Friday, November 27, 2009

video

Aku ini wanita biasa
Bisa sakit luka karena cinta
Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga

Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

Reff:
Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih
Maafkan aku bila hasratku keliru
Surut gairah jiwamu
Ku yang dosakan cinta kekasih hatiku

Kekasih hatiku maafkan aku
Aku wanita biasa

Dingin sepi kerap menyapa
Air mata jatuh lukisan raga
Kadang ku kuat setegar karang
Kadang ku rapuh lemah liar merana

Back to Reff

Maafkan aku


p/s: layannnnnn dan amati bait2 lagu neh.. =)

Mode: Aidiladha

Sape cakap Hari Raya Haji tak semeriah dengan sambutan Hari Raya Puasa..sambutan kat sini sentiasa meriah..memang kedatangan 10 Zulhijjah di sambut dengan perasaan gumbira oleh penduduk di sini..walaupun musim sekarang musim tengkujuh kat negeri neh, tapi Alhamdulillah 2 3 hari sebelum kedatangan hari raya, takde hujan pun yang menitik turun dari langit..

Ape yang beza dengan sambutan raya kurban dengan raya puasa ialah dari segi juadah yang disajikan..kalau raya puasa, kita akan sajikan pelbagai rupa dan bentuk kueh mueh dan juga aneka masakan..pastu bertanding sapa paling banyak buat kueh raya..hahah..tapi raya kurban, kita akan sajikan dengan pelbagai lauk pauk daging sahaja..

Kalau kat sini, lepas kami tumbangkan lembu,geng lelaki atau veteran lelaki akan melapah daging tu utk diagih2kan sebanyak 7 bahagian..manakala geng wanita akan duk dapur..ber sok sek sok sek sesame mereka sambil tangan giat mengupas bawang n pelbagai bahan untuk masak..lepas tu tuan rumah tempat korban tu akan ambil bahagiannye dan bermulala aksi masak memasak beramai2 di dapur beliau..macam satu famili..secara tak langsung kau kenal aku, aku kenal kau..jadi makin eratlah silaturrahim sesama umat Islam...cewahhh..hehhee...dah siap, kami akan makan ramai2 secara berjemaah..mase neh macam2 hidangan ade..start dari daging+hati+limpa goreng, singgang daging, acar mentah, perut dengn air cecah, sambal..sumenye masak dari lembu tu la..lepas tu makan bersama2..meriah I tell U..kalau tak caye meh datang sini..meh2..hahaha

Beb, neh baru intro..lom masuk cite sbnrnye lagi..Wah, panjang gilezz intro aku..asalnye nak cite sal alkisah korban yang aku buat tahun neh..(first time tu beb)..tapi I terlanjur bercerita pasal kejadian yang selalu jadi di tempat I klu musim raya haji..hehehe..

Ok..Mula2 sekali mcam bese,bangun pagi seawalnye..siap2kan diri..pastu pekena nasi dagang buatan I..buatan I ok..hehehe..sebelum pegi masjid untuk solat sunat aidiladha..

~nasi dagang neh buat simple aje..sekadar untuk bekfes sebelum ke masjid~

dah abes semayang, balikla umah..makan lagik..bertambah 2 pinggan pulak tu..besela my feveret,tak leh nak buat ape dah..hahaha..da kenyang sume..pakai tudung n tros ke tempat kejadian..iaitu tempat lembu itu bakal ditumbangkan..

sebelum tu sempat lagi gatal tangan bergambar dengan kezen2 I..aksi neh dirakam selepas sesi jual beli dengan empunya lembu tu...hah kau ingat korban neh bleh memain ke..ade cara jugak..kene pegang tali lembu tu..pastu duk berjual beli..dengan lafaz ok..

