Saturday, October 31, 2009

Bile da terasa nak makan

Petang semalam, tibe2 punye keinginan yang melampau2 untuk makan makanan kesukaan org negeri ku..LAKSAM..makanan neh lebih kurang laksa lemak..cume bezanye kau ganti laksa tu dengan lempeng yang kau gulung n gunting ala2 roti kerca gitu..leh imagine tak??bagi sape2 org pantai timur,mesti r tau kan..klu tak tahu jugak, baik kau masuk bilik duk senyap2..kang ade je yg kene sound..hahaha...tp bg org belah luar, konfem tak tahu,merasa tak penah jugak kot..hehehe..takpe2, nnti akan ku tunjukkan gambar nye..cume kene sabar je sket..hehehe..eh, sejak akhir2 neh aku suke sangat gune perkataan SABAR..dalam neh pun gune..dalam facebook pon gune..=p

so, dengan kudrat yang ade n dengan lebihan duit dlm purse ku yang makin kempis akibat kekurangan duit...ahaha..pegila jugak cr brg2 di kedai, demi keinginan melampau neh..nk cr kat pasar malam, rse nye mcm tak sedap jew..(wekkk..bajet aku masak sedap r tu..poyo..ahahk)...

kau tahu kan..nak masak neh memerlukan kesabaran yang tinggi..mau tidaknye, banyak step wooo..mula2..kene masakkan laksamnye, pastu da siap..masak kuahnye..pastu buat sambal lada kering..last skali baru potong2 ulam-ulam2..dh sudah sume, bru la leh makan...tak cukup segala aksesori neh, mne lengkap..kan kan kan..hish gedikkss...ahaks..

ok, rsenye sudah cukup aku membebel kat atas tu..kamu layan je la..hah lagi satu, jgn timbulkan ape2 isu klu aku suke sangat menempek gamba2 yang aku masak dalam blog neh..mane la tahu kan kot kot kau pk aku mcm nk promote tu la,promote neh la..WTH..sblm kau ckp pape..sila kau scroll ke atas, n lihat ape yang aku tulis di atasnye.."lakaran kehidupan insan biasa"..so inilah lakaran kehidupan aku..dan inilah perjalanan hidupku..suke sedih pahit manis masin..semenyer terlakar dlm neh...

sekali lagi aku mau cakap..jangan ngada2 untuk timbulkan isu...aku sudah penat!

cube kau lihat bape banyak langkah kene buat..ini baru sket..sbnrnye banyak lagi..
1. sediakan adunan tepung
2.kukus adunan dalam tudung periuk
3.gulung
4.neh rupe laksam selepas digulung n digunting
5.potong ulam-ulaman..klu nak lagi besh letak bunga kantan same..
6.kuah laksam..
7. terakhir..buat sambal lada kering..

da cukup lengkap segala ala make up kau (tambahan :belacan +garam halus)..barula leh makan..nak sedap lagi, letak serunding atas tu..syokkk sangat2..
mlm tu, mmg bertambah2 makan smpi 3 kali..ahaks....bangun pg td, de balance skit lagi..makan lagi (bertambah 2 kali)..tapi herannye, tak penah rase muak pown..

p/s: konfem berat aku bertambah2 skng neh..huhuhu

Wednesday, October 28, 2009

S.A.B.A.R

mcm ne aku nak buat kalau pelajar aku langsung malas untuk belajar..
cube kau cakap mcm mane nak bentuk dieorg supaya nota sentiasa lengkap...
cube kau cakap macam mane kau nak hadapi pelajar kau bile setiap kali kau bagi kerja sekolah, dieorang langsung tak peduli...
cube kau cakap, mcm mane perasaan kau bile handouts yang kau bagi tu dieorg letak merata2..kdg2 leh men pijak je..
cube kau cakap cemane perasaan kau bile kau bagi latihan dalam kelas, die hanya boleh duduk berlgak kerek di tempat duduk die..smbil bersembang ngan pelajar2 lain..
cube kau cakap cemane perasaan kau bile die kaco pelajar lain yang nak belajar
cube kau cakap cemane perasaan kau bile de pelajar lelaki penah cube untuk pegang kau..maksudnye cube nak bertepuk tampar ngan aku???anggap aku neh mcm kwn die..
cube kau cakap cemane perasaan kau bile mak ayah die mengharap bebenor dkt kau supaya leh 'ajar' anak die supaya hormat parents die???
cubela kau cakap pada aku??


p/s:
pelajar zaman sekarang tak same dengan pelajar zaman dulu atau zaman dahulu kala...kamu kene sedar, pelajar sekarang ini lagi banyak karenah berbanding ngn dulu..die tak memberontak di rumh, tp die memberontak di sekolah..dan sape yang jd mangsa??cikgu jugak..sepatutnye, semua pihak kene mainkan peranan..bukan hanya serahkan pada cikgu semata2..banyak lagi tugas cikgu nak kene selesaikan..bukan hanya masuk sekolah, bergoyang kaki di meja guru sambil menunggu kelas..bukan ok..

pastu bile cikgu da tencen, luah dalam blog, de pulak yang tak puas hati..kelako lah manusia neh..keburukan orang je yang nampak..

klu nak tahu, cikgu dah cube sehabis daya untuk beri yang terbaik..untuk bentuk yang terbaik..pham..

one more thing, cikgu bukan ROBOT yang takde perasaan..cikgu adalah manusia biasa yang penuh dengan emosi pelbagai mcm kamu!!!

