arhh..tp bile part nak balik gerik, tup tup benda2 asing neh dtg mensemakkan kepala hotak saya.. (see I tak happy kan..huhuhu)

Pagi esoknye, sy membuat aktiviti mengemas umah..kan raya da nak dekat..even mood raya takde sbb sedih hati takmo lepaskan Ramadhan, tp ku relakan hati n anggota badan utk mengemas demi mengambil hati bondaku terchenta..hahaha..(baikk ar saya neh..kan kan kan)..smbil2 duk mngemas, tangan tak lekang dgn kamera..mengambil segala pelusuk n sudut kwsn rumah sy..(mcm buat kajian r ttg kejadian2 yang sy da terlepas dua tiga hr sblm neh..eekkeke)..dan di bwh ni la hasilnye..

mcm2 I jumpe seperti:

burung merbuk (mak I yang tangkap..konfem korang ckp mak I teror kan kan..actually, burung neh t'masuk dlm rumah I, pastu tersangkut dkt gril, so mak I kuarkan n masukkan dlm sangkar..msuk yang neh bertambahla haiwan peliharaan di umah sy..hehehe)
bunga orked da berkembang dgn harumnya
buah2 limau kasturi yang sgt banyak (aishh bkn hr2 mmg banyak ke..kau balik hr tu pun da ade..mengada2 ar tu nak ambik gmbonye..hahhaa)
pokok2 terung2 yang segar bugar (ini ayah I yang tanam..)
buah rambutan gading (tinggal tiga bijik je, tak sempat I nak merasa yang len..ekekkee)
buah nenasnye..
buah salak pun ade dkt umah saya..hehehe..

pendek kata MACAM-MACAM ADA...



satu lagi yang membuatkan azna sgt2 excited iaitu pokok naga I sudah berbunga n tak lame lagi akan menghasilkan buahnya..sungguh happy ah..sbb da lame kami menunggu dgn penuh sabar..


satu lagi yang membunga2kan hati azna yang sudah berbunga riang neh slps menengok pokok naganya..dgn kehadiran si kecil yang comel2..I lom letak nama lagi..biarkan je la dulu..hehehe..nah tgk aksi mereka..smbil duk on9 pun I bwknya n letak atas laptop..hehehe..
tapi sekarang, saya terpaksa meninggalkannya bersama adik sy, sy riso klu saya bwk dtg gerik, sy tak dan nak jage2 mereka..sy sudah rindu dkt si kecil ini..(bak kata kwn sy, org bandar bela hamster, tp org kampung mcm sy neh cube dpt bela tupai je..hahaha)

mereka sgt manja..tido atas lengan sy..kdg2 duk jilat2 tapak tangan sy..hehehe

Sunday, September 6, 2009

Hati Berbunga2 seperti ibu..

Azna sudah berperangai pelik skng ni..hati saya berbunga2 riang dan ceria sekali..menjadi seorang ibu, bkn suatu tugas yang mudah..cewahh!!..ye mmg azna skang sudah menjadi ibu..I telah adopt anak2 tupai yang ditinggalkan oleh si ibu tupai..kesian mereka..bru nmpk bumi, da kene tinggal ngn ibunye..haisshh..kecian...

dua ekor semenye baby tupai ini..hr2 sy suap ngn susu tepung yang I bancuh..kdg2 I gune straw kecik..kdg2 I letak atas tapak tangan I, n baby2 tupai neh akan menjilat2 tangan sy..sungguh bahagia melihat mereka bersemangat meminum susu tersebut..

comeykan mereka neh??

seharian main n tgk2 aksi keletahnye menjadikan kamu lupa sekejap ngn dunia luar yang penuh tencen n sungguh strees minda kamu..huhuhu..

SedIh+SaYu

Pejam celik pejam celik, sudah hr ke 16 kite melaksanakan ibadah puasa utk tahun ini..sudah masuk fasa kedua..

TAPI

saya SEDIH...&..SAYU...

apakah akan ade lagi peluang saya untuk Ramadhan akan datang??


Thursday, September 3, 2009

Aha!!

Dah beberapa hari blog saya tak diperasapkan oleh cikgu azna neh..ibarat dapur yang tak berasap la..hahaha..tp dpur umah bujang sy berasap ok..sentiasa berasap..tinggal tak hangus je..ekekkeke..uishh mintak jauhla..(azna, sila lapikkan kata2 kamu itu dengan alas kaki agar tak tersasar jauh okek..hahaha..ayat warning dr dlm hati nurani miss azna da goges..ekekeke)

sbb ape I tak perasapkan dapur blog I neh??I penat u..keje mengaja dlm keadaan pose..ditambah panas terik di belah siang n hujan lbat di belah petang..cuaca sgt2 tak menentu..mcm emosi sy jgk..asyik tak menentu je sejak balik bercuti dr kg neh..bkn psal ape pun, hati ni asyik bergundah gulana dgn perangai askar2 kelas 1C neh..makkk oiiii tencennnnn...mcm kau masuk kelas neh, konfem kau keluar ngn perasaan menyampah2 like sampah..(suke sy gune perkataan neh..ekekke)

Tapi sy akan cube jgk sekeras yang boleh utk melawan askar2 yang tak bertauliah ni..ekekeke..agar kamu kecundang sebelum berlawan..hahaha..ayat power seyhhh...berbunga habisssssssss...hahahah

sekian..later la i upload gambo2 yang i janjikan itu..sooo tunggguuuuu!!!..mcm ahh kau ade peminat nk follow blog kau..kahkah..lawak ahh minah neh..haipp diam!!ikut suke sy okek!!..