lepas tu, mase dieorang da ready nak sembelih, kene niat pulak..mase lembu neh nak dikorbankan air mata die menitik jatuh ke bumi...tak sampai hati nak tengok..mase kene sembelih pun tak sampai hati..beselah aku neh kan sensitif sket..huhuhu

nah neh gambo2 di ambil mase dieorg tgh bergelut nak kasi baringkan lembu tu..bagi senang nak disembelihkan..
~cube tgk di matanya..mengalir airmata..~


sekarang neh aktiviti melapah daging lembu..geng2 laki buat keje neh..lepas tu akan diberikan kepada geng wanita untuk di masak..sebelum aktiviti makan beramai2..
balik umah pulak, aku, adik2 n my mom masak2 utk sedara2 kami pulak..bergotong royong masak ape2 aje..last year gotong royong umah mak ngah aku, tpi diz year turn abah pulak..pastu panggil sedara2 makan ramai2 kat umah..besh gilerzzzz...(opss sowi tak sempat nak snap pics lauk pauk tu..)..selebihnye daging tu diagih2 kan kepada jiran2 n org miskin sekitar kampung aku..

habisla alkisah cite hari raya aldiladha neh..esok bermula aktiviti makan gulai kawah..banyak betul kenduri taun neh..kenduri aku bile pulak ek??hahahha..

Thursday, November 26, 2009

R.A.Y.A

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
ku tujukan buat:
  • family ku yang tersayang (ming,abah,pipah,aliaa,judin n tikah)
  • suadara mara ku belah abah - esok kite pakat korban ramai2 ye depan umah pakcik naim..=p
  • saudara mara ku belah ming
  • buat org yang tersayang.. =p
  • buat suma kawan2 ku yang berada di seluruh pelusuk malaysia neh..
  • dan tak lupa buat muslimin dan muslimat yang sempat menyinggah di blog aku yang tak seberepa neh..
nasihat : jom kite pakat robohkan tiang diet kite utk raya kali ini..lepas raya, kita pakat diet balik...rugi kalau tak merasa daging korban..kemanisannya lain dripada daging biasa..... =)

Monday, November 23, 2009

Terkilan

Beberapa hari kebelakangan ni, banyak perkara yang berlaku n semuanya men terkilankan hati aku yang kecik ni..sungguh aku sangat2 tertekan especially bile aku teringat muke2 itu..muke2 yang dulu aku anggap mcm ...(anggapan baik ok). tp skng aku da tak rse mereka tu sesuai dengan title tersebut..terase mcm da tak boleh nak dipercayai da..(biarlah...aku selalu pujuk hati aku neh..)

tapi seb baik ade orang tu..ajar aku utk jadi hati kering mcm die..hahaha..

p/s: baru je selamat jejakkan kaki di kampung dengan aman n selamat semalam..walaupun sepanjang jalan hujan lebat tak henti2..
This entry was posted in

Tuesday, November 17, 2009

Makan-makan sampai kenyang

Tarikh: 16 Nov 2009
Tempat: Kelab Kilat TNB
Masa: 8pm

Program untuk hari neh adalah jamuan akhir tahun sekolah..maksudnye setiap sekolah mesti kene buat program neh..mmg acara rasmi r...tak buat maunye cikgu2 buat perhimpunan haram memboikot sekolah..ade kew?kahkahakah..

So, ekoran kerana kehidupan sekolah kami yang amat daif..bkn daif sbb kami takde duit..mukan..tp kedaifan tempat2 yang exclusive untuk dibuat makan2 yang grand..jadi kami membuat lew acara makan2 ni ala kadar di satu tempat yang ku kire ok jugakla..(cube rujuk kat atas..mls nak taip)..

makan western food seyh..hilir r kami neh (ore kelate punye stail)..kan kan kan..so jgn korang ckp kami duk hulu, kami tak leh nak makan bende2 gini..hahaha..tp klu makan nasi mesti lagi syok kan..de tomyam,ikan siakap,sayur goreng..wahhhh syoknye klu pat mkn nasi..da la lapo skng neh..ahahahaa...

da penat bebel sorang2 dlm neh..layannn aje gambo bwh neh...