Sunday, October 25, 2009

Bodohhhhh!!!

Memula skali aku nak mintk maap la buat da readers yang bace entry ku kali ini..aku tgh hangin neh..n kemungkinan akan banyak perkataan kuar yang tak sepatutnye aku semburkan kat dalam neh...agaknye hari neh hari kepanasan sedunia kot..kwn aku pown duk hangin2 sal jiran die..aku pulak duk hangin ngn mamat sesat dari planet mane ntah...

kira dasat namaposs kot..suke suki die nak labelkan aku cikgu itu la cikgu ini la..pastu boleh pulak nak ckp sal dosa n pahala ngn aku..boleh blah la...

"weh, kau msg aku dengan kegedikkan kau yang melampau tu n tanpa bagitau name kau..ingt tak dosa ke??"

bodo giler punye jantan mcm neh..dah aku tak nak layan, kau terhengeh2 nk msg aku jugak apesal!!!!..kau mmg salah org r beb..sbb aku bukannye senang2 nak layan msg org yang aku tak kenal..

langsung takkan layan...n mmg kau akan kene ngn ayat kurang ajar dr aku la...

sape tak bengang beb, hantar msg nak berkenalan...bile aku tanye kau neh sape, tak menjawab..pastu bile aku kurang ajar, kau pulak duk ungkit sal dosa pahala..pastu duk ckp aku tak layak jd cikgu....weh, kau tu nazir ke/org ppd ke/pengetua ke nak judge aku mcm tu...
bodo!!!!!!!!!!

nah..buat terakhir kalinye..sape de kenal nombor neh, sila angkat kaki..pham!!!
013-4348582
This entry was posted in

Saturday, October 24, 2009

{nO_iDeA}

Syukur sangat2 sbb aku masih lagi dapat nak mengupdate blog kesukaan ramai neh..eh eh, bknla... kesukaan I saje..besela I neh kam suke perasan sorang2..wakaka..

alkisah hari ini....
Semalam kire da set da nak bangun kul 5.30 pg..kunun2 nak goreng nasi r sblm berangkat ke sekolah n seterusnye ke pengakalan hulu..tp korang tahu kul bape aku sedar???
pukul 6.59pg tuuuuuuu...lambat seyhh..aku janji ngn student kul 7.15pg..sengallll..

Jahatla kau neh jam, kenape kau main2kan hati ku...sungguh jahat.
hahahaha..suke suki je kan azna menyalahkan jam kataknye..pdahal jam die da menjalankan tugas dgn baik dh, cume miss azna je yang gatal2 tangan matikan bunyi2an yang sungguh nyaring tu..huhuhu..

da namenye bangun lambat, hbs segala bende nak kene segera la..da la janji ngn org..10minit da leh siap segala bende..sangat segera kan..n konfem la, acara pecut memecut di litar sepang bermula..hahaha..besela bile aku ngah kelewatan, abis segala bende aku redah...huhuhu..(klu incik polis bace blog neh, mampus aku..huhuhuhu)

tp alhamdulillah, walaupun ku lambat bangun, tp sempat smpi di pengkalan hulu tu tepat pd waktunye..:D

dh antar bdak, pe lagi balik umah la..walaupun jaraknye 45km sehala...i repeat sehala ok..so klu dua hala kau bayangkan jela betapa bnyk mne minyak kereta ku digunakan..tp aku tak kesah, ku gagahi jgk semata2 ngn keadaan yang tidk menyelesakan ini..

balik umah, kemas2 umah jap..masak jap..segarkan badan..pastu terus melentokkan diri..pergh syiokk sbb perut mse neh ngah kekenyangan..hahaha...sedar2, student aku msg dlm kul 155ptg...pegi amik die n antar rumh...balikla umah dengan perasan gilang gemilang..sbb keje sudah selesaii..;D

bile balik umah terasa la boring kan...so ku mendapat idea untk buat kebab sebagai hidangan makan malam ku..g pun pg td aku de beli daging burger ngn roti pita..aahhh..cukup segala bahan, apelagi..mulakan proses memasak r..dan hasilnyeeeee....

taddaaaaaa...
heh, aku masak sendiri la..korang kene percaya okey..aku punye resepi senang je..kire ingt2 lupe r..tgk mcmne mamat kebab yang selalu ku order kebabnye di kala ku masih berada di tgmalim..kebab die mmg superb r..seriouss..stiap kli g pasar mlm konfem aku beli...hehehe..

klu sape2 nk try leh la cube...
1. aku gune daging burger..so korang masak dging burger tu tnpa minyk ok..sbb lame2 minyaknye akan kuar sendiri..
2.masukkan sos cili n tomato secukup rasa
3.then, msukkan timun+tomato+bawang yang sudah di potong dadu..
4.gaul2 jap..n tutup api
5. panaskan roti pita tu dlm oven n potong dua..kmudian sapu mayonis dalam tu..isikan dgn inti td..


see..simple je kan..boleh la cube lps neh ye...daaaaaa

p/s: mcm biasa, masak punyela banyak..tak larat nak makan sorang, I bahagikan kat kak siti...hope she likes it...hehehe

Thursday, October 22, 2009

Episod melantak di malam hari..

