Saturday, August 28, 2010

Kata-kata indah

Mase aku tengah godek-godek fesbuk, tibe-tibe terpandangkan satu kata-kata mutiara bertajuk "Ketika Allah Memilihmu.."

Ya Allah, sangat tersentuh hati ini..sebab lelaki ini yang didambakan oleh aku malah perempuan lain pun mesti berpendapat macam ni jugak..saling lengkap melengkapi untuk menjadi sempurna..

Silalah hayati bait-bait kata nan indah memukau ini...



Ketika Allah Memilihmu Untukku..


Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



-----@***@-----


( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )
credit utk Aztriana kerana mampu menghasikan karya yang sangat menyentuh.. =)

drebar puam??

~sumber dari Google~

Heh apesal eh kalau bawak kete slow punye cantek, mesti dieorg pikir keje pompuan??? heh aku tak sukelah pandangan cam neh..tambah-tambah laki suke cakap cam neh..seyes sangat tak puas hati..pasal???...satu : korang kutuk kaum aku sebab tu aku terasa..hikhik..yang keduanye tak sume pompuan suke bawak kete slow mcm siput okek tambah-tambah bila sudah kelambatan untuk pegi keje..kire bawak kete macam kete lumba..nak mintak permission untuk tumpang lalu pun dah tak sempat..berdesssssuuuuupppp gitu..huhuhu...dan akhir sekali: ade jugak pompuan (iaitu aku) suke wut keje gila mase bawak kete, tibe-tibe bila kepala die berdenyut pulak..berdeyut pasal ade jugak manusia macam kekurangan atau cetek ilmu berkenaan bawak kete..kalau di highway bawak 50-60km/j,pastu sikit-sikit tekan brek, sumpah aku hangen..apekah????


Mcm hari tu,aku balik dari Grik menuju my kampung..bilamana kereta ku terpaksa menjadi slow sebab ade kete depan bawak slow..nak motong tak boleh,jalan grik ade bnyk selekoh tajam...dan-dan mse ni jgkla kepala aku berdenyut..sakit sebab slow sangat bwk kete..haha..dan bile ade peluang je, apelagi gohekgostan lah...kuikuikui..


dan keje gila yang aku buat, mase aku gune jalan pintas dari rantau panjang ke kb..asyik kene bg lampu warning je oleh driver dr arah bertentangan..pasal aku motong dengan slumber yaya walhal ade kete depan yang jaraknye pun boleh tahan dekat..huhuhu..memang kecut..tapi aku ulang lagi..bnyk kali kene mcm tu..bukan tak sabar tapi nak tunggu line clear arah depan susah sket la sebab kete banyak je waktu aku balik hari tu..itu pasal aku jadi sasau sket....sakit hati sebab orang depan aku suke bawak slow melampau2..dammmnnnn!!!
ade jugak satu kejadian tu bile aku motong die, dan-dan die tak puas hati..terus nak kejar aku..bile aku bagi peluang suh potong, die tak potong pulak..padahl tahap slow dah aku bawak saje nak bagi chance kat die..bile takde respon dari die, so aku dah bley agaklah kete ni memang saje nak kenekan aku..lantaklahhhhh..tapi orait jugak, ade lah pendamping aku di sepanjang jalan highway..huhu
seb baik lah kan kuasa kete aku kecik je..kalau berkuasa besar mcm BMW ke atau Mercedez ke, memang aku akan bermaharajalela dengan sesenang hati atas jalan..muahahaha (gelak jahat..tak tipu okek)

Monday, August 23, 2010

Tandusnya idea!!~~

Ramadhan 13..

Pejam celik pejam celik sudah banyak hari dah kita berpuasa..bila masuk petang je,macam-macam dah kene pikir nak masak ape untuk dimakan bila waktu berbuka. Kalau yang isteri-isteri atau para ibu memang normal la duk mikirkan hal ni..tapi yang si bujang ni pun nak join grup si ibu2 jugak..sebok aje die masuk ke dapur masak untuk diri sendiri..huhuu (ditujukan kepada si empunya blog okek!)- tapi kalu de terlebih buat, elok jugak diberikan kat jiran..dapat jugak pahala kan selain mengeratkan hubungan sesama jiran..pahala tambahan gitu (^_^)

bila ke petang je aku akan kalut bukak tenet cari pelbagai resepi yang tak pernah dicube untuk dicube dalam bulan ni. memang kalau bukan bulan pose, aku sangat malas untuk masak..kalau bukan bulan pose aku sangat malas untuk menambahkan ilmu masakkan ni..

tapi bila bulan pose je la mase untuk mencuba pelbagai resepi sampai pada penghujung bulan pose korang akan berasa bangga dengan diri korang..sebab macam-macam masakan dah kau try..tak kisahlah barat ke..timur ke..utara ke..selatan ke..whooww memang bagus n mantoppplah kan..memang lulus untuk dibuat bini..kuikui.. ;p

tapi kene ingat ibadat pun kene sama naik..jangan ilmu masakan je yang bertambah..yang lain tak bertambah2..hehehe..

p/s: aku rasa aku dh lari dari tajuk cite yang sebenar,tapi takpelah..layankan ajelah..bukan nak masuk peksa pown..(tibe-tibe rindukan saat menjadi pelajar dulu..syoknye..)

Sunday, August 22, 2010

Bila rindu menggamit

Ramadhan ke 12..

Bulan pose taun ni aku lebih suka untuk masak sendiri dari membeli lauk pauk di kedai. Entahlah, nak kata tak penat.agaklah jugak. Tapi bila pikirkan tentang kekurangan keenakkan dan terasa mcm tak secure je makanan kat luar. Sanggup usaha untuk masak di dapur bujangku. Biarlah lauk biasa2 pun, janji kita yakin..Ade orang cakap, aku ni jenis yang teliti..Aku rasa memang patut pun teliti sebab takkan lah sanggup nak makan lauk yang sudah dihinggap oleh lalat yang kita tak tahu kat mana lalat tu hinggap sebelum ni..korang sanggup tak?? kalau aku memang tak sanggup..silalah sayangi diri anda ye!

So hari ini terasa nak makan ala-ala kampung aje. menu simple tapi lengkap dengan nutrisi yang diperlukan iaitu protein,vitamin,serat,karbohidrat,lemak dan air..ecece bunyi macam doktor pulak aku neh..hahaha..

takpe janji sodapp..nak tambah menyengat lagi makan dengan budu..walaweh terangkat abesss..huhu..tapi diingatkan sila jangan makan banyak2 nanti susah nak bawak perut ke surau untuk terawih...