~muke I n muke kak siti~

~muke-muke ceria~


~santapan kami keluarga SMKBF~

mknan bole tahan sedap jugakla..okeyla kot..hehehe..habis segala acara sume mcam dalam kul 10lbh..balik umah dengan kekenyangan n mcm bese aku pun bing menidokan diri..like ular sawa..hahaha
This entry was posted in

Sunday, November 15, 2009

Cerita Semalam

Semalam merupakan hari outing sedunia bersama dengan kak ct..kenapa sedunia..ok, meh sini aku nak cite..
pertama; sebab meronggeng ngn kak ct..kategori bujang+berkahwin..hehehe
kedua; aku drive kete dr gerik ke penang wooo..mane penah aku wut mcm tu..seyes cuak mase mula2 nak ke sane..mmg stail aku gini pun..bole drive,tp agak kecut sket bile nak drive tmpt baru..riso klu termakan 'buah langsat'..kahkahkah..tp mmg kami da termakan buah langsat pun mse nak cr jambatan penang tu..terikut jalan salah..sudahnye sesat kejap..hahaha..(kak ct,sori ye I tercite kat dlm neh..)

target kami nak tgk wayang dulu..mmg plan nak tgk cite neh...


tgk iklan mcm gempak je cite neh, rupanye bese2 aje..intro mmg boring giler...aku tak penah2 masuk panggung ngantuk&tertido..tp bile tgk cite neh, leh wut aku tertido 2saat..hahaha..

pastu, da abis cite neh..ronda2 sekitar queensbay mall smbil shopping..da letih shopping..g makan kat seagate..konon2 nak menikmati aroma pantai r..hehehe

ini kak ct..

ini saya..

pastu g shopping kat bukit jambul pulak...kul 930mlm baru gerak balik gerik..smpinye dkt kul 1130mlm...

letih..tp hati mmg hepi..hehehe

Tuesday, November 10, 2009

Sape cakap cuti sekolah....

Petang tadi baru abis meeting terakhir bersama cikgu2 sekolah ni..punyela banyak amanat yang diperturunkan sebelum abis persekolahan untuk tahun ni..
dan hari ni jugak genap setahun aku menjadi seorang guru...happy 1st anniversary to me..hahaha

ni antara beberapa senarai yang perlu aku kene sudahkan sebelum cuti:
  1. kene lengkapkan buku rekod mengajar
  2. memandangkan aku ni setiausaha untuk panitia..so kene pastikan fail lengkap..
  3. kene lengkapkan jugak buku jadual kedatangan..
  4. pastikan fail persatuan di lengkapkan dan di serahkan kat PK KO
  5. hari selasa next week kene kemaskan meja guru..sbb next year de perubahan muke baru kat bilik guru..
  6. kene pulangkan segala ABM atau buku rujukan yang aku pinjam di library or mane2 tmpat..
  7. kene simpan fail peribadi pelajar di bilik PKHEM
  8. kene siapkan n kemaskini fail PEKA Sains..
kalau tak lengkap, mahunye pihak sekolah kol kau suh datang sekolah balik walaupun time tu kau tengah cuti..tak sanggup aku...klu sekolah sebelah umah aku je, tarak hal..huhu

lepas tu pulak, cuti sekolah tahun ni mcm tak besh sbbnye..
  1. aku kene datang sekolah balik pada 7hb disember sbb nye 8hb disember kene bertugas sbg guru bertugas SPM..tencen!
  2. 22hb disember de mesyuarat guru kali pertama utk sesi 2010..
  3. 23hb disember de mesyuarat panitia pulak..

sungguh tak puas hati lol..jarak kg aku ngn gerik bukannye sejengkal..tp beribu2 jengkal..aiyooo apesal la buat tarikh tak pk org2 yang duk jauh mcm aku neh??bukannye aku dpt elaun pun..kalu leh claim, aku tak kesah sgt..dhla bukak sekolah 4hb januari..lambat lagi..takkan aku nak stay sane berminggu2...boring beb!..

so sudahnye..sape cakap cuti sekolah adalah honeymoon utk cikgu2 mcm kami neh..takde ok..kamu kene sedia anytime kalau pihak sekolah nakkan khidmat kamu...sabar aje la..