Erkkk..Alhamdulillah..kenyang betullll...

Hari ni, di malam ini, aku terpaksa mengangkat bendera putih tanda menyerah diri kepada MAKANAN..kunun2 ar nak diet..kire isytihar perang dah tu..tp disebabkan lapar yang melampau2 mlm neh..tmbhan pulak ngn keinginan yang masih belum tercapai lagi waktu itu..terpaksa lah aku mengundurkan diri dari medan perang buat seketika..(eh..eh..sangat annoying r die mlm neh..hahaha..)

Jadi, dengan tak semena2, jari jemari nan mulus neh (haha..wut lawak lagi) telah menekan OK kepada member ku yang telah meng offer kan diri untuk beli roti nan..baik ah kamu neh..hehehe..

sebenarnye dr bulan pose lagi I da lame nak makan roti neh


tapi memandangkan banyak sangat dugaan, so asyik kensel aje niat tu sehinggalah ke hari ni..

dan akhirnya..kini pasti..ku merasai..eh eh terlebih sudah..hahaha

Hepi tak terkata sebab dapat makan jugakk..hehehe..

kesimpulannya : azna sekarang tengah dalam kekenyangan...=)
This entry was posted in

Monday, October 19, 2009

Kuih SerI MukA GoGes

Hehehe..macam comey je name masakan aku hari neh

..Kuih Seri Muka Goges..

sweet kan..haah mmg sweet semanis kuih yang aku masak neh..tp takdela manis sesangat..aku mengikut standard piawaian kandungan gula yang diperlukan oleh tubuh manusia..ceewwaahhh..menarik tak fakta sains yang kureka ciptakan itu??boleh terima tak??atau boleh blah??=p

aku rase hari neh aku agak la terlebih rajin dengan memasak kuih yang bertajuk sedemikian itu..gpun de lagi balance beras pulut yang kubeli tempoh hari..jadi, dengan aura dan semangat yang ade neh, sepantas kilat aku kuar ke kedai cr barang yang diperlukan yang takde di rumah ku like tepung gandum n telur..kene pantas mcm kilat, sbb riso klu tetibe hilang mood terlebih rajin neh..kau jugak yang tak bleh makan..ekekeke

da, usai semayang asar brulah start berdondang dendang di dapur bujang ku...nak tgk pic yang sempat aku amik???nak...btol neh??ceh, mcm la ade yang teruja2 nk tgk gmbo kau..buang dalam lubuk pom, blom tentu ditatap oleh makhluk2 dalam lubuk tu..(eh, ade makhluk eh dalam lubuk???korang rase ade tak??hahaha..layaaannnnnn)

langkah-langkah yang perlu korang tahu:
1. kukus pulut+santan+garam dulu kasi empuk..sejukkan sekejap n then lenyek2 kasi padat...cm nak buat nasi impit gitu..ekekeke
2. buat lapisan atas tu (tepung gandum+tepung jagung+pes pandan+garam+gula+santan+telur)..kaco2 bru letak atas pulut.
3. kukuskan balik..kasi masak..
4. ini la rupe seri muka goges ku..

aku da siap agih2kan pada jiran da...takleh makan seme..lemak manyak wooo..hueheu

>>>>>sekiannn<<<<

Sekalung Tahniah+Kejelesan

Sangat jeles ar hari neh ngan kejayaan adikku menempatkan diri di kelantan..aku pulak duk terhengeh2 di gerik seorang diri...tak besh ar jd perantau..nak balik jugak sane...huhuhuhu..lambatnye mase..cepatla berjalan..leh aku tukar kelantan jugak..huhuhu

papepun sebagai kakak ku ucapkan sekalung ucapan tahniah buat die neh

eh..eh..silapla..nie muke aku la..si kakaknye..hahaha

ini muke orangnye..hah, nanti kau jadi cikgu baik2 la ye..da dpt tmpt sendiri, hepi ahh..huhuhu..duit banyak..jgn lupela hulurla skit utk org kat sini..kahkahkah..
This entry was posted in

Sunday, October 18, 2009

Eksiden

Fuh, sungguh menakutkan la pengalaman hari neh..bukan aku yang eksiden tp org-org depan aku yang eksiden..mengucap panjang r aku hr neh melihatkan kejadian2 yang mmg aku sangat fobia sejak ku penah terjebak ngn eksiden suatu ketika dulu..mulut neh tak abis2 berdoa selamat2kan perjalanan aku dari segala bahaya yang tak diingini..dahla aku sorang2 je weh..huhuhu

ade 3 kejadian eksiden..

pertama mmg betul2 eksiden..yang neh sbb langgar belakang..mungkin sbb org depan aku follow dkt sgt ngn kete dpn..so bile kete dpn die tibe2 buat brek mengejut, ape lagi terkejutla si kawan neh..tak sempat nak brek, tros tercium bumper kete dpn..alhamdulillah, aku takde pape..sbb aku jauh jaraknye dr kete2 tu..

kedua..kejadian yang hampir nak eksiden..de kete gen2 neh die suke suki je potong kete walaupun dkt selekoh tajam..mmg berani mati la driver neh..huhuhu..sedang die syok duk motong, tetibe je de kete laju dr depan..seb bek kete depan ketepi sket..tu pun kete depan tu nyaris2 nak kene divider..kalau tak mmg kene r si kete gen2 tu..seyes aku tak tabik pom ngn pemandu mcm neh..menyyusahkan orang je..seb bek org lain takde pape..

yang ketiga..kejadian neh jd mse nak dkt masuk bersia dh..bru lepas eksiden..so aku tak sempat nk tgk mcm mna kejadian tu jadik..tp seriously sgt teruk..uish, menakutkan ar...dhla mse tu hujan lebat..

kau bayangkan selama aku drive balik dr gerik-kelate or dr kelate-gerik tak penah lagi jmpe kes2 mcm neh..inilah pertama kali jd depan mata n laluan neh pulak..selama neh cume dgr dr org je..apekah de kene mengena ngn ni?aku terjmpe 2 ekor, terkedek2 jalan depan umah aku..

sebab de orang ckp, biawak neh bawak sial..ntah ye ntah tidak..wallahualam..

apepun, aku bersyukur sbb takde pape jadi ke atas aku..alhamdulillah..

Saturday, October 17, 2009

JoM KenaL InsaN yAnG bErnAma..

Jap..jap..hah konfem korang pk bukan2 kan pas terpandangkan title sebegitu..kan kan kan..jgn r nak tipu la..mesti mcm2 persoalan timbul like.

"eh, azna neh nk cite sal pakwe die ke?"
"ade orang baru ke?"

HAHAHAHAHAHA

aku saje je nak buat gimik kat atas tu..sebenanrnye aku nak cite sal diri aku je..takde kaitan ngn sape2 pom..itula, len kali nak masuk umah orang kene bagi salam dulu..jangan main terjah je..eh..apehal pulak nak masuk umah..aku neh buka blog bkn buat buka rumah (open house)..hehehe..

aku ulang sekali lagi, aku cume nak cite hal diri aku je..bukan org special ke ape ke..takde..so sape2 yang tak teruja nak bace sila blah..mmg aku taknak buat ape2 kenyataan tentang hal2 sedemikian buat mase sekarang..sbb taknak korang buat gosip..ceh, mcm artis plak de gosip2 neh..kahkahkah..berangan r kau neh azna..huhuhu

Siapakah gerangan yang bernama Noor Azna bt Awang??

Nah, tatap dulu muke milik empunya nama neh..klu sapa2 da kenal buat2 senyap je la ek.jangan menyampuk...hahahaBeberapa perihal yang patut kamu tahu..
  • seorang yang sangat pelik dari segi perangai..sebab mcm2 emosi leh jadik..kejap leh cool, kejap leh hot, kejap jd ribut..hahaha..pelik kan...mcm ikut musim pulak..
  • sudah ditakdirkan menjadi seorang guru, walaupun jauh di dasar hatinye suatu waktu dulu mau jd ahli forensik..tp tak kesampaian..mungkin de hikmah jgkkan..gpun aku da mula sukekan job neh..
  • die neh jenis pemendam perasaan..tak reti nak terus terang, sbb die riso kot2 org tu terase hati..walhal hati die neh dah membuak2 marah dah..bernanah ade jgk kot..hahaha..n die ni klu die suke kat sumone , smpi ke sudahnye die takkan mengaku..simpan aje perasaan tu..pemalu la katakan..hehehe
  • sangat2 tidak suke melipat n membasuh kain. die lebih rela membina bukit kecil dulu dalam rumah barulah terhengeh2 nak melipat n membasuh..seb bak kat umah sewa die takde lg mesin basuh..klu tak lagi2 la die liat nak basuh kain..hahaha
  • tp die sangat2 suke masak n cube resepi baru..stu lagi yang die suke bab menanam sayur2/pokok bunga..mmg fun r klu kamu bekerjasama ngn die dalam hal bertani neh..ehehe
  • sangat tak suke bile keadaan rumah yang agak tak tersusun..sbb die pk "rumahku, syurgaku"..so dalam segala segi kenela kemas, teratur n bersih..sbb kat sinila die nak release tensionnye lps sehari suntuk berperang dengan askar2 bersia..huhuhu
  • die lebih suke terperap dalam rumah bertahun2 dr berada dalam kumpulan orang ramai yang menyesakkan..huhuhu
  • pantang ade petai ngn budu..konfem berpinggan2 nasi bertambah..beselah, anak jati kelantan yang tulen..ginila jdnye..hahaha
  • suke bawak kete laju2..tmbah2 bile die under pressure..konfem jd racer di tengah jalan..huhuhu..
  • impian yang die nak gapai pasni...mula2 nk dptkan M dulu pastu baru P..cbelah teka ape die..hahaha
wah, banyak giler cite sal pemilik name neh ye..eh tp klu nak cite secara full version rasenye sehari semalam tak ckup..sbb panjang bebenor..hahaha..ckup jela yang ini..ala ku letak pom sekadar untuk menambahkan cite2 dalam blog aku neh aje..bukan niat utk promote diri ke hape..nope!..saje gedik2 santai aje..hahhaa..
This entry was posted in