Monday, November 9, 2009

HoneyMoon SMKBF @ LanGkawi IslaNd

hari pertama bertolak dr SMKBF


sampai di Jeti Kuala Perlis..nek feri pulak


malam tu, pegi meronggeng jap smbil cuci mata..hehhe..besela org bujang =p

Hari Kedua di Langkawi..
aktiviti: jelajah pulau+underwater world+meronggeng lagi..


ngah dalam bot, bru nak bertolak ke pulau dayang bunting..


pulau dayang bunting+tasik dayang bunting


menurut mitos, sape2 yang minum air di tasik dayang bunting, die akan bunting..atau pun dlm bahasa sainsnye tahap kesuburannye meningkat..tak tahula betul ke tidk mitos neh..tp besh g sini..sgt cantekk..(aku tak mandi, sbb tak pandai berenang..ahak)
bergelak geli dengan ikan keli kat tasik dayang bunting..
lepas g pulau dayang bunting..kami singgah di pulau singa besar sbb nak tgk pemandangan burung2 helang menyambar makanan kami.. =)


dah puas tgk aksi burung2 tu, bergerak ke pulau beras basah pulak..kat sini aktivitinye hanyala cuci mata tgk mat2 saleh (hahaha) ngn mandi di pantainye yg sgt cantek..
petangnye pulak..masuk underwater world..antara gamba2 yang smpt dirakam..



malamnye..aktiviti bebas..so kami memilih untuk meronggeng sahaja sambil makan2 aiskrim+minum2..hehehe

hari terakhir kami di atas cabel car..di geopark Langkawi..
perasaan: sangat beshhhh..rase nak nek lagi..tak puas..hahaha


bg makan arnab ngn rusa..besh besh n besh..sebelum balik..adalah aktiviti shopping..mcm2 ada.. =p

p/s: rindu sangat...rase mcm nak pegi je lagi..

>>>sekian<<<

Thursday, November 5, 2009

Jodoh II

aku nak kongsi stu kisah benar n bukan sesekali dicipta khas dari Miss Azna.. ;p

Pengalaman hidup neh berdasarkan dr kakak kepada kawan aku..biar aku kenalkan die dgn N..

mcm yang aku citekan sblm neh dlm JODOH bahagian 1 (ceh, bile pulak de part 1 utk entry hr tu hah??)...bile si hawa neh jejak je kaki ke alam dewasa (umo 23th ke atas)..soalan (bile nak kawin?) yang lazim ditanye..mcm tu la yang jd pd kakak N...die sangat2 tensen dengan pertanyaan yang mcm2 dr org kampung....org kampung die tu sgt annoying..slumber badak je die labelkan kakak N dengan status andartu..ckp tak laku la...ckp itu la..ckp inila..sengal ape punye org kampung mcm neh..sebok betul jage tepi kain org..kain sendiri kene taik ayam pun tak sedar..huhuhu

masalahnye dieorg neh bukan saje duk kaco emosi kakak N malah emak N pun dieorg kaco..punyela berhati busuk mereka neh..smpi emak die duk nangis2 pk sal anak2 dara die yang tak kawin2 lagi..iye aku pham hati seorang ibu..sape tak susah hati kan kalau org kampung asyik duk mengata anak kite..pdahal anak die tak buat salah pape pun..hanya lambat kawin..itupun korang nak jdikan isu..so pathetic..

untuk di pendekkan cite neh, kakak N dengan nekad hati terima je lelaki yang dtg pinang die tu..bile kite kawin dlm keadaan paksa..tmbah2 laki tu bkn ciri2 yang kau nak..sape sanggup hidup kan..pastu pulak, tak kenal asal usul laki tu..kakak N terima aje demi nak jage maruah si emak n kuarga..

dan korang tahu ape sudahnye hidup kakak N....hujung taun lps, die dh bergelar janda..sedih betul..muda2 lagi dah jadi janda..