RiaNg RiA di BuLaN SyaWaL

Memang tak sah kalau sekolah kau tak buat sambutan hari raya kan..konfem kau akan rase mcm tak puas hati tahap bagai ahhh..rse nak hentak2 kaki depan pengetua je..mcm kau nak mintak gula2 dari ayah kau, tp ayah kau tak bagi..cube kau bayangkan mcm mana sikap kau dulu2..hahaha..heh azna neh, tak buat sambutan hari raya pom nak kepoh..

Eh, seriously mmg aku akan kecoh+kepoh sbb rase mcm tak lengkap r takwim sekolah klu sambutan2 mcm neh tak buat di sekolah..yela, aku jeles r tgk cikgu2 aku mase di sekolah dulu, tiap2 tahun mesti je ade jamuan kat sekolah..so skng neh aku cikgu, aku pom nak lalui mcm cikgu2 aku dulu...mane aci kalau tak buat!!!..hahahaha..

Mungkin big boss telah dengar rintihan kami ini, (ceh mcm takleh nak masuk je ayat neh ) akhirnya adekan jugak sambutan hari raya secara ala kadar..takpe ala kadar pom, aku tak kisah, janji aku leh tempek muke2 ceria kami dalam neh..ni la misi utama aku, tempek gambo!..sumpah giler kamera minah neh!..hahaha.

Tapi sbb 'giler kamera' sangat, sampai tersikit ku ambik gambar..hahahah..korang layannn je 1: kelihatan para pelajar da tak sabar nak makan neh..banyak betol makanan depan mereka.. 2: pengerusi kelab guru dan staf (KEKAS) buat ucapan sket.. 3: acara potong kek oleh big boss dgn kak sal (PK1)

ini wajah-wajah ceria cikgu smkbf


dan di bawah neh adalah juadah yang kusediakan untuk sambutan hari raya semalam..korang tgkla betapa semangatnya aku neh nk beraya..3 bende di buat oleh aku seorang saje..hahaha...tp mmg letisss r..sungguh..


hah,bawah neh adalah steps untuk membuat puding trifle..wah, terlebih rajin aku neh siap nak tunjuk cara-cara untuk buat puding neh...hehehe..

1. aturkan kek apolo yang dipotong dalam bekas
2. letakla buah-buahan koktel dalam tu..renjis r sket air koktel tu..utk lembabkan kek
3. masak kastard dan letak atas lapisan kek td..biarkan sejuk dulu..brulah leh masak jeli kristal
4. dah sejuk, letakkan buah-buahan koktel yang lebih..klu rse nak cantek n duit banyak, letakla buah kiwi atau buah pic..
5. barula letak lapisan kristal dalam neh..

6. inilah hasilnya..3 lapisan..

Friday, October 16, 2009

Kes..Kes..Kes

Tengah syok duk layan cite hindustan kat TV2...tetibe hp ku berdering..ceh..mse ngah syok2 neh, de je org nak kaco....
Aku tgk hp, no baru nek..maksudnye no yang takde dlm senarai my frenlist r...so gini la serba sikit alkisahnye..

azna: assalamualaikum..

pemanggil: wasalam..

azna: ye, sape neh?
(suara aku da len mcm da mase neh..tencen r sbb no tak dikenali nek..pasti laki pulak tu)

pemanggil: khairul

azna: khairul mane pulak neh?
(mse neh duk recall balik ingtan neh kot2 mmg de kwn aku name neh..tp takde pommm)

pemanggil: dah awk neh sape?

azna: aik?awk tanye saya sape sy.pdhal awk yang cal saya dulu.cemane awk dpt no sy neh?

(mase neh aku da angin da..bleh plak die tanye gitu..sengal ke hape mamat neh..)

pemanggil: saya men teka je..ubah skit2 je nombor tepom kwn sy..

(wah, slumber giler die ni.weh ko ingt aku layan ke org mcm kau neh..)

dan2 je aku mendapt idea yang bernas..sila la bace ayat yang ku beri kat mamat gila neh


azna: eh, awk sedar tak yang awk ngah bercakap ngn bini orang!!