aku tak tahu la cemane perasaan org kampung N neh,
gembirakah?sedihkah?terharukah?..
atau mungkin berpesta sakan sebab dah memusnahkan hidup anak musuh mereka..

ape dieorg ingt neh zaman askar jepun ke..kawin umo belasan taun..dieorg tu berlagak mengalahkan mak ayah N...banyak betul dosa yang dieorg kutip..satu mengumpat..satu mengutuk..satu lagi menghancurkan hidup sesama Islam..

dan tak puas dgn tu..skng neh dieorg duk kaco idup kawan aku pulak..agaknye dieorg neh da takde keje kot...kalau aku ade org kg mcm neh,kire tahap kronik seboknye,dan2 je kene sound ngn aku...tak pom buat pusingan 7 kali keliling kg tu kene kejar parang ngn aku..hahahaa..(weh, aku gurau je la..aku bukan gila lg)..hish..mintak jauhla dr manusia2 yang mcm neh dr hidup aku..


moral of the story:
bertindak mengikut AKAL..dan janganla kamu slumber yaya je melabelkan kaum hawa neh dengan status andartu..sensitip beb..sensitip...
dan....
buat org yang suke menyebok tepi kain org tu..sudah2la buat keje neh..tak berkat hidup kamu tu..

Saya Risau Sekarang

Sungguh risau lepas bace entry di blog kak Nafira tentang hal ini (sila klik)
dahla sekolah I de lawatan ke Langkawi hujung minggu neh..hari neh pulak asik ujan aje..
hurmm..
iye kite tahu entah bile akan jadi..
tapi tu la..hanya mampu berdoa dan berserah padaNya mengharapkan keselamatan dalam perjalanan pergi dan balik..

p/s: korang pun silala doakan keselamatan kami ye.. =)

Tuesday, November 3, 2009

Jodoh

Status single n umur suda melebihi 23thn mmg suatu tahap yang agak kritikal buat kaum hawa..mase neh la kamu akan diajukan dengan soklan.."BILE NAK KAWIN"

Hari2 dengar soklan neh, buat aku jd buhsan untuk jawab..iyela, aku bukannye ade kuasa untuk tahu bile dan hrnye mase yang gilang gemilang tu akan tiba..dieorg ajukan soklan tu like aku tahu seme bende..mcm aku neh ahli nujum pulak..di mana "ok, azna akan kawin next year..bulan 1..so, nnti azna akan hantar kad2 kawin utk korang sume" ..hah seolah2 dieorg mendambakan jwpan mcm tu..sadiss betul..

kadang2 aku terpk..alangkah beshnye kalau kite tahu sape jodoh kite..takdela kite duk jeling2 kat org len..tros je kite jmpe org tu, n tros ckp..awk jodoh sy la..jgn cr orang lain tau..(ahaks gedikks)..

tp setiap kejadian tu pasti de sebabnye..iyela, kalau kite da tau sape jodoh kite, maka tak adventure la life kamu..takdela babak-babak jatuh centa beberapa kali...or putus chenta beberapa kali..betul tak?

apapun, kita hambaNya hanya mampu berusaha,berdoa dan tawakal kepadaNya..moga diberikan jodoh yang terbaik buat kamu dan juga saya..amin..
This entry was posted in

Ubat

Hari neh takde kudrat nak pegi sekolah..agak tak berapa sihat hari neh..pegi jumpa doktor..pastu free2 je dapat leteran daripada doktor..takpe doktor baik..sy tak kesah kalau kene leter pun..ahahaha..dan akhirnye dapatla MC hr neh berserta dgn ni


Monday, November 2, 2009

HATI DIA

Ape yang tak kene dengan emosi aku skang neh..

macam2 duk bercampur aduk dlm hati nan sanubari..

hati tenangla dikau hati..janganla buat tuan mu macam neh...

apekah mungkin sebab cik azna kite neh sudah lame tak balik kampung, itu yang jd tak keruan semacam like orang mabuk asmara gitu..ahakkss..geli ahh..=p

This entry was posted in