(aku mmg nak gelak dh bile ckp gini..tp kene kontrol beb..takleh...nnti kantoi tipuan ku ini)

pemanggil: iyeke..ohh sori la.(tros die off kan panggilan)

p/s: mmg aku takkan layan r lelaki yang jenis mcm neh..nak ngorat pompuan hanya dengan cara gini..nampak sangat kau neh desperate tahap gaban..hahaha

Wednesday, October 14, 2009

BetUl Ke akU NeH??

Mula2 skali..ku mahu mintak ampun dan maap sbb ku tak mampu nak update entry seterusnye tentang kejadian yang berlaku semasa ku bercanda di pulau banding utk hari yang ketiga..hahaha..

Sebab malam neh ku jadi tak keruan..like lagu irwan dangdut..

cinta tak keruan..
bikin penasaran..

opps..i ingt bait neh je dr lagu neh...da lupa da..dulu selalu jgk nyanyi..dulu tu maknanye mase kecik2 wokeh..bukan sekarang..zaman muda mudi neh ku hanya layan lagu rock je..like i said before..ROCK Bebeh!!ROCK..hahaha..

baiklah berbalik pd topik td..ku jd tak keruan sbb luse ada sambutan hari raya peringkat sekolah..pastu konfem r cikgu kene bwk mkanan kan..ok, i tak kisah klu nak bwk makanan..mslhnye skng neh, i ditugaskan utk masak kuah kacang seramai 150 org..weheee..ramai tu yng akan merasa..n sgt2 menakutkan..

ya, mmg ku bleh masak..tp ku takut ar..sbb suasana di kg tak same ngn suasana kat sini..cehh!alasan..hahaa

"itula azna, sape suh kau menganggukkan aje..skng bile da rase kecut, bru nak gelabah..
jom kite gelak kat azna...
HAHAHAHAHAHA..."

tolong doakan i eh hope i dpt buat sesedap di kg ye..hahaha...berdebar ahh...mase neh r bru terase nak panggil mummy dtg sini utk jd tukang rasa n komen..klu i sorang2, i ikut citarasa i je..klu mummy i ade, mummy i tau sket..besela org tua2..bnyk petuanya..mne nak same ngn org mude mcm i neh..

dlm berdebar2 tu..ade hati lagi nak buat puding trifle ngn pulut kuning (nasi kunyit)..tgk la cemane keadaannye..

akan ku tempekkan muke2 masakan i kat dlm neh..konfem 100%..hehehe

Tuesday, October 13, 2009

sambungan Part 2

Haah, ni adalah sambungan bg isi kandungan yang belum abisku ceritakan pd bhgn kedua, hr kedua berada di tasik banding..

tapi sayangnye utk bahagian ni, takde gambo tau..sbb aku kene menyelam dlm air, tak leh nk bwk kamera..eh eh, jgn cite lagi tak suspen r..hahaha..

ok,mcm ni..lepas je aktiviti meredahi hutan belantara memburu bunga rafflesia (bunga terbesar di dunia..rsenye da btol..)..tapi aku tak leh nak masuk r ngn ayat td..mcm skematun je n ala2 suspen gitu..hahaha..tp, takpela janji ROCK BEBEH!!!hahhaa

petang tu, pas zohor adalah acara mengembara di dalam utan atau dlm bahasa omputihnye jungle trekking..serious bg sape2 yang takutkan pacat, program ini adalah antara program yang kau menyampah habess..so do I..sebelum dtg sini, da bwk siap2 kelengkapan yang sepatutnye utk menghalau pacat..seyes aku tak suke kan kau wahai PACAT..kau tak ensem..kau huduh..cemane aku nak jatuuh centa..hakhak..ok just kidding ye..dun take it serious..

mmg hajat di hati nak bwk r kamera...tp tak dpt..sbb kiteorg dh dipesan siap2 oleh pegawai sini, sblm masuk dlm utan, kami kene redahi tasik yang dalamnye 50meter (fuyyooo dalamnye..wawawa..tambah emosi sket dlm neh..ekekek)..mmg tak jejak bumi r..kau kene pegang kuat2 kat tali yang merentasi dr pulau A ke pulau B..sungguh sgt mencabar keimanan kamu..ceh!..tapi I enjoy habes bersama2 dengan geng2 bujang yang len..cikgu laki tak join kami ye..ingt tu!..hehhee

sepanjang kami meredahi tasik tu, kami asyik bergelak ketawa je..smbil2 tu mulut asyik bg semangat kat member2 yang kurang semangat..aku pun tak terkecuali jgk..tp i kuat la..hehehe..

part nak smpi tebing lagi2 la teruja, korang bayangkan tanah tempt kami nak jejak tu lembut giler..smpi kaki2 kamu termendap kat bwh tak leh nak bergerak..alih2 berkubang lagi kami cm kerbau masuk dlm sawah..hah mcm tu la rupe kami..satu badan de tanah..smpi muke pun ade..tp ketawa sentiasa ada bersama kami..ish..tak hengat dunia duk ketawa..

bile dah leh bangun, tibela acara meredah hutan pulak..hah time neh la mcm2 kejadian jadi..mula2 masuk ok lg..tp bile makin ke dlm, sungguh mencabar mental n segala emosi r..sbb makin lame makin gelap jln dlm tu..ye la dh makin ke ptg kan..grup kami mmg dh jauh dr belakang..sbb lambat bertolak sket..tp takpela sbb kami ramai..huhuhu

ade satu part tu, mmg mental aku tibe2 jd mcm down..sbb aku rse mcm nak sesat je..ye la, jln kuar langsung tak jmpe...pastu hr mkin gelap, itu yang mendown kan aku..acap kali jgkla aku ckp kat kakak2 aku tu yang kite mcm sesat je..tp dieorg tetap maintan..kuatkan semangat aku..huhuhu..n tibe2, mungkin sbb dh down sgt, de "bende" kaco aku..bende tu takde menyerupai sape2..hanya kedengaran suara je..bkn aku je yang dgr, kak ifah pun dgr same..tp kak ifah nak sedapkan hati aku ckp tu pegawai perhilitan kot(pdhal sbnrnye die taknak aku tegur "bende" dlm tu) tp tu la..seb bek aku tak tersebut ckp "sape tu"..klu tak nasib haru r aku hr tu..nauzubillah..mintak jauhla..huhuh..

so bg sape2 yang nak masuk hutan, jgn tegur atau ikut sape2 yang kau jmpe dlm hutan tu..melainkan kau kenal die..PHAM!

lepas tu, de kejadian lagi..mase nak menuruni bukit, hujan lebat..jalan sudah tentu lcin namaposss..pastu jlnnye curam..nk turun kene pakai tali..sumpah r giler..smpi aku terguling jatuh..seb bek tak smpi ke bwh..sempat jgk berpaut di ranting kayu..cume yang mlngnye punggungku tersangkut di tunggul kayu..ya rabbi..sakitnye..Tuhan saje yang tahu...mmg mase neh nak bangun pun ssh..tp aku tetap gagahkan..demi nak cr jln keluar..huhuhu..

dan alhamdulillah, akhirnya jmpe jgk geng2 student lain..melepak di stu stesen yang agak killer jgk la..sbb hujan, tak leh nk teruskan jgk..nk taknak...kami kene angkut ngn bot...huhuhu..

cube korang bygkan, mse neh dh tak ingt pacat dh..yang kami ingt nak balik je dgn selamat..sungguh kau..sgt2 menakutkan berada di dalam hutan tebal tanpa guide sape2 yang arif sal utan..

inilah antara pengalaman yang paling manis dan pahit tak dpt nak kulupakan..setiap kali teringat sal kejdian2 neh,nak gelak pun ade..insaf pun ade...fobia pun ade..huhuhu..pape pun aku bersyukur sbb aku masih lagi selamat..dan yang paling besh tak kene gigit pacat pun sepanjang berada di pulau tu..heheheh..

>>>>habis sudah cerita azna untuk hari kedua<<<<

BerCaNda Di TaSiK BaNdIng+HuTaN BeLum-PaRt 2

Now, I nak cite sal kejadian yang terjadi sepanjang hari kedua berada di atas pulau tersebut..hari kedua sungguh besh..pagi ade aktiviti water confidence..sepatutnye aktiviti ni dibuat mse hr pertama smpi, tp memandangkan kami jejakkan kaki di pulau ni dh lewat (ceh ayat skema aje)...so, acara beriang ria di dalam tasik ditunda ke esok paginye..ooohhh..I tell U sungguh mengujakan...seyesss...I masuk sekali tau..ekekeke..lets look to da pictures..hehe

//ini mase nak lepaskan pelajar lelaki n perempuan//


antara ragam yang sempat dirakam..
skang, turn cikgu perempuan pulak nak test power..hahaha
ini pulak, aktiviti cikgu lelaki..


muke-muke selepas bermandi-manda
for ur info, ptg tu mak aku cal..nak tanye kabar anak die la..n tak pasal2 dibebel oleh mak I sbb terjun dlm tasik..bknnye ape, mak I risokan I tu..tp papepun I tetap selamat..syukur, takde pape kejadian sepanjang berada dalam air..:P

Abis je aktiviti neh, students kene bersiap2 utk aktiviti survival pulak (masuk utan n cube survive utk hidup dlm hutan berbekalkan beras, sardin n beberapa keperluan yang disediakan..mcm mane mereka nak msak segala keperluan tu..ini maksudnye ikhtiar hidup..)I tak pegi, sbb kumpulan cikgu de agenda lain..hehehe..jom kite tgk pe aktivitinye..

aktiviti: melawat pulau rafflesia-kat sini banyak giler pokok rafflesia atau nama lainya ialag pa'ma...

guru-guru sebelum naik bot utk ke pulau rafflesia

sesudah sampai di pulau tersebut..mcm2 aksi ada..hahhaa
tapi sayangnye, mase kami pergi tu, bunga pa'ma da layu terkulai rebah ke bumi..sbb da cukup harinye untuk berkembang..bak kata abg din(pegawai perhilitan) bunga pa'ma akan berkembang bile cukup 9 bulan (mcm ibu mengandung je kan) n aku layu selepas 3 hr ia berkembang..kejap sungguh..jd kami dpt lihat kudap bunga pa'ma je la..banyak..muncul di atas akar liyana..sungguh unikkan..Subhanaallah..

I rase da penat la U cite sal aktiviti hr neh..ade banyak lagi..nnti i sambung mlm ye..sbb i kene bersiap2 utk berbuka puasa pulak...daaaa...

Monday, October 12, 2009

BerCaNda Di TasIK BanDing+HuTaN BeLum-PaRt 1

Wah, lame giler aku tak update blog terchenta ni..sungguh aku sangat bz menyiapkan segala kerja selama seminggu sebelum aku bertolak masuk ke hutan belum utk PROGRAM PERKHEMAHAN RAKAN MUDA..
ye..bz..bz..bz..

Bz nak siapkan senarai nama pelajar, beli brg2 yang patut dibeli, bg taklimat skit kat students n mcm2..pastu nak beli brg utk diri I lagi..da name tak penah g camping, so bile time neh..terkocoh-kocoh r nak beli mcm2..like beg camping la, kasut sport, n brg2 tambahn lain..

Biar je la gambo2 di bwh ini bercerita tentang perjalanan ku sepanjang hari pertama berada di pulau PERHILITAN..

semasa sampai di jeti tasik banding



meredahi tasik banding yang selame ni aku cume dpt tgk dr atas jambatan je...hahaha



sesampai di pulau, pelajar diberi taklimat oleh pegawai PERHILITAN


aktiviti di malam hari..hehehe...


usai sudah aktiviti pada hari pertama (Jumaat,9 oktober 2009)..akan ade sambungan utk hr esok..:)

Wednesday, October 7, 2009

Keajaiban terjadi..

Tadi, tetibe tangan gatal nak pegi klik pd nuffnang..Ya rabbi, sungguku tak menyangka..satu keajaiban telah berlaku dalam nuffnangku..mmg mata melekat2 r di skrin laptop neh...sbb mcm tak percaye..rse nak tampar2 je pipi gebuku neh..tp I taknak, sakit maaa..(hah tau sakit..poyo nak tampar pipi pesal..hahahaha)..ok2, aku kene accept yang perkara ini adalah kenyataan dan bukan imaginasi ku ok..hahaha..hah, korang nak tahu ke pe keajaiban yang terjadi di setiap pelusuk nuffnangku..

taaaddaaaaaaaaaaa....




cube lihat kat bwh tu, walaupun I dpt RM1..tp da memadai..sbb de jgk org yang sudi click n click pd ads yang ku lekatkan samada di atas atau sebelah kanan kamu tu..thanks a lot..nnti click la lagi ye..if de kesempatan n duit bertambah2, I banje roti canai kosong kedai mmak satu..hahhaa..klu berjumpela..hehehe..ku sayang kamoo..hehehe
This entry was posted in

Sunday, October 4, 2009

Kesedihan milik dia..

Tidak tahu bagaimana nak mulakan lakaran cerita milik insan bernama Noor Azna binti Awang..sungguh sukar n perit untuk membuat keputusan..namun untuk kebahagiaan semua, aku relakan walaupun sakit yang akan aku dapat..takpelah, mungkin dah nasib aku..dulu2, mase aku secara rasmi aktif balik dengan blog, aku tak ingin kisah duka ku n segala kepahitanku orang lain nampak..sungguh aku taknak kongsi segalanya..sebab aku rasekan itu adalah hak peribadi diri aku..cukuplah kalau sekadar diri aku je yang tahu tentang setiap inci dugaan yang aku terima...ye, sekarang ini pun aku masih berpegang pada prinsip itu..aku takkan buat begitu..

Lepas aku buat status "saya sedih" di YM n juga di FB, ramai betul rakanku yang begitu ambil berat tentang keadaan aku..ia sangat2 buatkan aku terharu sebentar..rupenya ramai betol yang sayangkan aku..tp maafkan aku, aku tak mampu menceritakan segalanya kepada kalian semua..ckupla dengan jawapan RUMIT, sudah ckup ku hrpkan untuk kalian pham tentang keadaan sbnr diri ni..HAHAHA..seolah2 takde motif bukan??biarlah ape yang nak difikirkan..yang penting hal peribadi aku, tak perlulah bagi aku uar-uarkan dalam ni..Di sebalik wajah ceria ini, sebenarnye tersimpan 1001 duka yang tak mampu diungkapkan..ape2 pun terima kasih buat member2ku yang duk msg ym n fb tanye sal keadaan aku yang tak berapa stabil skang neh..=)